17. 12. 2014

«RECENZE» Otrokyně citů

Paranormálních romancí je na trhu víc než dost, ovšem stále přicházejí další. Uspěje novozélandská autorka Nalini Singh s novou sérií Psyové/měňavci začínající dílem Otrokyně citů, anebo upadne v zapomnění?

Nalini Singh – Otrokyně citů

Originální název: Slave to Sensation
Série: Psyové/měňavci
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 256
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Ve světě bez emocí, v němž vládnoucí psyové jakékoliv tužby trestají, musí Sascha Duncanová skrývat své pocity, které ji usvědčují z nedokonalosti. Odhalit je by znamenalo vystavit se hrůzné „rehabilitaci“ – kompletnímu vymazání duše a ztrátě všech vzpomínek na to, kým byla… Lucas Hunter je měňavec, člověk i zvíře v jednom, hladový právě po těch zážitcích, kterými psyové opovrhují. Po staletích křehkého soužití stojí nyní psyové a měňavci na pokraji války, vyvolané brutálními vraždami několika měňaveckých žen. Lucas je odhodlán nalézt mezi psyi vraha, který chladnokrevně zabil členku jeho smečky, a Sascha je jeho vstupenkou do pečlivě střežené psyské společnosti.




Nacházíme se v alternativní budoucnosti roku 2079, kde na nás čeká svět horkokrevných měňavců a děsivě dokonalých Psyů. Jedni doslova prahnou po doteku, je pro jejich život důležitý, a ti druzí jsou naopak zcela bez emocí a jejich děti bývají výsledkem umělého oplodnění. Měňavec je z poloviny člověk a druhá polovina patří zvířeti. A mezi takové patří i Lucas Hunter, alfa samec levhartí smečky, jenž si vzal za úkol proniknutí mezi Psye. Chystá se vypátrat vraha, který zcela bez emocí a s radikální přesností mučí a zabíjí měňavecké ženy.
Psyové se vždy řídí jen tím, co je pro ně prospěšné. Jsou vládnoucí rasou a myslí si, že jsou všem nadřazeni. Pokud některý ze Psyů není dokonalý, prodělá „rehabilitaci“ a zbude z něj jen chodící a slintající skořápka. A právě tomu se snaží vyhnout Psyka Sascha Duncanová, protože tuší, že je s ní něco v nepořádku, a musí si dávat dobrý pozor, aby vše zůstalo skryto za velkými hradbami. A možná by jí to i vyšlo, kdyby nepotkala žhavého Lucase, k němuž ji to nevysvětlitelně přitahuje, ale on zrovna není z těch, kteří by ji to usnadňovali. Saschiny hradby se však pomalu hroutí a city se derou na povrch. Co to pro nesourodý pár znamená? Pokud včas neodhalí vraha, začne válka.
Nalini Singh začala svou tvorbu romantickými novelami a nyní k romantice přidala ještě fantasy prvky, čímž vznikla velmi čtivá paranormální romance, která i přesto, že je svět Psyů nelítostný, se řadí mezi ty mírnější, kde není tolik násilí.  Smyšlený svět je propracovaný do nejmenšího detailu. Měňavci odpovídají zažitým představám a pro většinu zběhlých čtenářů v tomto žánru jistě nebudou žádnou novinkou. Jak už to tak bývá, jejich chování se odvíjí podle zvířete, které zastupují. Naopak tou horkou novinkou jsou Psyové, bytosti neustále napojené na síť PsyNet, jež propojuje všechny jejich mysli dohromady. Síť si můžeme představit podobně jako náš internet, jen místo počítače probíhá spojení přímo v jejich hlavě. To Psye udržuje v neustálém kontaktu a také je pro ně toto spojení životně důležité, po odpojení totiž umírají. Každý z Psyů ovládá určité psychické nadání – telekinezi, telepatii atp. Kromě dvou zmíněných ras v tomto světě žijí i lidé, ale ti žádnými nadpřirozenými schopnostmi neoplývají.

Když pomineme zajímavé spojení zcela protichůdných světů, zůstane nám příběh jak o Romeovi a Julii, s tou výjimkou, že Otrokyně citů je okořeněna velmi dobrým sexem. Krvavý boj ovšem nečekejte, kromě pár menších konfrontací jde o boj převážně metafyzický, to je v duchovní/nehmotné rovině. A proto Otrokyni citů doporučím spíše ženám, největší důraz je kladen na romantickou část, a to by se mužům nemuselo líbit. Ale i tak jde o velmi povedený začátek zajímavé série, jejíž další díl vyšel u nakladatelství Fantom Print pod názvem Předtuchy smyslnosti.

Hodnocení        obálka 3/5       příběh 3/5


Katka

Recenze napsaná pro Sarden.

Zdroj
Anotace, obálka: fantomprint.cz
Obrázky: goodreads.com

2 komentáře: