15. 7. 2014

Strašidelné YA léto s Jotou


Další částí projektu Strašidelné YA léto s Jotou je recenze na knihu Asylum. Kniha je hodně přirovnávána ke knize Ransom Riggs - Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Tuto knihu jsem zatím nečetla, takže bohužel nemohu porovnat, ale v knize Asylum najdete děsivě reálný příběh, ve kterém se minulost proplétá se současností. V bývalém ústavu pro duševně choré nikdo nedošel klidu. Co když se teď probudí síly, které touží po pomstě? 

Může Vás dohnat minulost, i když není Vaše?



TŘETÍ ČÁST


Madeleine Rouxová – Asylum 

Originální název: Asylum 
Série: Ústav pro duševně choré 
Díl v sérii:
Nakladatelství: Jota 
Počet stran: 304 
Rok vydání v Čr: 2014 


Anotace: Mezi minulostí a současností se mohou odehrávat (h)různé příběhy. Kniha plná obrazů, které jste možná již spatřili ve svých nočních můrách. 

Dan Crawford tráví léto v přípravce pro nadané studenty v New Hampshire College. Starý dům, bývalý ústav pro nepříčetné a nesvéprávné zločince, skrývá mnohá tajemství. Dan se svými přáteli Abby a Jordanem prozkoumávají temná zákoutí pochmurného domu, postupně je přepadají noční můry a dohánějí nevysvětlitelné události, mysteriózní zprávy a fotografie. Brzy zjišťují, že ne náhodou všichni tři tráví prázdniny právě na tomto místě. Ústav totiž v sobě ukrývá klíč k velmi temné minulosti, která přátele spojuje. A jistá tajemství se derou na povrch. 

Bylo to špatně, všechno špatně. Dan byl někde, kde být neměl. Musela se stát nějaká chyba. Nezasloužil si, aby tady byl. Není blázen, určitě ne. Ale proč je uvázaný na řetězu u zdi? Tak urputně se snažil vyprostit, že si do krve rozedral zápěstí o železné okovy. „Pomóc!“ zakřičel, ale uslyšel jen chraplavý šepot.   – Asylum – 

Madeleine Rouxová pochází z Minnesoty a je hrdou absolventkou Beloit College v oboru tvůrčí psaní a herectví. Kromě knihy Asylum vydala tato nadějná mladá autorka další dva romány – Allison Hewitt je v pasti (Allison Hewitt Is Trapped, 2011) a Saddie Walker je v úzkých (Saddie Walker is stranded, 2012). 

Ústav pro duševně choré 
Jmenuji se Daniel Crawford a už se moc těším, jak strávím celých pět týdnů v New Hampshire College v letní škole. Sídlo, kde se škola nachází, se nazývá Brooklyne, je to bývalý ústav pro duševně postižené a historická památka současně. Můj spolubydlící Felix je trochu zvláštní, ale naštěstí jsem si hned našel jiné kamarády, Abby a Jordana, se kterými prozkoumáváme uzavřené staré křídlo budovy. Zjišťujeme, že v ústavu probíhaly opravdu drastické léčebné metody a lobotomie tady byla na denním pořádku. Brzy poté začnu objevovat zvláštní vzkazy a všichni začínáme mít noční můry. Ale jak mám poznat, co se mi jen zdá a co je skutečnost? Chápejte, nechci být přehnaně paranoidní… 

Asylum je velmi reálně působící hororový příběh s psychologickým podtextem. Zpočátku působí skoro neškodně, a tak by nikoho ani nenapadlo, co vše nás čeká již po pár kapitolách. Madeleine Rouxová totiž čtenáře nejdříve seznámí s hlavními postavami, kdy popíše jejich velmi rozdílné povahy. A ty jsou zde opravdu různorodé - od uzavřeného Daniela, přes upřímnou a optimistickou Abby až po velmi opatrného Jordana. Jejich chování je velmi reálné a to jak v době, kdy jejich přátelství vzniká, tak i v době kdy se neshodnou a jejich přátelství je opravdu na hraně. Přitom všem nám Madeline ještě po celou dobu pomalu představuje i bývalý ústav pro duševně choré a popisuje nám, co se zde všechno dělo mezi personálem a pacienty. Ovšem poklidným začátkem se rozhodně nenechte zmást, příběh neškodný není a autorka nám již od začátku ledacos naznačuje. Pak už je jen na čtenáři, jak se s podstrčenými informacemi vyrovná. 

„Je to vlevo,“ zopakoval Dan už ne tak sebejistě. Ve skutečnosti nevěděl, odkud zná cestu – předem si v mapě nic nehledal. Ale při pohledu na ten kostelík jako by se v něm něco pohnulo, nějaká vzpomínka nebo snad instinkt?                             - Asylum - 

Kapitoly jsou převážně krátké a bez zbytečných popisků, tím autorka docílila opravdu velmi čtivého příběhu, který přečtete během krátké doby a knihu během čtení nebudete moci vůbec odložit. Postupně s přibývajícími stránkami přibývá i napětí a záhady kolem postav a ústavu začínají být opravdu velmi děsivé. Medeleine také dokázala přímo bravurně vykreslit vše spojené se šílenstvím, až nakonec tápete spolu s Danielem, zda je to všechno jen náhoda a zda je také šílený nebo se mu to všechno jen zdá. Kvůli výpadkům paměti si toho spousty nepamatuje a ve škole se zrovna začínají objevovat mrtvoly, mohl by být vrahem on? 

V šíleném světě jsou pouze šílenci normální. 
-Asylum -

Knihu Asylum rozhodně doporučuji, pokud máte rádi uvěřitelné duchařské příběhy a ponurá a tajemná místa, která pomalu odhalují svoji historii. Skutečné fotografie, které knihu doplňují, ještě přidávají příběhu na reálnosti a na děsivé atmosféře.



Hodnocení             obálka 5/5               příběh 5/5


Katka


Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Jota.

Zdroj
Anotace, obálka: jota.cz
Obrázky: news.discovery.com, mentalfloss.com, ac24.cz


Četli jste:
První část - Seznámení s autorkou a knihou
Druhá část - Ukázka z knihy

2 komentáře:

  1. Pěkná recenze, líbí se mi to použití osoby v prvním čísle :) A knížka zní opravdu zajímavě, něco takového by se mi určitě líbilo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, byl to takový spontánní nápad :-).. Určitě Asylum doporučuji, je vážně povedené :-)

      Vymazat