8. 9. 2014

Měsíc s knihou Selekce (4)




Úryvek z knihy Selekce

Dnes pro Vás máme připravený úryvek. Přemýšlela jsem dlouho, jaký vybrat, ale nakonec tento byl jasná volba. Však uznejte, není úžasný? 

Během následujících dní u nás doma vycítili, že mi něco je, ale svedla jsem to na nervozitu kvůli Selekci. Snad tisíckrát jsem musela zapudit pláč a vydržela jsem to až do pátku. Doufala jsem, že po vyhlášení soutěžících se všechno vrátí zase k normálu.
Úplně jsem si to vysnila v hlavě. Jak vyhlašují jméno Celie nebo Kamber a máma je sice zklamaná, ale ne tak moc, jak by byla, kdyby to vyhrála nějaká docela cizí holka. Táta s May by jim moc fandili, protože naše rodiny si byly celkem blízké. Věděla jsem, že Aspen na mě určitě myslí tak jako já na něho. Byla jsem přesvědčená, že ještě než zprávy skončí, objeví se u nás, aby mě poprosil o odpuštění a požádal o mou ruku. Bylo by to sice trochu brzo, protože vítězství by pro jeho sestry ještě nebylo jisté, ale mohl by tak využít obecného nadšení. To by mnohé usnadnilo.
V mysli jsem to viděla naprosto jasně. V mojí mysli byli všichni šťastní…

Do začátku zpráv zbývalo deset minut, ale všichni jsme už seděli na svých místech. A určitě jsme nebyli jediní, kdo nechtěl přijít ani o vteřinu z vyhlášení.
„Pamatuju si, když vybrali královnu Amberly. Od začátku jsem věděla, že vyhraje!“ Máma připravovala popcorn, jako by šlo o nějaký film.
„Ty ses tehdy taky přihlásila do loterie, mami?“ zajímal se Gerad.
„Ne, zlatíčko, maminka byla o dva roky mladší, než určovaly podmínky. Ale měla jsem vlastně štěstí, protože tak jsem skončila s tvým otcem,“ usmála se a přitom na brášku mrkla.
Týjo, musí mít hodně dobrou náladu. Ani jsem si nevzpomínala, kdy naposled byla k tátovi tak láskyplná.
„Královna Amberly je úplně nejlepší královna ze všech. Je tak krásná a chytrá. Vždycky, když ji vidím v televizi, chci být jako ona,“ povzdychla si May.
„Je to dobrá královna,“ souhlasila jsem tiše.
Pak se ručička hodin konečně přehoupla na osmou a za melodie illejské hymny se na obrazovce objevila růže, náš státní znak. Vážně se celá třesu? Nemohla jsem se dočkat, až bude po všem.
Nejdřív se objevil král, aby nás krátce poinformoval o probíhající válce. Ani ostatní prohlášení nebyla dlouhá. Jako by všichni v televizi měli dobrou náladu. Nejspíš byli také napnutí.
Poté přišel na pódium konferenciér a přizval k sobě Gavrila, který si to namířil rovnou ke královské rodině.
„Dobrý večer, Vaše Výsosti,“ pozdravil krále.
„Gavrile, rád vás zase vidím.“ Král se mi zdál podivně roztržitý.
„Těšíte se na vyhlášení?“
„No ano, včera jsem byl u toho, když jich pár vytáhly, a všechno jsou to skutečně kouzelné dívky.“
„Takže vy už vylosované dívky znáte?“ podivil se Gavril.
„Jenom pár z nich, jenom pár.“
„Podělil se s vámi otec o své dojmy, princi?“ Gavril se obrátil na Maxona.
„Vůbec ne. Já je uvidím ve stejný moment jako všichni ostatní,“ odpověděl Maxon. Bylo na něm poznat, že se snaží skrýt nervozitu.
Uvědomila jsem si, že se mi potí dlaně.
„Vaše Výsosti,“ promluvil Gavril ke královně. „Co byste vybraným dívkám poradila?“
Královna se klidně usmála. Netušila jsem, jak vypadaly další ženy, které s ní prošly Selekcí, ale nedokázala jsem si představit, že by mezi nimi byla ještě jedna stejně půvabná a rozkošná jako ona.
„Užijte si poslední noc jako obyčejné dívky. Ať už to dopadne jakkoli, od zítřka se váš život navždy změní. A ještě jedna stará, ale dobrá rada: Buďte samy sebou.“
„Moudrá slova, má královno, moudrá slova. A tímto nám dovolte, abychom vám odhalily třicet pět mladých dam, které byly do Selekce vybrány. Dámy a pánové, pogratulujme nyní společně následujícím Dcerám Illey!“
Na obrazovce se znovu objevil státní znak. V pravém horním rohu zůstalo okénko s Maxonovým obličejem, abychom mohli sledovat jeho reakce u jednotlivých fotografií. Rozhodovat by se mohl začít už podle nich, podobně jako my všichni u televizních obrazovek.
Gavril držel v rukou štos karet a byl připravený přečíst jména dívek, kterým se měl podle královny už navždycky změnit svět. Selekce právě odstartovala.
„Slečka Elayna Stolesová z Hansportu, Třetí.“ Nato nám před oči vyskočil obrázek drobné dívky s alabastrovou pletí. Vypadala jako opravdová dáma. Maxon se rozzářil.
„Slečna Tuesday Keeperová z Waverly, Čtvrtá.“ Objevila se pihovatá dívka. Zdála se starší, zralejší. Maxon zašeptal něco králi.
„Slečna Fiona Castleyová z Palomy, Třetí.“ Hnědovláska se žhavýma očima. Tak v mém věku, ale vypadala víc… zkušeněji.
Otočila jsem se k mámě a May na gauči. „ Nezdá se vám trochu moc…“
„Slečna America Singerová, Pátá.“
Trhla jsem hlavou zpátky k obrazovce a hele, můj portrét. Vyfocený těsně po tom, co jsem se dozvěděla, že Aspen šetří na naši svatbu. Sálalo ze mě štěstí, naděje a byla jsem krásná. Vypadala jsem tam jako zamilovaná. A nějaký idiot si zřejmě myslel, že moje láska patří princi Maxonovi.
Máma mi zaječela hned u ucha, May vyskočila na nohy a rozsypala popcorn všude kolem. Gerad se nadšením roztančil. Táta… těžko říct, ale myslím, že se za svou knihou tajně usmíval.
Maxonovu reakci jsem nestihla.
Vtom se rozdrnčel telefon.
A několik dní drnčet nepřestal.

-Kapitola pátá-
-Selekce-


Věřím, že jste dočetli až sem a teď se těšíte na knihu ještě více, než předtím. Kniha Selekce už vyšla a pyšní se na pultech českých knihkupců. Vydalo jí nakladatelství CooBoo a díky nim, už můžeme vesele objednávat.





Četli jste


Připravujeme
  • Rozhovor s redaktorem knihy
  • Recenze
  • Soutěž


7 komentářů:

  1. Už se na ní těším, až mi dorazí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně se těš, je to skvělá kniha, i když myslím, že na tebe moc sladká. :-)

      Vymazat
  2. Tak po prečítaní úryvku mám chuť sa do knihy hneď začítať. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Také mám větší chuť po přečtení úryvku si knihu přečíst. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda. Já má chuť si knihu přečíst znovu. :-)

      Vymazat
  4. úryvok je skvelý, uz sa teším na knihu :)

    OdpovědětVymazat