27. 3. 2014

Jak to vidím já...

Strandberg Mats, Elfgrenová Sara B. – Oheň 

Autor: Strandberg, Mats - Elfgrenová, Sara B.
Originální název: Eld
Série: Kruh
Díl série: 2
Nakladatelství: Fortuna Libri edice Fortuna Teen
Počet stran: 640
Vydání v Čr: 2013

Anotace: Napětí stoupá v Engelsforsu.Vyvolené mají začít druhý ročník na gymnáziu. Celé letní prázdniny tajily dech v očekávání dalšího tahu démonů. Hrozba však přijde z místa, které by nikdy nepředpokládaly. Je čím dál zřejmější, že v Engelsforsu je cosi velmi, velmi zvrácené. Minulost se spřádá se současností. Živí potkávají mrtvé. Vyvolené jsou svazovány čím dál těsněji k sobě a opět si musí připomenout, že magie nemůže zhojit nešťastnou lásku nebo spravit zlomená srdce. 

„Memento mori,“ řekne a ze všech sil se snaží, aby zachovala klidný hlas. „Pamatuj na smrt. To samé bylo i v dopise, který si Nicolaus sám napsal. Celou dobu jsme si lámali hlavu proč a teď se to možná dozvíme.“ 

První díl, Kruh, zaznamenal mezi kritiky i čtenáři ve Švédsku obrovský úspěch a byl nominován na cenu Augusta Strindberga v kategorii švédských knih pro děti a mládež za rok 2011. Mě tato série také moc zaujala, a tak jsem se nemohla dočkat, kdy se konečně pustím do dalšího pokračování knihy o Engelsforsu a jeho čarodějnicích. 

Apokalypsa se blíží 
Příběh našich čarodějek začíná na přelomu mezi koncem prázdnin a začátkem školního roku. Opět se setkáváme postupně s každou z dívek zvlášť a opět každá řeší i své osobní problémy. Zdálo by se, že je popis knihy podobný prvnímu dílu, ale tak to není, děj mezi díly na sebe krásně navazuje a problémy dívek se zase posunuly o kousek dál. Linnéa se cítí být odstrčená, poté co se přiznala ke své schopnosti a navíc si čím dál víc uvědomuje cit, který nečeká, že by mohl být někdy opětován. Vanessa si s otčímem nikdy nebude rozumět, ale co se stane potom, co ho přistihne při něčem neslýchaném? Anna-Karin vůbec netuší, co si počne s maminkou, která se pořád jen neustále lituje, mohlo by jí snad pomoct nové hnutí za Pozitivní Engelsfors? Ida se strachuje o svou pozici včelí královny a pořád tajně doufá, že si jí konečně Gustaf všimne. A nakonec tu máme Minoo, která neustále trpí zlými sny a jejíž rodiče se už spolu neumí bavit jinak než hádkou. Zjistí konečně Minoo jakou má moc? A jak dopadne vyšetřování Rady?


Děj je opět krásně plynulý a nikde se nad ničím nepozastavíte. V první polovině knihy nejsou žádná emoční nebo akční vychýlení, to si pro čtenáře nechali autoři až do druhé poloviny knihy a nejvíc na konec. Je to spíš oddechová četba, kniha nás pomalu provází životem dívek, jejich problémy každé zvlášť a pak těmi společnými. Tento díl je sice opravdu obrovský, považte 640 stran, to už je pořádná kniha, ale i přesto se čte opravdu rychle. Místy mi přišlo, že popisků je zde až příliš, ale v porovnání s předchozím dílem, je Oheň psán stejným stylem. Dokonce mi to připadá, jak kdybych první díl vůbec neodložila, ale prostě jen pokračovala ve čtení dál. Opět tu máme střídání pohledů všech dívek, a možná i díky tomu se čte kniha opravdu svižně. Děj vás nenudí, a když chcete knihu odložit, zjistíte, že to nejde, protože se tam ještě nedořešilo to či ono. Určitě stojí za povšimnutí vývoj hlavních postav, jsou dospělejší, většinou již vyrovnané se svojí situací a celkově se u většiny změnily i některé charakterové vlastnosti, jsou odvážnější, průbojnější. Líbil se mi pohled Idy, díky kterému jsem měla možnost nakouknout jí do života i do způsobu myšlení a začala jsem ji mít trochu raději, než jak tomu bylo v prvním díle. A určitě nesmím této sérii upřít pochvalu, u většiny jiných knih pro mě bývá děj předvídatelný, ovšem u této série pro mě není předvídatelné nic, vždycky už si myslím, že jsem na něco přišla a ono je to nakonec všechno úplně jinak. 


Kniha Kruh byla spíše o seznamování s dívkami, ovšem Oheň už byl dějově komplikovanější a plný záhad. I díky tomu opět knihu doporučuji i pro starší čtenáře. A za sebe mohu říct, že bych si klidně ihned přečetla další díl. 


Hodnocení              obálka 5/5              příběh 3/5 


Katka 


Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fortuna Libri


Zdroj 
Anotace, obálka: fortunalibri.cz 
Obrázky: rapajda.blogspot.cz, dvealice.blog.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat