15. 8. 2014

Jak to vidím já...

Josephine Angelini – Proroctví


Originální název: Starcrossed
Série: Proroctví
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 384
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Šestnáctiletá Helen Hamiltonová si odmalička bolestně uvědomuje, jak moc se liší od svých vrstevníků – nejen nezvyklou výškou, ale i schopnostmi. Umí například superrychle běhat a má nadlidskou sílu. Zároveň se bojí, že tyhle její „abnormality“ značí, že je nějaká zrůda, a tak se snaží co nejvíc splynout s davem, nevyčnívat. Což je minimálně při její výšce opravdu těžké. Pak ale na americký ostrůvek, kde žije, zavítá početná rodina Délosových a obvykle mírná a klidná Helen přecitlivěle reaguje na jakoukoli zmínku o nich, přestože je vůbec nezná. Její okolí, táta, nejlepší kamarádi Claire a Matt, ji nepoznávají a nechápou, co se děje. Jenže rodina Délosových Helen nepřinese jenom neklid, ale taky jí pomůže zjistit, co je vlastně zač. Že není žádné monstrum, ale stejně jako atraktivní, výjimečně chytří a sportovně nadaní Délosovi pochází z linie potomků řeckých polobohů...


A pak Helen poprvé spatřila Lucase. 
Nebe konečně vydechlo všechen vítr, který po celé dva dny věznilo. Poryvy zatuchlého horkého vzduchu se otevřenými okny hrnuly do rozpálené školy. Chytaly pohozené papíry, lemy sukní, rozpuštěné vlasy, zatoulané obaly a různé další věci a všechno najednou vyhazovaly do výšky jako čtyřrohé čepice maturantů. Helen se na malý okamžik zazdálo, že předměty nehybně visí u klenutého stropu jako ve stavu bez tíže. Lucas stál před svou skříňkou asi šest metrů od Helen a oplácel jí upřený pohled, zatímco zbytek zeměkoule čekal, až se gravitace přepne, jak má.
–Proroctví, str. 40 –



Josephine Angelini se narodila v Massachusetts jako nejmladší z osmi dětí. Dcera farmáře vystudovala New York University's Tisch School of the Arts , obor klasické divadlo. Nyní žije v Los Angeles se svým manželem.

Když řecké báje ožívají… 
Helen Hamiltonová si už za svých šestnáct let zvykla, že na ni každý zírá. Ale pořád jí dělá problémy se vyrovnat s tím, že je jiná a někteří její spolužáci jí nazývají zrůdou. Po fyzické i psychické stránce je silnější, než jakýkoliv jiný člověk. Ale k čemu jí to je, když pokaždé kdy se na ni upne pozornost okolí, začne trpět velkými nevysvětlitelnými bolestmi v oblasti břicha. Navíc trpí zvláštními nočními můrami, ze kterých se budí žíznivá a se zakrvácenými a špinavými nohami.

Vše se změní až po příchodu rodiny Délosů. S Helen se začne něco dít, nedokáže ovládat své pocity ani reakce, a to především pokud se někde potká s Lucasem Délosem. Helen brzy zjišťuje, že s Délosovými ani s ní není něco v pořádku a konečně se dozvídá pravdu o svém původu. Je polobůh a hrozí jí velké nebezpečí. Helen se tak ocitá v kolotoči mezi tréninky, kde se snaží naučit bojovat a citovou bouří, protože vztah s tím s kým by chtěla, nikdy nesmí být naplněn. Dokáže Helen ovládnout své schopnosti i své city? A co dalšího si pro ni i pro celý klan Délosů Moiry připravily?


Kniha Proroctví, je moc pěkně zpracované originální dílo, které je postaveno na řeckých bájích. Je zde sice jistá podobnost se sérií Percy Jackson, ale podoba je opravdu minimální, takže srovnávat tyto dvě různé série opravdu nelze. I když je v knize použito několik termínů a jmen z historie, rozhodně to neznamená, že před čtením Proroctví budete muset přelouskat ještě Iliadu a Odesseu. Vystačíte si jen se znalostmi ze základní školy a většina termínů je zde stejně ještě vysvětlena.

Proroctví je tvořeno poutavým příběhem, který čtenáři nedá spát, dokud nedočte knihu do poslední stránky. Celá kniha je přímo nabitá jiskřením mezi Lucasem a Helen, kdy jejich pouto až fyzicky vnímáte. Ovšem také zde naleznete plno tajemství, nad kterými budete neustále dumat. Dá se říct, že je kniha jednou velkou záhadou. Dále je příběh plný zvratů, a když k tomu ještě přidáme velmi čtivý styl, jakým autorka píše, vznikne nám opravdu vyjímečná kniha.

Všechny postavy si oblíbíte hned od začátku a budou vás neustále překvapovat. Josephine Angelini si totiž s nimi pohrála opravdu na výbornou. Postavy jsou skvěle propracované a do poslední stránky nebudete vědět, kdo je spojenec a kdo je nepřítel. Hlavní postavu Helen jsem si snadno oblíbíte opravdu již od začátku příběhu, je vtipná, chytrá a má opravdu silného ducha. Lucase si také hned zamilujete - tajemný, nebezpečný, ale přesto i citlivý a za rodinu by položil život. Rodina Délosů působí jako skvěle fungující velká rodina, kde se všichni milují a ochraňují.

Kniha Proroctví se řadí do Young adult fantasy, ale rozhodně ji doporučuji i starším čtenářům. Je to kniha s velmi zajímavým námětem, kdy autorka dokázala využít opravdu veškerý potenciál, který se v knize nacházel. Dramatické zakončení a spousta nedořešených záhad a problémů nám slibuje, že minimálně začátek dalšího dílu bude opravdu velmi zajímavý. Další díl by měl u nás vyjít u nakladatelství CooBoo ještě na podzim letošního roku.



Hodnocení                      obálka 5/5                   příběh 4/5



Katka


Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Recenze napsaná pro web Fantasyknihy.eu.


Zdroj
Anotace, obálka: cooboo,cz
Obrázky: razyboard.com, ahaonline.cz

4 komentáře:

  1. Skvělá recenze, tuhle knížku bycj si moc ráda přečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Určitě si knihu přečti, mě se vážně moc líbila :-)

      Vymazat
  2. Názory vídám pořád rozporuplné, tak jsem zvědavá :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych to přirovnala ke Svůdnému zlu,Svůdné zlo je jen o kousek ještě lepší.. Takže pokud jsi ho četla a líbilo se, tak si proroctví určitě přečti :-)

      Vymazat