26. 3. 2014

Film podle knižní předlohy...



Enderova hra 



Režie: Gavin Hood
Předloha: Orson Scott Card (kniha)
Scénář: Gavin Hood
Kamera: Donald McAlpine
Hudba: Steve Jablonsky
Hrají: Asa Butterfield, Abigail Breslin, Hailee Steinfeld, Harrison Ford, Ben Kingsley, Viola Davis, Moises Arias, Aramis Knight, Nonso Anozie, Andrea Powell, Han Soto, Tony Mirrcandani, Khylin Rhambo, Suraj Partha

Shrnutí děje: Země přežila devastující mimozemský útok, je zničená a je jasné, že příští invaze bude totální a její výsledek definitivní. Lidstvo se proto rozhodne vycvičit novou generaci geniálních dětí na válečníky a vojevůdce, kteří mají misky vah v příští nevyhnutelné bitvě naklonit na naši stranu. Ti nejlepší a nejnadanější jsou vybráni a posláni do Válečné školy na orbitální stanici v kosmu, kde musí podstoupit mnohaletý výcvik a nekonečnou soutěž o to, kdo se nakonec stane hlavním velitelem mezinárodních sil. V atmosféře násilí a neustálého srovnávání cvičí na vojenských simulátorech stejně jako ve vzájemných válečných hrách. Nejefektnějším je takzvaný "Battle room", kde se ve stavu beztíže tříbí strategické i fyzické vlastnosti a kde díky kombinaci inteligence a empatie vyniká právě Ender. Jako hlavní favorit se pak Ender přesouvá do velitelské školy a vede ostatní do boje v simulované válce. Ta opravdová válka se ale blíží rychleji, než se zdálo, a teprve – náctiletý Ender se stává jediným velitelem mezinárodní flotily v boji o záchranu lidstva. A jeho inteligence ho nutí pochybovat… je tohle ta pravá cesta? 


Co na to MaKa: Nejdřív jsem se bála, že na mě bude hlavní hrdina moc mladý. Z ukázky jsem pochopila, že tam hrají hlavně děti. Ovšem pochybnosti byly zbytečné, film se mi moc líbil. Knihu jsem zatím nečetla, takže nemohu porovnat, ale brzy se na ní chystám. Konec filmu byl otevřený, tak doufám, že se z knihy dozvím víc. Co bych filmu vytkla, je poslední boj, když už se na to hlavní hrdina celou dobu připravuje, tak jsem čekala něco většího, přišlo mi to moc urychlené a jednoduché. Ale jinak film jako celek je velmi podařený, výborné efekty, velké zaměření na psychiku hlavní postavy, přátelství i nenávist a brouci. 

Kdo Enderovu hru neviděl, tak určitě doporučuji ke shlédnutí. Četl někdo knihu? Jak se vám líbila? 

Trailer: 


Katka 


Zdroj 
Informace: csfd.cz
Obrázky: filmy.teevee.sk, kosmonautix.cz
Video: youtube.com

10 komentářů:

  1. Film si zapisuju, stahuju, o víkendu se na něj vrhnu s přítelem. Díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak film jsem zatím neviděla, ani nečetla knihu, ale vypadalo to zajímavě, takže se na to jistě mrknu. a když říkáš, že tam zapracovali i psychologii hrdinů, tak tím spíš :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Viděla jsem jen a ten se mi moc líbil, ačkoliv mi v pár místech připadal zbytečně rychlý a zmatený. Prý se kniha odehrává v průběhu několika let. Ale chtěla bych si to přečíst :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak s urychlením jsem počítala, akorát od té konečné bitvy jsem čekala víc..

      Vymazat
  4. Film byl výborný. Nejdřív jsem měla strach, že mi to nesedne, ale zamilovala jsem se. Akorát mě štve, že jsem se nejdřív nedostala ke knize :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také radši první čtu, než koukám, ale poslední dobou toho je tolik, že opravdu nestíhám :-D

      Vymazat
  5. Knihu si treba prečítať, je fajn. A aj tie ďalšie diely sú zaujímavé, ale podľa mňa bola najlepšia práve táto prvá časť. Na film sa ešte len chystám, chcela by som naň zobrať aj muža, ale keď on neznáša filmy, kde sú hl. hrdinmi deti... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihu si určitě přečtu a film doporučuji, moc pěkný :-)

      Vymazat