10. 10. 2014

Jak to vidím já...

Skvělý román o lásce, ztrátě a o tom, co je v životě opravdu důležité. To vše najdete v knize Cylin Busbyové Jednou ano, dvakrát ne.

Cylin Busbyová - Jednou ano, dvakrát ne


Originální název: Blink Once
Série: -
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 248
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: West je úspěšný středoškolák a má vše, co si jen může přát. Avšak jednoho dne se probudí po nehodě v nemocnici – ochrnutý a bez možnosti mluvit. Jediné, co ho udržuje při smyslech, jsou návštěvy Olivie, pacientky z vedlejšího pokoje. Co se stane, jestli se West vyléčí? Uvidí se ještě někdy? A můžou se oba ještě někdy vrátit do normálního života?



Sedmnáctiletý West měl všechno - nejlepšího kamaráda, překrásnou přítelkyni, závodil na BMX a ve škole byl oblíbený. Jenže to vše se mu zhroutilo přímo před očima, když prodělal nehodu na horském kole. Najednou je ochrnutý, dýchá za něj přístroj a jediné, čím dokáže pohnout, jsou oči a oční víčka.

Do pokoje za ním začne chodit osamělá dívka Olivia, je to pacientka z vedlejšího pokoje, v nemocnici je kvůli poruše s příjmem potravy. Olivia najde způsob, jak s Westem komunikovat a brzy se mezi nimi vytvoří zvláštní pouto. Jen kdyby West neměl ty divné noční můry, myslí si, že s ním to nemá nic společného, je tedy možné, že jde o předchozího pacienta, jenž tu před Westem ležel? A jak se má West rozhodnout, jít na operaci a riskovat život, nebo si vystačit jen s komunikací pomocí mrkání?


Někdo pláče. Dívka. Není to žádný pěkný pláč, jako když pláčou herečky, kdy delikátní slzy klouzají po krásné tváři. Tohle je brek, bulení a lapání po dechu. Opravdový pláč. Musím se probudit. Musím jí pomoct, ať je to kdokoli.                                      ∞ Str. 7 ∞


Jednou ano, dvakrát ne je silný příběh, kdy s Westem prožíváme všechny jeho pocity, které se v něm po nehodě mísí. Pár týdnů byl v kómatu a teď je dezorientovaný, neví, co se mu přesně stalo a jestli je vůbec naživu. Je nám ho líto, a tak všechny pokroky prožíváme s ním, navíc vznikající vztah mezi Olivií a Westem je moc pěkně popsaný. Díky Westovým nočním můrám má román nádech tajemna a my se snažíme spolu s ním, přijít na význam snů, kdo by mohl být ten muž celý od krve s tetováním na ruce? Dojde to až tak daleko, že West prožije krizi identity.

O všech postavách se dozvídáme vše potřebné, West se vrací do minulosti a popisuje vznik přátelství s jeho nejlepším kamarádem Mikem. Dále vzpomíná na to, jak začal chodit s překrásnou Allie a přemýšlí nad tím, jaký jejich vztah doposud byl. Díky Westovi máme přiblížený i nemocniční personál, víme, která sestřička je hodná a který doktor nestojí za nic. Samotný West je chytrý a velmi si ho oblíbíte. Po celou dobu čtení si říkáte, že tohle by se takhle mladým lidem stávat nemělo, vždyť měl ještě celý život před sebou. Olivia je svá, ledově krásná, tvrdohlavá a snadno se nechá vyvést z míry, ovšem stejně tak rychle ji zlost zase přejde. A má zvláštní smysl pro humor, na který si musíte dlouho zvykat.

Cylin Busbyová nelenila a ač jde o smyšlený příběh, všechny podstatné informace si zjišťovala u odborníků. Její píle se vyplatila, protože tím nám vznikl tajemný příběh, který působí velmi skutečně a my se mnohdy přichytíme, že nevíme, kdy West prožívá další noční můru a kdy je plně při smyslech. Mě osobně kniha velmi překvapila a ráda ji doporučím dál. Navíc nejde o obyčejný dívčí román, věřím, že je to kniha, kde i starší čtenářky a chlapci si přijdou na své.



Hodnocení           obálka 5/5            příběh 4/5



Katka


Recenze napsaná pro databázi knih.


Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: youtube.cz

8 komentářů:

  1. Hezky napsaná recenze :) Kniha mě zaujala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-).. Mě poslední dobou ty CooBoo knihy dostávají.. Nečtu anotace, jsem zvyklá, že vydávají "slaďáky" viz Polibek pro Annu a pak se z toho vyklube kniha, na kterou jen tak nezapomenu.. Je to vážně moc pěkné, věřím, že by se Ti kniha taky líbila..

      Vymazat
  2. Knihu už mám v knihovně a chystám si jí číst, příběh mě moc zaujal a po tvé recenzi jsem opravdu zvědavá. :-) Marci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ona už jen ta obálka je moc povedená :-).. Knihu si určitě co nejdříve přečti, je to vážně "mazec" :-)

      Vymazat
  3. právě knihu čtu, takže jsem tvou recenzi jen proletěla a až dočtu, tak se k ní vrátím. ale rozhodně jsem zatím spokojená a hooodně zvědavá, jak se to nakonec všechno vyvrbí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc pěkná kniha, právě jí čte i Mája, tak jsem zvědavá, jak se bude líbit vám oběma, určitě si pak ráda přečtu Tvoji recenzi nebo ještě dopiš názor.. Já z konce byla "rozčarovaná" :-D

      Vymazat
  4. Velmi jsi mě na knihu nalákala, takže se těším, až se mi dostane do ruky. :) Romány, ve kterém vznikají vztahy mezi dvěma lidmi mám strašně ráda, hlavně popis pocitů, apod.., a tady ještě jako třešnička na dortu noční můry, co víc si přát, že? :) Jinak velmi pěkná recenze..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se Ti bude kniha moc líbit, je to vše hlavně o pocitech a o pomalém budování pouta mezi dívkou a chlapcem, kteří toho na první pohled moc společného nemají :-).. Děkuji :-)

      Vymazat