5. 3. 2014

Internet, zabiják čtení…





Také to znáte, když konečně po celém dni, si večer utahaní chcete vlézt na gauč a relaxovat u knihy? Ale najednou vám pohled skočí na stůl k počítači a vy si řeknete: „jen si zkontroluji facebook a hned to zavřu“. No a samozřejmě než si projdete všechny vzkazy, odepíšete na ně, pak projdete e-maily, pročtete oblíbené blogy, tak se do toho připojí na facebook pár kamarádů a chatujete. Než se nadějete, tak utečou dvě až čtyři hodiny, ani nevíte jak. 

Mě osobně se to stává dost často. A to hlavně poslední dobou, co máme blog. Přijdu si jak „internetově závislá“. Ráno ještě než si udělám snídani, už zapínám notebook, u snídaně projíždím jako první blog – hlavně sledovanost a komentáře, pak projedu již zmíněný facebook a email. Během celého dne jsem pořád online na telefonu, co kdyby mi někdo napsal nebo něco okomentoval, a když je chvilka času, vše znova pročítám. Ano, je to nemoc. Večer, když konečně notebook zaklapnu, zjistím, že mi zbyly jen dvě „usmolené“ hodiny na čtení. To se pak na sebe zlobím, ale už je pozdě. 


Internet je plný podnětů, támhle nás zaujme to či ono. Když to vezmu jen teď, během psaní článku, jsem si stihla vyměnit tapetu. Ani nevím, co mě k tomu vedlo, ale prohlížení obrázků mi zabralo skoro hodinu. No není to zbytečné? Už jsem dávno mohla číst, ale já se zdržuji nedůležitými věcmi. Chápu, že dnešní doba přeje technologiím, ale není škoda strávit každý večer čtyři hodiny u počítače, a pak si číst jen chvilku před spaním, když by to mohlo být naopak? Je pravda, že když mám čtivou knihu, která mě opravdu zaujme, tak se notebook může klidně „stavět na hlavu“, ale od knihy mě odtrhne až psaní recenze. Ovšem ne všechny knihy jsou tak dobré na čtení. Jsou i takové, před kterými k internetu vyloženě utíkám. Právě u takových knih, bych vždy potřebovala, aby někdo přede mnou notebook schoval. 



Jak tohle řešíte vy, trávíte u internetu všechen volný čas- tím myslím i ten vyhrazený pro čtení, a pak si „rvete vlasy“, že na čtení nemáte čas, nebo si dáváte budíček, aby vás varoval, že už překračujete čas vyhrazený pro internet? Ještě je tu poslední možnost, že internet jde jen kolem vás a vlastně vás vůbec nezajímá… Který případ jste vy? 




Katka 



Zdroj 
Obrázky: en.wikipedia.org, thevoltreport.com, lidovky.cz, kultura.idnes.cz

12 komentářů:

  1. Já jsem na tom stejně jako ty. :) :/ Přijdu ze školy chci se "jen" kouknout na facebook na skupinu knižních bloggerů a už si to pak pročítám celý den až do pozdních hodin. Pořád někdo přidává recenze, tak je musím všechny číst.. :D Občas něco okomentovat no hrůza, pak se podívám na hodiny a zjistím, že je 22 hodin a já se ještě nepodívala ani na věci do školy. Pak mi na čtení zbude 30min před spaním a to jsem ještě ráda. Když to chci dohánět o přestávkách, tak to se z něčeho zkouší a nebo píše písemka, tak místo čtení knihy čtu sešity a doháním co se dá. No nevím, jestli se z toho někdy vymotám. Občas prostě ten pc ani nezapnu, protože vím jak to dopadá. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já poslední dobou zažívám to samé jako ty. Prostě zůstanu celý den přilepená u notebooku a po několika hodinách se divím, že už je tolik a tolik hodin. No prostě, hrůza. Mnohem raději bych si třeba četla, ale je pravda, že na internetu mě zaujme každá blbůstka. :D A kvůli tomu také nestíhám číst knihy. :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejhorší je ten čas, že opravdu uběhne tolik hodin a člověk si toho ani nevšimne.. Občas to až děsí..

      Vymazat
  3. Ja som vlastne rada, že mi notebook rodičia časovo obmedzili, lebo som tam travila dost casu :D Problem je v tom, ze mam wifinu a doma travim potom cas miesto citania a veci do skoly tym, ze pozeram "ci niekto nieco nenapisal". Ubehne hodina a ja ani neviem, ako som ju stravila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych potřebovala někoho takového, kdo by mě od notebooku vyhnal :-)

      Vymazat
  4. Poslední dobou mám to samý a štve mě to protože bych místo toho stihla třeba přečíst knížku a pak se akorát stresuju že nestíhám číst :D, ale můžu si za to sama :), takže naprosto souhlasím :).

    OdpovědětVymazat
  5. Tak já mám jiný problém. Když něco doma provedu, jako první věc mi zakážou knížky a když poukazuji na to, že se nudím, je mi laskavě řečeno, ať jdu na počítač :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No teda, tak to jsi vyjímka :-).. mě muž doma vyčítá počítač i knihy :-D

      Vymazat
  6. momentálně jsem tu už hodinu zaseklá.. takže právě teď prožívám přesně tenhle případ :D chtěla jsem si číst a místo toho tu teď vysedávám a na čtení mi zbyde půl hodiny :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je přesně ono :-D.. Je to hrozný, když si to člověk takhle uvědomí, kolik toho u pc zase proseděl..

      Vymazat