20. 6. 2014

Jota: Julianna Baggottová - Čistý (1)


Jelikož první takový náš projekt sklidil velký úspěch, hodláme v podobných projektech pokračovat i nadále. Tentokrát se naše pozornost zaměřila na známé nakladatelství Jota a jeho knihu Čistý od Julianny Baggottové, která již brzy vyjde (25.6.2014) a podle nádherné obálky i anotace, vypadá kniha opravdu skvěle. Opět Vás nejdříve seznámíme s knihou a s její autorkou, poté nás čeká zajímavý rozhovor s někým, kdo se podílel na tom, aby u nás kniha vyšla, dále se můžete těšit na zajímavou ukázku z knihy, na recenzi knihy, trailer ke knize a také samozřejmě nesmí chybět zakončení projektu, které bude v podobě soutěže. 



DEN PRVNÍ

Autorka knihy - Julianna Baggottová 
Kritikou oceňovaná autorka bestsellerů Julianna Baggottová – píšící také pod pseudonymy Bridget Asherová a N. E. Bode – vydala již sedmnáct knih, romány pro dospělé, pro mládež i sbírky poezie. Její poslední román, Čistý, je prvním dílem trilogie, na niž zakoupila společnost Fox 2000 filmová práva. Její romány se dočkaly již více než padesáti zahraničních vydání. Je profesorkou tvůrčího psaní na Floridské státní univerzitě a zakladatelkou neziskové organizace Kids in Need – Books in Deed. 



Bližší seznámení s knihou Čistý 
Pressia si toho z Explozí ani ze života Předtím moc nepamatuje. Přespává ukrytá ve skříňce v ruinách starého holičství, kde žije se svým dědečkem, a myslí na to všechno, co je pro ni nenávratně ztraceno – jak ze světa zábavních parků, kin, narozeninových oslav, tatínků a maminek zbyl jen popel a prach, jizvy, trvalé popáleniny a zdeformovaná lidská těla. Jenže teď, když dospěla do věku, kdy se musí všichni hlásit k milici, kde z nich buď vycvičí vojáky, nebo je, jsou-li příliš postižení a slabí, využijí jako živé cíle, už Pressia nemůže dál předstírat, že je malé dítě. A rozhodne se pro útěk. 

Existují ovšem i takoví, kteří apokalypsu přečkali bez postižení. Čistí. Přežívají v bezpečném úkrytu za zdmi Dómu, který chrání jejich zdravá, uměle zdokonalovaná těla. Jenže Partridge, jehož otec je jedním z nejvlivnějších lidí v Dómu, si připadá izolovaný a osamělý. Jiný. I jeho trápí pocit ztráty – možná proto, že se jeho rodina rozpadla, otec je emocionálně odtažitý, bratr spáchal sebevraždu a matce se do tohoto útočiště vůbec dostat nepodařilo. Nebo za to snad může jeho klaustrofobie: pocit, že tenhle Dóm se stává kolébkou mimořádně bezohledného režimu. Takže když z jedné nechtěně prohozené poznámky vyvodí, že jeho matka možná stále ještě žije, rozhodne se Partridge dát svůj život v sázku a uprchnout z Dómu, aby ji našel. 

Čistého spálíš a jeho popel vdechneš 
Střeva si kolem krku zavěsíš 
Vyrveš mu vlasy a provaz si z nich spleteš 
Z kostí si polívku navaříš 
Raz dva tři, tohleto mu patří 
Raz dva tři a Čistí jsme teď my! 


První dojmy z knihy 

„Vedle Čistého připomínají Hunger Games zahradní večírek…. ”
Self magazine 

 „Vysoce očekávaný postapokalyptický hororový román… fascinujícím způsobem mísí strohé, tyranské autoritářství a groteskní anarchii… Baggottová kombinuje brutalitu, občasný suchý humor a silné dialogy do ukázkového díla tohoto subžánru.“
Publisher’s Weekly 

„Tento román představuje naprosto strhující cyklon, bez hranic ve své imaginaci. Totálně vás smete.“
Justin Cronin 

„Čistý přináší temné dobrodružství, které je současně překvapující i návykové. Pressia Belzeová je zčásti hrdinka z mangy a zčásti postapokalyptická Alenka… Uchvacující a děsivé. Nedokázala jsem se od Čistého odtrhnout.“
Danielle Trussoniová 

„Čistý není jen ten nejvíce mimořádný román pro dospívající, co jsem kdy četl, je to také nádherné a divošské metaforické zpodobení toho, jak všichni v současnosti žijeme. Je to důležitá kniha.“
Robert Olen Butler 



Vydání knihy u nás již brzy chystá nakladatelství Jota


Katka

10 komentářů:

  1. Už se těším! Já myslela, že Míša bude nějak psát, kdo do toho půjde a tak mě to minulo, o to více se těším na Váš projekt :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by snad ještě být normálně mělo, ale až po vydání knihy, tohle je něco jako "předskokan", nebo aspoň myslím..

      Vymazat
  2. Teším sa na knihu, vyzerá skvelo ! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viď, taky mě hned uhranula :-).. Už je ve čtečce a teda nevím, jestli dočíst těch 100 stran jiné knihy anebo se ihned vrhnout na Čistého, těžká volba :-D

      Vymazat
  3. Já už se na to moc těším :) Kniha bude moje.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně stejné reakce.. Tohle se Jotě prostě podařilo, skvělá kniha podtržená úžasnou obálkou :-)

      Vymazat
  4. Super !!!!!! Knižku jsem viděla na blozích, na knihkupectví, jako knihu připravovanou na červen. Hned, když jsem ji uviděla řekla jsem si : sakra, to je ale dobrá obálka:). Těším se na další příspěvky ohledně této knížky a doufám, že tentokrát se mi podaří vyhrát, když to u Ceny nevinnosti nedopadlo. Doufám, že tohle je jen začátek takovýhlech projektů, protože jsou fakt úžasné, dobrá práce. A MÁTE MEGA SKVĚLEJ ÚŽASNEJ BLOG :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, moc povedená obálka a upoutá hned na první pohled.. Myslím, že v knihkupectví nebudou mít jiné knihy žádnou šanci.. :-D Určitě máme v plánu v projektech pokračovat, nás to baví, Vám se líbí :-).. Děkujeme, teď se tady červenám :-), a přejeme hodně štěstí do soutěže ;-)

      Vymazat
  5. Jak já se na tuhle knížku už těším :D, určitě bude skvělá :). Jinak skvělý projekt!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už ji čtu a je skvělá :-).. Na zítra už mám pro Vás připravený úryvek, tak se můžete těšit :-) děkujeme :-)

      Vymazat