11. 4. 2014

10 knižních faktů o MaKa 2

Jelikož první rozhovor s MaKa slavil úspěch, rozhodly jsme se, že Vám po nějaké době přineseme dalších 10 knižních faktů o nás, doufáme, že se Vám rozhovor bude líbit a aspoň trochu si o nás zase uděláte reálnější obrázek...



1. Máte raději knihu nebo čtečku elektronických knih?

Katka: Kniha je skvělá a chtěla bych říct, že ji nic nenahradí. Ovšem čtečka má také své přednosti, které se hodí například při cestování nebo při dlouhém čekání. Ale kniha má u mě zatím pořád navrch.
Mája: To je těžké - každé má své pro a proti. Čtečka je skladnější, lehčí a přijde mi, že čtení v ní mi více utíká, ale kniha je prostě kniha. Máš "něco" v ruce, u toho krásné obálky, bezva zdobení kapitol a hlavně ta vůně. Takže to shrnu asi takto, je mi fuk z čeho čtu, hlavně že čtu, ALE čtečka se v knihovně tak krásně nevyjímá. :-D

2. Nejvtipnější knižní postava?

Katka: To je těžká otázka, takhle zpětně si vzpomenout, kdo byl nejvtipnější. Ale určitě jsem se moc nasmála díky Lucy v sérii Kroniky Drakeových, byla prostě skvělá.
Mája: Jelikož Katka odpovídala první, tak mi Kroniky připomněla a je pravda, že jsem se u toho super zasmála, ale pro mě je prostě ta nejvtipnější Vee ze série Nora Grey a taky se vždycky zasměji u sérií Noční lovci a Kate Daniels. Jo a jen tak mmch. taky u mých knih - to jen taková vsuvka. :-D

3. Je toho tolik na práci, kdy je vlastně čas na čtení?

Katka: Já osobně čtu po večerech, v osm večer když jiní usedají k televizním přijímačům, já usedám na gauč s knihou a podle toho, jak se mi líbí, od ní odcházím. Někdy je to v jednu ráno, jindy ve čtyři. Teď už začíná být venku pěkně, tak se dá přečíst i pár kapitol přes den, děti si hrají a je klid.
Mája: No... čas se najde vždycky. Někdy je ho méně, někdy více. Nejčastěji čtu ve vaně a jelikož na každodenní hygienu si čas najít prostě musím, tak toho rovnou využiji a vylézám z vany třeba i po dvou a půl hodinách, totálně rozmočená, rozbolavěná, ale spokojená, že jsem stihla tolik kapitol.

4. Nějaké plány do budoucna s blogem?

MaKa: Pokud nám bude přát štěstí, tak doufáme, že na blogu budou ještě přibývat čtenáři (který vlastník blogu by to nechtěl, že). A náš společný sen MaKa, je spolupráce s cooboo (jaký knižní bloger by to nechtěl) :-D

5. Co na mé knihomolství říká rodina?

Katka: To raději nechtějte vědět, muž ani rodiče mě v tomto nechápou, jediný můj knižní spojenec je moje babička a teď se mi podařilo přidat ke spojencům manželovu maminku, no muž si může nesouhlasně ukroutit hlavu, když se bavíme o knihách.
Mája: Pokud náš blog sledujete, mohli jste si všimnout v mých článcích, že rodina se na to moc dobře netváří. Nebo, ono jim je to v celku jedno, pokud je doma uklizeno, uvařeno a děti vyvětrané, což se přiznávám, ne vždycky bývá. (Odtrhněte se od napínavé knihy, že jo) :-D Ne, teď bez legrace - kecy má manžel pořád, ale i on mi knihu koupí, recenzi přečte a přemýšlí, že by mi vlastně stačil tenhle notebook, když to mám jen na blog a psaní. :-D Takže zlatíčko, které se schovává za bubáka. :-D


6. Která kniha ti navždy zůstane v povědomí negativně?

Katka: Takové knihy mám v hlavě dvě, nebo spíš jednu knihu a jednu celou sérii. První je kniha Upíří chutě, je to kniha vtipná, opravdu jsem se u ní zasmála, ale příběh tam není žádný. Druhá je série Krvavá romance, mohou být tak naivní a stupidní hlavní postavy? Ano mohou, zkuste si přečíst aspoň první díl a uvidíte.
Mája: Tady je to jednoduché - Nymfomanky z Rocky Flats - to je nejhorší kniha, jakou jsem kdy četla. A ještě poslední díly Upířích deníků, nějak teď nechápu, že mě to dříve bavilo.

7. Co říkáte na rozečtení několika knih najednou?

Katka: Dřív, když jsem ještě dojížděla do práce, měla jsem toho rozečteného opravdu hodně. Jedna kniha na doma, další v práci a pak jedna na cestování (dojížděla jsem skoro tři hodiny denně). Problém my to nedělalo, ale teď tolik knih nepotřebuji a čtu je poctivě po jedné. :-)
Mája: Tak s tímto jsem nikdy problém neměla. Měla jsem knihu v oběhu po celém domě a pak jednu na WC. :-D Ale teď už to nedělám, protože všechny přečtené knihy recenzuji a nechci se zbytečně "zatěžovat" dalším příběhem, když potřebuji všechny emoce a reakce z té jedné.

8. Kolik průměrně přečtete knih za měsíc?

Katka: Průměrně to bývá 7-12, jak kdy, je to podle toho jak se mi knihy líbí a samozřejmě se to také odvíjí podle počtu stran, poslední dobou si vybírám samé "bichle". :-D
Mája: Mám období kdy přečtu knihy jen tři a pak skočím do měsíce, kdy dám knih i třináct. Záleží na velikosti knih a hlavně také na času. Když jsem byla doma a kopala se do zadku, tak jsem měla knihu na den a problém mi to nedělalo. Teď čtu už déle jelikož pracuji a příběhu si více všímám - ne, že bych to dříve nedělala, jen teď trochu více - kvůli již zmiňovaným recenzím. Takže průměr je kolem 8 knih a můj rekord je knih 17. :-)

9. Jak je možné, že toho přečtete tolik?

MaKa: Poslední dobou jsme zahlédly různé úvahy nad tím, jestli je možné přečíst třeba 10 knih za měsíc. Ano, možné to je a nám to divné nepřipadá.
Katka: Já jsem takovou spotřebu knih měla vždycky, je to sice finančně velice nákladné, pokud nemáte po ruce pořádnou knihovnu, ale co se dá dělat. A i přesto, že přečtení knihy mi zabere většinou jeden až čtyři dny (občas se najde vyjímka, která mi trvá i déle), tak si vše pamatuji a o knize jsem schopná detailně mluvit i za rok.

10. Jakou knihu od minulého rozhovoru byste Vašim čtenářům doporučily?

Katka: To je docela těžké, pěkných knih jsem teď přečetla docela dost a každá měla své kouzlo. Ale jedna kniha, která mě naprosto dostala, tu je. Je to kniha od nakladatelství Metafora, Robert Crais - Podezřelý, je to naprosto vyjímečná kniha a určitě stojí za to, si ji přečíst.
Mája: Toho je tolik, že nevím kde začít. :-) Každopádně knihy Bez naděje, Nabíječ, Série Bavettových, Pád andělů by jste měli mít přečtené všichni, ale je mi jasné, že ne každý čte stejný žánr. Takže mi mrkněte na goodreads a tam vybírejte. :-)


Tentokrát jsme si to otočily, takže tímto děkuji Máje za rozhovor. Doufám, že se Vám bude líbit a snad nás díky tomu poznáte zase o trochu víc.

Katka

Zdroj
Obrázky: trutnovinky.cz, slecna.info, kultura.idnes.cz

6 komentářů:

  1. Jé, Angelfall mám ve čtečce a chystám se na něj. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě do toho jdi, je to vážně super. Jinak psaly jsme s Katku obě recenze, tak mrkni. :-)

      Vymazat
  2. Ráda jsem se o vás dozvěděla zase něco nového a zajímavého :) Víc takových článků!

    OdpovědětVymazat