13. 11. 2014

Jak to vidím já - Zpověď divošky

Název: Zpověď divošky
Původní název: Confessions of a Wild Child
Autor: Jackie Collins
Série: Lucky Santangelo
Díl v sérii: 9.díl
Počet stran: 304
Nakladatelství: Alpress
Datum vydání v ČR: 2014

Anotace: Poté, co čtyřletá Lucky objeví tělo zavražděné matky v rodinném bazénu, ji její otec Gino Santangelo, nechvalně proslulý mafián, drží doslova ve zlaté kleci. Nezkrotná Lucky však v patnácti uteče a začne si vychutnávat život, lásku a nezávislost. I ve víru drog a sexu se u ní kupodivu projevují vlastnosti, které z ní v dospělosti udělají odvážnou a nesmiřitelnou ženu.


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“"Vegas není dobrý místo pro děti"
Tak dobře. Ale jednou pro mě dobrý bude, protože časem převezmu rodinný podnikání a vybuduju i vlastní hotely. Můžeš se vsadit, tati, protože já, Lucky Santangelová, se nakonec ke kormidlu stejně dostanu.“
Str.178
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Dospívající Lucky Santangelová nás provází vyprávěním o jejím životě ve zlaté kleci, ve které jí drží její otec, proslulý mafián podnikatel Gino Santangelo. Představí nám svého bratra Daria a postupně všechny zaměstnance, kteří jsou jí rodinou, i když sama tvrdí opak. 

Střídání škol, přátel a hlavně kluků, to je život Lucky. Svého otce miluje a nenávidí zároveň a přesto, že si přijde už skoro dospělá, je stále srdcem a hlavně myšlením dítě. Pozná stejně starou dívku jménem Olympia a od této chvíle může pořádná akce začít. Noční toulky městem, útěk ze školy a jízda cizím vozem bez řidičáku. To je jen hrstka toho, co prožívá během dvou let Lucky. Přes všechny demonstrace svému otci i způsobu života, zůstává věrná svému snu. Jednou převezme otcova impéria a stane se úspěšnou ženou.

"Já nikdy za nikým dolejzat nebudu," pohodím neústupně hlavou. "Všichni polezou do zadku mně - a ještě z toho budou nadšeni."
Str. 201

Titul Zpověď divošky je již devátým dílem v sérii Lucky Santangelové. Na popud čtenářů se autorka rozhodla, že Lucky ubere pár let a seznámí čtenáře s jejím dospíváním. Kdo Jackie Collins, autorku nejlepších románů pro ženy, alespoň trochu zná, ví, že série Lucky Santangelová je velmi úspěšná sága, která trhá ve světě rekordy v počtu prodaných knih. Vypráví nám o ženě s těžkým životem, naplánovanou budoucností a ostrými lokty, díky kterým se dostala do výšin, o kterých jako malá snila. Proto není divu, že kniha Zpověď divošky je velmi očekávanou a hlavně dobrou knihou.

Čtivě napsaný příběh se stáčí do dětství již známé protagonistky a proto si čtenář může osvěžit pár chvil, které už kdysi v předchozích dílech o Lucky četl a znovu si připomenout určité postavy. Dostane se na kloub vztahu, který Lucky vede se svým otcem a pozná chvíli, kdy se Lucky seznámí se svou kamarádkou, která má v dalších dílech ještě co říct. 


Přesto, že se mladá dívka svého otce bojí a splní co si zamane, má své vlastní plány a ty, jak víme, také uskuteční. Tato kniha je předvoj životního vývoje Lucky Santangelové, a proto by neměla ujít žádnému čtenáři, který je autorce Jackie Collins věrný.

Odpočinková četba se smyslem pro humor, i tak by se titul mohl nazývat. Přesto, že knihu zhltnete během pár večerů, nezbavíte se předsudků, že je to jedno ze slabších děl této autorky. Právě Jackie Collins je známá svým neotřelým jazýčkem, kdy pro sprosté slovo, či frázi nejde daleko. Vždy dopodrobna popsána krutost světa a život koupený penězi, je nyní popisován náctiletou dívkou a přesto, že si knihu oblíbíte, zkrátka to není ono. Je poznat, že starší ženy a muži se autorce popisují lépe. 

Na vzdory tomu všemu, je kniha Zpověď divošky skvělým dílem a čtenář si ho jistě přečte znovu, tak jako ostatní díly z této produkce, protože Jackie Collins psát prostě umí a její příběhy jsou nadšeně čteny spousty žen různých věků.

Doporučení 4/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro Knihcentrum.cz
Knihu můžete objednávat zde.









4 komentáře:

  1. Odpovědi
    1. Jsem rada, ze na nasem blogu se najdou i ctenari teto skvělé autorky. ♡

      Vymazat
  2. Skvělá recenze a vypadá to, že vůbec nebude vadit, že si tuhle knihu přečtu jako první i když je jakoby několikátá v sérii. Jsem na ni zvědavá, protože (velmi se stydím) jsem nic od autorky nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teda velika chyba, kterou musis napravit. Jeji knihy jsou vazne skvělé. Touto knihou klidne zacni. Myslim, ze to bude i lepsi. ;-)

      Vymazat