11. 10. 2014

Jak to vidím já - Přízrak

Název: Přízrak
Původní název: Gjenferd
Autor: Jo Nesbø
Série: Harry Hole
Díl v sérii: 9. díl
Počet stran: 515
Nakladatelství: Kniha Zlín
Datum vydání v ČR: 2014

Anotace: Harry Hole se po třech letech strávených v Hong Kongu vrací domů do Norska, nejde ovšem o žádnou zdvořilostní návštěvu. Po příletu okamžitě míří na policejní ředitelství, kde žádá svého někdejšího nadřízeného, aby se mohl ujmout vyšetřování již takřka uzavřeného a objasněného případu vraždy na drogové scéně. V Oslu se díky spolupráci nového sociálního úřadu a nového šéfa policejní složky pro potírání organizovaného zločinu snížil počet drogových gangů a značně klesl též prodej heroinu. V ulicích se však objevila nová droga jménem fiolin, opiát mnohonásobně silnější než heroin, jež vede méně často k předávkování, ale zato vyvolává mnohem silnější závislost. Harrymu je umožněno setkat se s domnělým vrahem. Jde o osmnáctiletého chlapce, jehož Harry dlouho neviděl, avšak který mu byl kdysi velice blízký. Jejich setkání není jediným překvapením, jež Harryho při vyšetřování čeká...

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“"Neprozradil jste mi,  Harry, co vás přivádí do Osla."
"Že ne?"
"Ne. Nebo tedy konkrétněji sem na oddělení vražd."
"Je snad neobvyklé, když někdo zajde na návštěvu za bývalými kolegy?"
"Ne, u ostatních, normálně socializovaných jedinců ne."“
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Harry Hole se vrací do Osla, aby zachránil svého nevlastního syna z drogistické mašinerie, které propadl a nyní na něj byla svalena i vražda. Oleg, jak se nevlastní syn jmenuje, ovšem nejeví o Harryho zájem. Něco tají a Harryho úkol je, zjistit co. Vraždy, feťáci a válka gangu, to je jen hrstka toho, co nám kniha Přízrak nabízí.


Harry Hole je bývalý policista, který si prožil své a utekl do Hong Kongu. Vrací se zpět a teď teprve může začít pořádná akce. Harry je svými bývalými kolegy uznávaný a lidmi na scestí obávaný. Mluví o něm jako o opilci, ale všichni moc dobře ví, že Harry Hole se ničeho nezalekne a rčení jít přes mrtvoly, mu nedělá žádné potíže a už vůbec ne, když se jedná o jeho rodinu, i když bývalou...

Čtenář je tedy svědkem města prošpikovaného drogami, válkami gangu a zkorumpované policie. Nic a nikdo nemůže nikomu věřit, a tím se děj stává naprosto strašidelným a realistickým. Více dějových linií, které nám vypráví pokaždé někdo jiný, napomáhají čtenáři, se v celém příběhu orientovat, a proto není ničím rušen, ani zmaten.
Postavy jsou tak detailně a reálně vykreslené, že i když se jedná o největšího padoucha v Oslu, dokáže s ním nejeden čtenář sympatizovat. Krev, násilí a závislost na všemožných nekalostech knize dodává na zvrácenosti. Podříznutí hrdla, únos a spousty nemyslitelných věcí, jsou v této knize na denním pořádku.

Jo Nesbø je uznávaný severský spisovatel a kniha Přízrak je jeho již devátým dílem. Celému světu každou svou knihu dokazuje, že psát umí a s tímto titulem to není jinak. Norský příběh nám přibližuje stinné stránky jeho hlavního města Osla a hlavně podsvětí, se kterým se obyčejně nesetkáváme. Totálně mravně zkaženou místní policii, a proto při čtení budete mít husí kůži na rukou a postavené chloupky na zátylku, protože dopadnout vraha, není nejen lehké, ale chvílemi i přímo bezradné. Zvlášť, když prst ukazuje stále do nejvyšších míst. Kniha zvládne čtenáře polapit tak, že i osvědčený čtenář detektivek, se od čtení nezvládne odtrhnout a nedá si klid, dokud nebude mít dočteno.

Emočně nabitý příběh plný špatných věcí i světlých stránek, stejně jako chvíle, kdy se v příběhu objeví láska, či rodinné drama - to je kniha Přízrak. Děj totálně postavený na hlavu, že čtenář po ukončení svého čtení nebude absolutně chápat, jak mohl Jo Nesbø tak bravurně a propracovaně vůbec knihu napsat. Přízrak neví, co je předvídatelnost, a o to víc je kniha dokonalejší.

Knihu doporučuji především milovníkům detektivek, kteří v tomto žánru mají už něco načteno. Začínající čtenáři krimi žánru, by mohli mít problém s tím, že už žádná jiná kniha jim nebude dost dobrá. Věřte, že Jo Nesbø a jeho Přízrak, se stane jednou z nej, kterou v knihovně máte. Jedna z mála detektivek, kdy je úplně jedno, že víte konečného vraha, protože jste u čtení byli tak uneseni, že knihu vezmete do ruky zas, a to ne jednou.


Doporučení 5/5
Obálka 3/5



Recenze psaná pro Severské detektivky.
Knihu můžete objednávat zde.



Mája


10 komentářů:

  1. táto Nesbovka je výborná , jedna z mojich najobľúbenejšich :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kupodivu začala obráceně a je to moje první kniha od něj, ale jsem z toho vážně nadšená. .)

      Vymazat
  2. Vypadá to skvěle. Sice jsem od spisovatele ještě nic nečetla, ale mám to v plánu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě, možná někoho odradí počet stran, ale je to tak čtivé a poutavé, že ten počet ani nepostřehneš. :)

      Vymazat
  3. Ani ja som veru ešte od neho nič nečítala, no dlhšie pokukujem po Netopierom mužovi, čo je vlastne prvý diel celej série. :)
    Pekkná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. :)
      Já jsem rozhodnutá, že tuhle sérii musím mít doma. :)

      Vymazat
  4. Tak teď nevím, jestli se ten můj komentář někam ztratil nebo kde je???

    OdpovědětVymazat
  5. No asi se ztratil :(
    Tak znova (plus mínus, už si to doslova nepamatuju :D): Výstižná recenze, já začínala Sněhulákem a teď po Přízraku MUSÍM přečíst všechny díly, to jinak prostě nejde!

    OdpovědětVymazat