15. 2. 2018

«Recenze» Víš, že tě potřebuju?

Název: Víš, že tě potřebuju?
Autor: Estelle Maskame
Série: Dimily
Díl v sérii: 2.díl
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání v ČR: 2018

Anotace: Eden svého nevlastního bratra neviděla už skoro rok. Přestože svůj utajovaný vztah kvůli rodině ukončili, nemůže na Tylera stále zapomenout. Je sice šťastná se svým novým přítelem, jenže když od Tylera dostane zprávu, aby s ním strávila léto v New Yorku, je štěstím bez sebe. A tak spolu prožívají horké dny ve městě, které nikdy nespí, a staré touhy bublají pod povrchem. Jak dopadne jejich setkání? Odolají pokušení, nebo dají citům volný průběh?





Zachvěju se a netoužím po ničem jiném než mu vjet rukama do vlasů. Když se ale pokusím vyprostit ruce z jeho sevření, stiskne mě ještě pevněji. Cítím jeho dech na své kůži i jeho poslední polibek těsně pod mé ucho. "Ale, Eden," zašeptá ochraptěle, "nikdo nezíská homerun hned v úvodu hry."


-úryvek z knihy Víš, že tě potřebuji?-




V prvotním ději se čtenář mohl dozvědět, jak lehkomyslné může být, myslet si, že láska se dá oklamat a zvlášť ta zakázaná...


Eden se seznámila s nově nabitou rodinou a hlavně chlapcem, který ji učaroval svou krásou, pýchou a neohrožeností. V pořadí již druhém díle se čtenář dozví, že odejít od Taylora - nevlastního bratra je sice správné, ale nemožné. Ani dlouhé počty dní nezabrání srdci a myšlenkám milovat tak moc, že ztráta dosavadního života pro jednoho člověka je malicherná záležitost, ovšem jen do doby, než se to opravdu stane. Série pro mládež Dimily opět otevírá těžkosti dospívání mladé Eden a jejích lásek. 


Čtenář se pomalým tempem dozvídá, že Taylor odjel do New Yorku a Eden po dlouhých měsících ho opět spatří. Přijme nabídku strávit šest týdnů v nikdy nespícím městě a co víc, po boku chlapce, kterého z Edeniny hlavy nedostal ani Deane - muž, který se nyní pyšní titulem Edenin partner. Po dlouhých slibech matce, že vážně bude ve velkoměstě opatrná a ustavičném ujišťování Deana, že vzdálenost je nedokáže rozdělit nakonec Eden odlétá.



Jak čtenář může sám odhadnout, příběh začne nabírat na obrátkách ve chvíli, kdy hlavní hrdinka vystoupí z letadla a vyhlíží Taylora, jenž několik měsíců neviděla. Z počátku se zdá shledání rozpačité, ale přeci jen šťastné. Šest týdnů zábavy a poznání může začít, ovšem v pozadí se stále drží láska, která chce vyjít na povrch. Zda konečně mladý pár přizná sobě i světu, že to není ta sourozenecká, se dozvíte v titulu Víš, že tě potřebuju?

Jak to již bývá zvykem, young adult knihy bývají psány lehkým, až primitivním stylem. Čtenář by v tom neměl hledat nic špatného, naopak, vzdušný text bez zbytečných těžkostí napomáhá k tomu, aby se knižní divák mohl více soustředit na samotný příběh a plnohodnotně do něj vcítit.

Mladá autorka Estelle Maskame zajisté ví, o čem píše, jelikož nemá k věku hlavních protagonistů daleko. Příběh zasazen do New Yorku - amerického města, které chce navštívit nejeden z nás, velmi chválím, za podrobné vylíčení nejen známých kulturních památek, ale také všech možných zákoutí. Možná zpočátku je příběh podrobným popisování až moc natažený, kdy, ale přirozeně ze zajímavých popisků přechází v samotný hlavní děj.

Kdo by očekával přehršel sexu, drog a rock´n´rollu, toho asi zklamu. Je znát, že hlavní hrdinové pomalu dospívají a s nimi i sama autorka, která sama poznala, že lehkomyslná zábava není vše, co k dospívání patří.


Titul s možná až přehnaným názvem Víš, že tě potřebuju? doporučuji pro mladší čtenáře, kteří si chtějí užít chladné večery po boku knižních přátel, které v náznacích zajisté pozná i ve svém okolí.

Doporučení 3/5
Obálka 4/5



Recenze psána pro knižní portál databázeknih.cz

Titul můžete zakoupit zde.




6 komentářů:

  1. Super recenze, tahle série mě moc neláká, přemýšlím o ní pouze ve chvíli, kdy bych potřebovala nějakou totální oddychovku...:-) Zatím jsem se k ní ještě nedostala a asi se o to ani nějak extra nebudu snažit. :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě zaujala obálka, jak jinak. :-) Jako oddechovka dobrá. :)

      Vymazat
  2. Zrovna jsem si chtěla včera druhý díl kupovat a akorát mě v Luxoru naštvali. Myslela jsem, že valentýnská akce na young adult, 1+1 zdarma, se váže na všechny knihy tohoto žánru, z webu jsem to tak také pochopila a dojdu na prodejnu a tam mají vyhrazenou pouze malou sekci, kde snad ani žádná kniha z young adult nebyla. Odešla jsem teda dost zklamaná.

    Každopádne k recenzi. Napsala jsi ji hezky. :) První díl se mi líbil, brala jsem to jako oddechové čtení a i když se řadím už mezi starší čtenářky, tak mě to bavilo a na druhý díl se těším. Akorát tyhle témata mohu číst pouze, když na to mám tu správnou náladu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je díra v českém obchodu, byla bych také naštvaná a přitom jsou sami proti sobě, člověk by nakupoval jak pominutý, ale když není výběr, není nákup...

    Děkuji za pochvalu. :)
    Je pravda, že taky si občas říkám "ne, na tohle dnes náladu nemám", ale zase to je taková laskomina, že ta chuť nějak přijde během čtení sama. :)
    P.S. vsadím se, že starší než já určitě nejsi. :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Moc se mi líbí obálka, ale jinak se na knihu nechystám :D

    OdpovědětVymazat
  5. Skvělá recenze :) Zatím jsem se ještě nedostala ani k prvnímu dílu, ale rozhodně ho mám v plánu :) A vypadá to slibně,když i druhý díl je dobré čtení :)

    OdpovědětVymazat