7. 5. 2014

Jak to vidím já...

Aleksandra Janusz - Dům u vycházejícího slunce 

Autor: Aleksandra Janusz
Originální název: Dom Wschodzącego Słońca
Série: Město mágů
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Brokilon
Počet stran: 333
Rok vydání v Čr: 2011

Anotace: Román o magii, monstrech a rockové hudbě První mágové přišli do města Farewell v dobách, kdy na parketech kraloval charleston a alkohol se dal koupit výhradně na černém trhu. Od té doby uběhlo téměř sto let, ale oni zde pořád jsou. Zdánlivě se ničím neliší od obyčejných lidí. Žijí na hranici dvou světů a chrání smrtelníky před neznámem. Ve Farewell má každé zákoutí svůj příběh. Po soumraku se ze snu probouzejí bytosti, s nimiž se nikdo netouží setkat tváří v tvář – chrliči, vládci krys, neklidní mrtví. Pod skořápkou každodennosti se skrývají nepochopitelná tajemství. Odpovědi střeží rozsochatá Vrba, jejíž kořeny sahají až k srdci města. Eunice Wightová – moderní mladá dívka – absolvuje první krůčky spletitého umění magie. Ještě úplně nechápe, čím je svět, k němuž začíná náležet. Vždy se však může spolehnout na pomoc starších mágů, přestože i oni mají dost problémů. Mág-šermíř Lloyd se utká se svou temnou minulostí. Geniální informatik Timothy vkročí do virtuálního světa. Narcistický rocker Gabriel se konečně začne rozhodovat sám. Společně s řádovou sestrou Veronikou, prastarým Kryštofem a s nečekaným návštěvníkem ze vzdálených míst se postaví mytickým i dávným – a také novým – nepřátelům. Naleznou odpovědi na záhady, jež po sobě zanechala legendární Kaia Modrooká? Vyjde Eunice vítězně ze zkoušky, kterou jí uchystal osud? Dům u vycházejícího slunce je výpravou do hloubi světa, kde se vyplňují proroctví, uskutečňují sny i noční můry. Nikdy nevíte, kam vás zavede další odbočka a jaké překvapení se skrývá v následující uličce. 

„V tom případě budeme jíst mražená jídla, protože já Lloyda vařit nenechám,“ rozhodl. „Ještě by udělal nějaké chobotnice.“ Auto líně vyjelo na prázdnou ulici. Zpěvák trochu přidal plyn. Řídil klidně a plynule, neměl chuť bláznit. „Navrhuju špagety, pizzu a karton piva,“ poradila mu Eunice znalecky. „Ani já, ani Lloyd, ani Timmy nemáme rádi pivo,“ připomněl Gabriel. „A tobě ho nekoupím, žralo by mě svědomí…“ „Ty máš svědomí?“ zeptala se dívka se zájmem. „Kde jsi ho sehnal? Do háje, musela to být nějaká akční nabídka.“ „Ozývá se ve mně mateřský instinkt.“ „Ježíšmarjá, Gabriel je těhotný,“ vyjekla Eunice v předstíraném zděšení. „Zázrak přírody.“ „Mám nejvyšší čas, už dávno je mi čtyřicet pryč,“ povzdechl si zpěvák. „Naštěstí existuje substituční hormonální terapie, botox a lipozomy. Docela se držím, že?“  - Dům u vycházejícího slunce -

Tato urban fantasy mě zaujala nejen svou zajímavou obálkou, ale i poutavou anotací. Aleksandra Januszová je polská autorka a Dům u vycházejícího slunce je její první dílo. 

Třináct mágů 
Eunice je normální pubertální dívka, která je výbušná a nerada dodržuje pravidla. To by až tolik nevadilo, jen kdyby nežila ve Farewell, kde se báje a pověsti stávají skutečností. Eunice zjistí ne zrovna příjemným způsobem, že je magicky nadaná a je ihned přijata jako třináctý mág pod ochranu Domu u vycházejícího slunce. Ostatní mágové mají plno svých starostí, Lloyd Dark je šermíř s temnou minulostí, který večer co večer vyráží do ulic, aby ochránil obyvatele města před temnými bytostmi. Gabriel je zpěvák ve známé rockové kapele, ale také je léčitelem a Timothy je kybermág, který pracuje s Nadsítí. Bohužel se s návratem Eunicina otce, do města dostane i něco velmi temného a nebezpečného. Dokáží mágové temnou bytost porazit, anebo je oživlé příběhy pohltí? A dozví se odpovědi na všechny své otázky? Kdyby jim aspoň pořád neškodil upír Julius, který se snaží využít špatné situace kolem mágů ve svůj prospěch. 

Kniha je velmi zajímavým nápadem a město plné nejrůznějších bytostí si zamilujete. Příběh je psaný ve třetí osobě a z několika různých pohledů. Jsou zde i návraty do minulosti nebo časový skok v příběhu, kdy se k Eunice vracíme až po roce. Bohužel na mě střídání současnosti a minulosti působilo dost zmateně. Příběh Eunice se mi moc líbil, nechybělo tam tajemno ani napětí, ale návraty do minulosti ostatních hlavních postav dělaly v ději zbytečný chaos. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla o hlavních postavách něco víc, ale zakomponování do příběhu chtělo vymyslet trochu jinak. Naštěstí od poloviny knihy se autorka zaměřila už jen na boj o město Farewell, tím začal být děj plynulý a já už se od knihy nemohla odtrhnout. Hlavních postav je v příběhu více, ale určitě to není na škodu, právě naopak, rychle si na to zvyknete a postavy si celkem oblíbíte. Jako ozvláštnění textu se mi moc líbily texty písniček, které s příběhem souvisely. Bohužel ne všechny byly české a já jako člověk, který anglicky nemluví, jsem s těmi ostatními měla problém. Určitě ještě musím pochválit nápad, že každý mág měl svůj totem, byl to ochránce, který mága doprovázel na každém kroku. Totemy byly opravdu moc pěkně popsané. 

Dům u vycházejícího slunce určitě doporučuji, pokud máte rádi městské fantasy, knihy o čarodějích a originálně psané příběhy, které jsou plné neobvyklých a místy i vtipných postav. 



Hodnocení            obálka 4/5                 příběh 3/5 


Katka 


Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Brokilon

Zdroj
Anotace, obálka: brokilon.cz
Obrázky: artleo.com, masazeprezdravie.webnode.sk

4 komentáře:

  1. O knižke som nepočula ešte :) Nevyzerá zle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já se o ní dozvěděla díky jedné soutěži :-).. Není špatná a určitě je to dobrý start pro další díly :-)

      Vymazat
  2. Tá obálka na mňa pôsobí divné :D
    Ale skvelá recenzia :)

    http://booksmakesenseofmylife.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka je ponurá, ale k příběhu to sedí :-) děkuji :-)

      Vymazat