19. 12. 2014

«Recenze» Mrtvá voda

Název: Mrtvá voda
Původní název: Oil on Water
Autor: Helon Habila
Počet stran: 232
Nakladatelství: MOBA
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Když je v Nigeru zajata žena vysoce postaveného britského ropného inženýra, vydává se po stopách jejich únosců nejen policie, ale také novináři Rufus a Zaq. Všechno nasvědčuje tomu, že odkryjí úplně jiný případ, než čekali.







----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Otočila se a ukázala ke vzdálenému obzoru, směrem k naftovým polím. "To ty výpary z plamenů. Ty je zabíjejí. A nejenom netopýry, ale i všechny ostatní létající tvory.“
-úryvek ze strany 142-
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Černá řeka Niger, na území západní Afriky, je svědkem častých bojů a nepokojů. Ozbrojenci táhnou proti vládě a jsou schopni pro své vítězství udělat cokoliv. Jedním takovým tahem je únos bělošské manželky britského ropného inženýra. Zda se jim povede získat milionové výkupné a hlavně poukázat na děsy, které tvoří ropa na jejich území, se dozvíte v knize Mrtvá voda.

Autor Helon Habila již v Anglii, kam se přestěhoval, vykresluje svou rodnou zemi a strasti s ní spojené. Přibližuje nám nepokoje, města této země i části, o kterých mnoho z nás neví. Detektivní román Mrtvá voda získal řadu ocenění a na čtenáři je, zjistit, zda si je zasloužil.

Příběh je vyprávěn mladým reportérem Rufusem, který se vydal na pracovní cestu po černé řece obklopující několik ostrovů a vesnic, hledajíc povstalecký tábor, kde unesenou ženu ukrývají. Člun obývá se svým reportérským vzorem Zaqem, jehož práce je známá v celé Nigérii. Mnoho učňů touží být jako on a Rufus není výjimkou. Až později se dozvídá, že z uznávaného novináře se stal strhaný muž, holdující alkoholu. A právě honba za Rufusovým prvním pořádným článkem a nadějí v Zaqově životě, tyto dva muže spojí dohromady.

Děj je psán celkem čtivou formou, kdy jeho největší tažnou silou je právě příběh o vývoji Afrických zemí bojujících proti antiglobalizaci v podobě ozbrojenců. Poukázání na chudobu v Nigerijské zemi a takzvanou svobodu, která je protikladně svazuje. Mnozí místní obyvatelé naříkají, ale jsou tu i tací, kteří ropné vrty ve svých vsích uvítají. Až později zjišťují, že je to stojí nejen potravu, v níž převládají ryby ze zamořené řeky, ale i je samotné, poněvadž začínají churavět. A ještě k tomu od vlády z této ekologické katastrofy nic nemají.


Rufus své žalostné popisování chvílemi odkloní od přítomného času do minulosti, jak se ke své práci dostal, jak žil, když byl mlád a odvypráví nám i příběh reportéra Zaqa, který mu ho sám postupně řekl. 

Přestože se jedná o honbu za unesenou ženou a rozhovorem, který oběma reportérům může změnit život, čtenář chvílemi na to zapomíná a své myšlenky nechá unášet na trýznivé vlně příběhu, jelikož sám dobře ví, že nečte fikci, ale pozměněná fakta.

V celku krátký příběh vás překvapí natolik, že si čtení dopřáváte po určitých dávkách, a proto se můžete těšit z knihy, která vám dlouho vydrží.

Doporučení 4/5
Obálka 2/5


Recenze psána pro nakladatelství Moba.
Knihu můžete objednávat zde.







2 komentáře:

  1. Nevypadá to špatně, ale nezaujalo mě to tolik, abych si šla knihu okamžitě koupit. Ale kdybych ji zahlédla třeba v knihovně, tak bych si ji vzala :) Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, ty vždy krásně moc potěšíš. ♥

      Je pravda, že kniha je složitější ne na čtení, ani na pochopení, ale jak to pospat. Zkrátka to není odreagovačka, ale hlavním tématem knihy je závažné téma, které se vážně odehrává a člověk to musí (dle mého) číst s tím, že o tom ví.

      Vymazat