23. 6. 2015

«Recenze» Scarlet

„Ach, babičko, proč máš tak velké zuby?“
„Abych tě mohla lépe sežrat, má drahá.“

Kdo by neznal pohádku o Červené Karkulce, o dívce, jež cestuje přes les za babičkou a ačkoliv byla varována, nebojí se vlka nic. Jenže toto je trochu jiná pohádka, Marissa Meyerová přejmenovala Červenou Karkulku na Scarlet, vlkovi přidala nadpřirozené schopnosti a děj se neodehrává v lese, ale v postapokalyptickém světě, v němž lidstvu hrozí válka s mimozemšťany.

Marissa Meyerová – Scarlet


Originální název: Scarlet
Série: Měsíční kroniky
Díl v sérii: 2
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 456
Rok vydání v Čr: 2013

Anotace: Osmnáctiletá Scarlet Benoitová je přesvědčena, že se o sebe dokáže postarat sama. Nepotřebuje a ani nechce si nikoho pustit do života. Výjimkou je její babička Michelle, žena, která Scarlet naučila všechno, co umí: pilotovat raketu, oškubat kachnu, ignorovat názor většiny a udělat si svůj. Celých jedenáct let byla babička pro Scarlet jediným blízkým člověkem na světě. Až do dne, kdy babičku unese jakýsi tajemný gang a Scarletin život se navždy změní.  Jediný, kdo o tomto gangu něco ví, je Vlk, pouliční rváč, kterého Scarlet zná jen zběžně. Scarlet se nerada svěřuje cizím lidem, zvláště pokud jde o muže, ze kterých čpí potíže na sto honů. Jenže Vlkovu pomoc potřebuje, pokud chce najít únosce své babičky. A to ještě netuší, jakou roli hrála před lety její babička při záchraně princezny Selene, nebo kdo Vlk vlastně je a jaké jsou jeho skryté úmysly…




Osmnáctiletá Scarlet Benoitová až doposud žila klidným životem se svou babičkou na farmě, která si na sebe dokázala vydělat. Nouzí netrpěly. Jenže tento život se teď Scarlet zhroutil jako hromádka z karet. Po babičce se totiž slehla zem a jediné, co po ní zbylo, je identifikační čip. Úřady se rozhodly nic nepodnikat a případ uzavřely jako sebevraždu nebo dobrovolné zmizení. Ale Scarlet ví, že by ji babička neopustila, a že to rozhodně není žádná šílená stařena. Scarlet se jí nakonec sama vydá hledat, jenže kde začít. Její otec, ten bídák, je slabý a holduje alkoholu. Jediný, kdo by mohl něco vědět, je Vlk, pouliční rváč, který již od prvního pohledu vypadá velmi nebezpečně. Může mu Scarlet věřit? A jak je to tedy s babičkou, možná přeci jen před Scarlet něco skrývala, nějaké nebezpečné tajemství z její minulosti.

Scarlet zašilhala podél dvojité hlavně. Pokud lhal, tak to byl jeden z lidí, kteří jí unesli babičku. Byl krutý a zlý. Zasloužil si kulku mezi oči. Ale jinou stopu neměla. „Povíte mi všechno. Úplně všechno.“ Odtáhla prst ze spouště a sklonila brokovnici, aby mu na místo hlavy mířila na stehno. Pokud vystřelí, tak ho tím nezabije. „Držte ruce tak, abych na ně pořád viděla. To, že vás pustím do domu, ještě neznamená, že vám věřím.“ „Samozřejmě,“ přikývl na souhlas. „Já bych si taky nevěřil.“                                 ~ Scarlet, str. 122-123 ~

Marissa Meyerová se narodila roku 1984. Na svém kontě má novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Marissa Meyerová je sympatická autorka s všeobecným přehledem, která si uvědomuje význam blogů i společenských médií a s chutí se propaguje. Má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu.

Scarlet je moderní pohádkový příběh odehrávající se v dystopickém světě, v němž naleznete prvky sci-fi a celá série Měsíční kroniky spadá do ranku young adult. Je to směs hned několika žánrů, ale kupodivu to klape opravdu dobře. Tak jako byl první díl Cinder spodobněním Popelky, tentokrát se autorka ve Scarlet zaměřila na Červenou Karkulku. A věřte, že ani zlý vlk v této pohádce nechybí.

V knize se prolíná hned několik pohledů, kdy hlavní postavu Scarlet střídá již všem známá dívka kyborg Cinder. Navíc se přidávají i kapitoly z pohledu císaře Kaie a královny Levany. Tyto pohledy se různě střídají a prolínají a díky tomu je příběh ještě napínavější. Čtenář je udržován v neustálém očekávání, kdy poutavý a akcí nabitý děj konečně dospěje ke svému vyvrcholení. A ačkoliv je Scarlet místy předvídatelná, i tak na vás čeká spousta nečekaných zvratů.

Postavy jsou opět bravurně vykresleny a krom těch starých se přidávají i nové, jež příběh oživují. Sama Scarlet je bojovnice, která se do všeho vrhá po hlavě nehledíc na své bezpečí. Naopak Vlk má vše promyšlené, ale v jistých situacích jedná zcela instinktivně, což by se mu mohlo vymstít. Každopádně tvoří dokonalý a velmi nebezpečný pár. Na druhé straně je Cinder a k ní se přidal kapitán Thorne, který je sice sebestředný, ale jeho hlášky jsou nepřekonatelné a velmi vtipné.

Dalším plusem této knihy je skvěle propracovaný svět, kdy se autorka nebojí vytvořit různé bizarní postavy, které si uzpůsobí podle svých potřeb. Navíc se odklání od klasické představy o mimozemšťanech, a tak se zelených mužíčků s velkými hlavami bát rozhodně nemusíte. Měsíčňané se velmi podobají lidským bytostem, ale oproti nám umí používat jisté formy magie. Ovšem negativní věcí, krom toho, že dokáží ovládat lidskou mysl, je nemoc, kterou na zemi zanesli, a jež je pro lidstvo smrtelná. S každým dalším dílem se toho o nich dozvídáme víc, jak o jejich smýšlení, tak i o jejich světě a schopnostech.

Scarlet doporučuji všem čtenářům, bez rozdílu věku. A i když chvílemi některé scény připomínají červenou knihovnu, Marissa Meyerová nikdy nezachází do přeslazených detailů a vše vykompenzuje akcí nabitým dějem. Díky tomu se ani mužští čtenáři nemusí nechat od příběhu odradit a směle se mohou pustit do čtení této dechberoucí a velmi návykové série.


Hodnocení    obálka 5/5    příběh 5/5


Katka



Recenze napsaná pro Fantasyknihy.eu.


Zdroj
Anotace, obálka: egmont.cz
Obrázky: marissameyer.com, 25fps.cz, promuze.blesk.cz

8 komentářů:

  1. Měsíční kroniku bych si hrozně ráda přečetla. Už se na knihy těším. :)
    http://readingwithlu.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Doma mám Cinder, která je jedna z knih, které mám na léto. Scarlet a následně Cress si mám v plánu koupit :)

    http://knihomolky4ever.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Radím Ti, sežeň si je dřív, nebo si pak budeš rvát vlasy, že je nemáš po ruce :-D

      Vymazat
  3. Tato série už mě delší dobu láká, zaprvé má skvělé obálky a zadruhé originální zpracování klasických pohádek, což může být osvěžující. A po tvé recenze se mi chce do knih pustiti ještě teď. Skvěle napsáno :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-).. Je to skvělá série a rozhodně ze přečtení stojí ;-)

      Vymazat
  4. Moc hezká recenze :)) Já už je mám všechny za sebou a teď nedočkavě čekám na Winter, už sis sehnala Cress? Jak jsem psala na facebooku, to byla opravdu jízda a já si zase trhám vlasy, že jsem ještě chvilku nepočkala :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-).. Na Cress teď čekám, snad dorazí každým dnem.. Vážně se jí nemohu dočkat :-D

      Vymazat