14. 11. 2014

Jak to vidím já...

Petra Neomillnerová – Dítě skály

Originální název: Dítě skály
Série: -
Nakladatelství: Brokilon
Počet stran: 315
Rok vydání v Čr: 2009

Anotace:  Nekromantka Alke je obviněna z válečných zločinů a má být popravena, když ji v poslední chvíli zachrání mistr Bogmir, představený Skály, institutu, který vychovává ty nejobávanější černé mágy. Alke však ze záchrany radost nemá, protože je přinucena znovu se podřídit pravidlům školy, a navíc zjistí, že ji její Mistři chtějí použít jako matku „dítěte Černé luny“ – predestinované zrůdy, která má moc měnit uspořádání světa.




Již je tomu pár let, co Alke odešla ze Skály a stala se válečnou čarodějkou. Pověst nekromantku předchází a lidé její jméno jen šeptají nebo rovnou spojují s kletbou. Jenže ani ona nečekala zradu a ještě víc je zmatená z toho, když během procesu spatří svého bývalého Mistra Bogmira, jenž ji jako žačku týral a znásilňoval. Bogmir ji sice ušetří před popravou, ale spolu s Ranem jí přichystají ve Skále osud horší než smrt. Má s Ranem počít během rituálu dítě Černé luny. Matka takového dítěte by při porodu zemřela a dítě by bylo silnou čarodějkou, která by znovu dopomohla Skále ke slávě.

Jenže nikdo nečekal, že ani Alke už není tou, kterou bývala. Nejen že je také velmi mazaná, ale klidně je ochotna i něco obětovat. Rituál se úplně nezdaří a nikdo teď neví, co z dítěte bude. Rane zuří, čím dál tím víc se projevuje jeho násilná povaha a nikdo netuší, jestli by radši Alke zabil nebo ji znásilňoval stále dokola.


„Vůbec nic. Nebo možná… rozhodnout se, jestli počkáme, než brynský špitál padne, nebo jestli skočíme z hradeb už teď.“ „Jsou tu děti,“ zděsí se jedna z vědem. „A dole jsou muži. Pro ně třináctileté už dětmi nebudou. Odveďte adeptky na věž a pak…“                                                   Str. 8


Tvorba Petry Neomillnerové se vyznačuje osobitým stylem, drsnými postavami a hlavními hrdinkami, které rozhodně nepotřebují zachraňovat. Tentokrát ale opustila kalné vody „dirty fantasy“ a vydala se půlnočním směrem. A tak čtenáře čeká příběh ženy, jež se stane matkou, aniž by přestala být nelítostným dravcem. Ovšem některé věci u Petry Neomillnerové změnit nelze, a tak je příběh plný intrik, brutality, zvrhlostí a zvráceného sexu v době středověku, kdy je svět ovládán magií.

Dítě Skály je kniha, která nám ukazuje, že svět není jen černobílý. Ne vše zlé musí být nutně zlé až do morku kostí, záleží i na výchově a ta nám dále nastavuje naše pomyslné mantinely. Každý vnímá jinak, co je ještě v mezích lidskosti a co jsou zvěrstva.  Alke vyrůstala ve Skále, kde bylo na denním pořádku bití žáků a jejich znásilňování, bez ohledu na pohlaví. Teď to vnímá jako samozřejmost, a i když takové zacházení svému Mistrovi vyčítá, dívá se na tento styl výchovy jako na něco, co ji posílilo. Ovšem i tak se může najít někdo, kdo v Alke neuvidí jen zlo. Někdo kdo bude věřit, že má Alke ještě naději, i když se tváří, že je zcela bez svědomí. Naopak Rane je opravdu zlý až šílený, tomu není pomoci. I další postavy jsou něčím zatížené, buď jsou samy tyrany, anebo si v sobě nesou traumata z dětství.

Petra Neomillnerová napsala knihu velmi čtivým stylem, nejsou zde zbytečné opisy a příběh je plný napětí. Zajímavé a různorodé charaktery postav nás neustále udržují v pozoru, nevíme kdo je přítel a kdo zrádce. Ovšem kniha plná realistického a brutálního sexu, mučení a drancování nemusí sednout úplně každému. 



Hodnocení        obálka 3/5        příběh 3/5



Katka


Recenze napsaná pro Fantasyknihy.eu.



Zdroj
Anotace, obálka: brokilon.cz
Obrázky: kilmera.blog.cz, sketchevrywir.deviantart.com

4 komentáře:

  1. Zarezervovala jsem si to v knihovně a jsem na to zvědavá :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to bylo první setkání s autorkou a nelituji výběru knihy :-)

      Vymazat
  2. To vypadá hodně zajímavě, kolem autorky zatím pouze kroužím, ale možná si konečně i něco přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se také dlouho odhodlávala, teď čtu Zaklínačku Lotu a jsem velmi mile překvapená i spokojená :-)

      Vymazat