11. 8. 2014

Jak to vidím já - Borec

Název: Borec
Původní název: Hotshot
Autor: Julie Garwood
Série: Buchanan Renard (FBI)
Díl v sérii: 11.díl
Počet stran: 320
Nakladatelství: Oldag
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Peyton a její sestry zdědily Bishop´s Cove, malé luxusní přímořské rekreační středisko, ale dědictví je vázáno podmínkou: dívky musí provozovat středisko po dobu jednoho roku a vykázat zisk – teprve pak jim bude patřit. Peyton tato příležitost připadá lákavá a nadšeně studuje problematiku podnikání v tomto oboru. Brzy však tuto snahu začínají mařit události, jež ji čím dál víc ohrožují. Nehodlá se nechat zastrašit – než málem přijde o život. Teprve pak se obrátí na svého přítele a ochránce z dětství Finna MacBaina, jenž nyní pracuje u FBI, a žádá ho o pomoc. Existuje dost lidí, kteří nepřejí Peyton a jejím sestrám úspěch. Patří k nim jednak problematičtí příbuzní, ale také skupina developerů, kteří chtějí získat cenné reality pro sebe. Mimo podezření není ani Peytonin bývalý šéf, jehož kdysi obvinila z obtěžování a který se může chtít mstít. Vzájemná přitažlivost Peyton a Finna odvádí jejich pozornost od nebezpečné situace, ale hrozba neustává a zkušený muž zákona si uvědomuje, že přestože své lásce zachránil život už jedenkrát, bude to muset učinit znovu.



----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Peyton se zděšeně zadívala na obrazovku a potom na Finna.
"Tys zachránil celé město?"
"Tak pojď. Ať už jsme venku." Objal ji kolem ramen.
Peyton se rozesmála.
"No jistě," řekla a nechala se vést ke dveřím.
K východu se dostali, právě když v lokále zahlaholil jásot a potlesk. Pro Finna. Pro Borce.“
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Mladá dívka Peyton prchá několik stovek mil z města Daltonu, ve kterém jí štěstí nepřálo. Její šéf je hnusný zvrhlík a místo aby se kál ze svých hříchů, rozloučí se se svou zaměstnankyní pár kulkami, do karoserie auta. Když je Peyton v bezpečí domova, oblíbený strýc Len, i jejím sestrám navrhne výhodnou nabídku. Buď každé z nich předá určitou částku peněz, nebo luxusní resort, který by vedly po jeden rok. Pokud rekreační středisko vykáže zisk minimálně 20%, středisko bude už navždy jejich. Sestry nejdřív nevědí, ale poté se dohromady shodnou na tom, že je to skvělá příležitost. Neváhají a pouští se do práce. Peyton mezitím řeší ještě spor s bývalým šéfem, před kterým utekla a i když si myslela, že jí dá pokoj, už teď ví, že nejen, že se ho nedokáže zbavit i přes tu dálku, ale ještě jí usiluje o holý život. V tu chvíli se na scéně ocitá její dávný přítel Finn, díky kterému dnes stále dýchá, jelikož v dětství Peyton zachránil život. Agent FBI a bývalý olympijský vítěz neváhá a Peyton běží na pomoc. Strach ze zklamání sama sebe i svého strýce, děs o svůj život nebo starosti, které sestrám přivádí vrtošivá sestřenice Debi, za pomoci developerů, kteří chtějí děvčata o resort obrat. Nač se má Peyton zaměřit dříve? Starostí má nad hlavu a i když ví, že by jako první měla řešit situaci ohledně bezpečí sebe i svých přátel, bojí se, že až to jednou skončí, odejde se strachem také její ochránce Finn. 

Knihu Borec, jsem měla v hledáčku již dlouho předtím než vyšla. Přiznám se, že autorku řady bestsellerů, které se prodávají v číslech milionů, jsem doposud neznala. A teď si říkám, jaká je to škoda. Julie Garwood nazvala svou jedenáctou knihu v sérii, Borec a i když jsem zpočátku k tomuto názvu měla připomínky, po dočtení jsem zjistila, že jiný by se ke knize vůbec nehodil.

Kniha je psaná lehkým a velmi čtivým stylem a i přes četnost stránek a nahuštěnost písma, jsem měla dočteno za dva dny. Věnovala jsem se velmi důkladně, jelikož mě kniha samotná nenechala, abych ji na chvilku odložila. Zpočátku příběh obyčejné dívky, která prostě měla celý život smůlu, se z příběhu stává lehké drama, podtržené romantikou a smyslností. 

Hlavní hrdinka Peyton mi byla velmi sympatická tak, jako již dlouho žádná ne. Oblíbila jsem si okamžitě a její smysl pro humor a život branný s nadhledem, se mi velmi zamlouval. Příběh je vyprávěn ve třetí osobě a dává nahlédnout celkem do tří postav, kdy ovšem jako hlavní aktér je Peyton a Finn. Myslím, že to byl skvělý tah, jelikož si čtenář mohl utvořit obrázek o obou protagonistech a zároveň získal přístup do myšlenek záporáka, i když to bylo pouze jednou, či dvakrát. Tady se ukázalo, jak si spisovatelka dokázala bravurně pohrát s textem, i samotnými aktéry. 

I když občas nějaké scény se můžou zdát jako pohádka viz. zděděný resort, přesto je příběh uvěřitelný a vznikající láska mezi Peyton a Finnem, přímo hmatatelná. Děj v sobě skrývá i pár občasných sexuálních scén, které jsou detailně popsány, přesto nám zanechávají určitou mez pro fantazii a tím se z příběhu nestává erotikou nabitý vulgarismus. 
Z knihy Borec jsem vážně nadšená a věřím, že se k této autorce ještě několikrát vrátím. Dopomáhá tomu také fakt, že ač je Borec ze série, nenavazuje na předchozí díly, tím nás nesvazuje přečtením deseti předchozích příběhu a čtenář se může vrhnout jen na ty, které se mu zdají nejlepší. 

Borce doporučuji všem ženám a klidně i mužům, jelikož obě dvě pohlaví si přijdou na své. Ženy rády zavzdychají nad krásným a přísným Finnem a muži si oblíbí dramatické  části, kterých v knize není málo. 


Doporučení 5/5
Obálka 3,5/5



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví  Knihcentrum.
Knihu můžete objednat zde.



Mája






3 komentáře:

  1. To zní vážně zajímavě. Ale ta obálka se jim podle mě moc nepovedla :)

    OdpovědětVymazat
  2. Obálka mě odpuzuje, protože jakmile je tam nahý chlap, evokuje to nějakou slaďárnu nebo erotiku - což není můj šálek kávy. Ale koukám, že příběh by nemusel být špatný, zvláště, když bude mít člověk chuť na něco příjemně romantického ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Holky a mě se celkem líbí. :-)
    Je to takový, no... jako ok. :-D
    Ale vážně stojí za přečtení. :-)

    OdpovědětVymazat