7. 2. 2014

MaKa holky a jejich myšlenky - I kniha by měla mít svá práva

Pustíme se do rozboru, mých dnešních myšlenek.
Protože, já se prostě musím, po částech ventilovat.



Dnes příspěvek věnujeme knihám a jejich bezmoci, se bránit...


Dnes jsem byla na rehabilitaci (důvod je vedlejší) a paní fyzioterapeutka mi při vysvětlování jednoho cviku, doporučila, se podepřít knihami.Chápejte, já na všech čtyřech, kočičí hřbet nahoru a ruce položené na knihách. To jako vážně?
Koukala jsem na ni jak na blázna a chtěla utéct, jenže ona mi pohled opětovala a já pochopila, že nežertuje. Nejen, že mě bolestivě drtí každý den, ještě po mě chce, abych se drtila zevnitř, při pohledu na mé chudinky knížky, jak trpí pod mojí vahou. Opravdu? Po téhle příšerné představě jsem vše odkývala a v hlavě se mi rodil plán, jak místo mých "dětí", použiji nějakou stoličku. Jak jednoduché...



Od té doby, na to stále myslím a do hlavy se mi vrací obrázky různých knižních "umění".
Fajn, je to pěkný, ale dokážete si představit, že si někdo vezme vaši oblíbenou knihu a nožíkem, nebo jak se to dělá, vám z listů udělá roztomilý lesíček, nebo chaloupku? Vraždila bych.
 No a od toho všeho, se odvíjí má otázka: Jsem mateřskou láskou, ke knihám postižená jen já? Staráte se o ně, hýčkáte, čicháte a neustále v knihovně urovnáváte? Nebo prostě koupíte, přečtete a hodíte do kouta a za pár let do antikvariátu, nebo ještě hůř, na půdu? Kdo to dělá, přiznejte se!

Opatrování zdar, Mája.

8 komentářů:

  1. Pořád knížky urovnávám a když mi s ní ve škole někdo něco udělá (natrhne růžak,ušpiní), vraždím :D Tohle "umění" vyřezávané do knih se mi líbí a dokud se nic takového nestane mým knihám, líbit se mi to i bude :D

    OdpovědětVymazat
  2. Já knížky taky opečovovám, ale na druhou stranu pořád někde cestuji, takže je pořád tahám sebou a nedopadají občas úplně bez poskvrnky, takže ano chovám se k nim slušně, ale přeci jen jsou ke čtení, takže musí sem tam oželet, že se v rámci čtení něco přihodí :) A to knižní umění, je skvělý nápad, jsou třeba knihy, které opravdu nikdo nečte a je škoda je pálit, vyhazovat atd., takže udělat z nich umění je fajn, ale kdyby mi někdo chtěl sáhnout takhle na nějakou mojí oblíbenou knihu, tak ho kousnu! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Bastero, au, od tebe ruce pryč - nebo spíš od tvých knih. :-D Máme to úplně stejně.:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Skús si na podopretie zohnať také kocky na jogu, možno to pomôže :)
    Čo sa kníh týka, snažím sa kupovať si len tie, ku ktorým sa rada vraciam a sú moje obľúbené. Neustále ich usporadúvam, zrovnávam, vymýšľam nový systém ako ich uložiť - je to potrebné, zvlášť keď sa mi knižnica stále rozrastá :D
    Potom je kôpka kníh, ktoré by som rada posunula niekomu kto ich bude mať rád, pretože som si ich kúpila/dostala a nepáčili sa mi, sú odložené v skrini a už dosť dlho čakajú, kedy sa naskytne ich príležitosť :D
    Vo všeobecnosti som na knihy dosť citlivá, nepožičiam ich hocikomu, sú niektoré ktoré nepožičiavam vôbec a z book artov kde niekto do tých kníh vyrezáva mám značne rozporuplné pocity - niektoré tie veci čo vedia s tým ľudia spraviť sú fakt úžasné ale niektoré sú podľa mňa čisto zničená kniha. Ale úspešne sa presviedčam, že si takíto umelci vyberajú brakovú literatúru a robia z nej niečo dobré.

    http://happystarfish.tk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luxie a teď, co je braková literatura. :-D Ne, to je otázka na další článek. Děkuji za komentář a moc díky za nápad. :-)

      Vymazat
    2. Rozhodne si rada prečítam článok o brakovej literatúre, rada čítam názory iných na knihy vo všeobecnosti, určite skúste také niečo napísať!
      Pre mňa je braková literatúra, ktorá má nápad ale ušla myšlienka a prevedenie je katastrofálne, potom je tu samotná kategória kníh, kde je úplný rozpor medzi postavami a ich správaním,... Jednoducho brak je to, čo je pre mňa nekvalitná literatúra. Samozrejme, treba rozlišovať medzi tým, čo je nekvalitne napísané a mohlo to byť ďaleko lepšie a medzi tým, že kniha mi jednoducho nesadla lebo aj dobre napísaná kniha nesadne každému (:

      http://happystarfish.tk

      Vymazat