6. 10. 2015

«Recenze» Isla a šťastné konce

Stephanie Perkinsová se do povědomí českých čtenářů dostala díky své velmi úspěšné knize Polibek pro Annu, jež byla prvním dílem ze stejnojmenné série. I druhý díl Lola a kluk od vedle sklidil velký úspěch. Ovšem zda stejných kvalit dosahuje i třetí díl Isla a šťastné konce, na to se pojďme podívat.

Stephanie Perkinsová – Isla a šťastné konce


Originální název: Isla and Happily Ever After
Série: Polibek pro Annu
Díl v sérii: 3
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 312
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: Může vydržet láska z města, které nikdy nespí? Isla je beznadějná romantička. Během prvního roku studia na americké škole v Paříži se zakoukala do introvertního kreslíře Joshe. Poté, co se v létě potkají na Manhattanu, to vypadá, že románek by mohl být skutečnější, než si Isla kdy vysnila. Ale když se vrátí do školy ve Francii, Josh a Isla mají najednou spoustu problémů, se kterými se musí poprat každý mladý pár. Na pořadu dne jsou rodinná dramata, nejistota, co bude po maturitě dál, a velmi reálná skutečnost, že je volba vysoké školy rozdělí.




Isla je velmi chytrá dívka studující na americké škole v Paříži,  která letos nastupuje do posledního ročníku a již brzy ji bude čekat jedno z největších rozhodnutí jejího života – kam dál? Na jakou školu se přihlásit? Isla není vyloženě samotářský typ, ale přáteli také zrovna neoplývá. O nejlepší kamarádku i o bývalého přítele přišla kvůli svému přátelství s Kurtem, s chlapcem, s nímž vyrůstala již od dětství a jsou skoro jako sourozenci. Isla si sice již od prvního ročníku myslí na zádumčivého Joshe, ale ten je mimo její ligu. Nebo nakonec přeci jen není? Co když se Joshovi Isla vždycky líbila, ale nejdříve se podceňoval a později si myslel, že je zadaná? Jenže nic není tak snadné, jak se na první pohled může zdát a celá situace kolem mladého páru je mnohem zapeklitější. Mají tedy vůbec Isla s Joshem nějakou šanci na společnou budoucnost?

Jeho styl je jakoby rozmarný. Krásný, zároveň melancholický a naprosto originální. S velice pečlivými liniemi, které prozrazují, že je Josh soustředěný. To si o něm skoro nikdo nemyslí, protože je to snílek, chodí za školu a kašle na úkoly, ale mně stačí pohled na jeho kresby, abych věděla, že se lidi mýlí. Kéž by se na mě díval tak jako na věci a osoby, které kreslí. Pak by si totiž všiml, že jsme víc, než jen plachá. Stejně jako já v něm vidím víc než jen flákače.                                                        ~Isla a šťastné konce, str. 11~

Stephanie Perkinsová je autorkou knih pro dospívající čtenáře. Ovšem to neznamená, že by její knihy neokouzlily i čtenáře starší a náročnější. Protože nejen, že se styl psaní autorky vyznačuje skvělou propracovaností postav, ale i místa, v nichž se děj odehrává, jsou kouzelná a vážně prostě dokonalá. V prvním dílu volné série se čtenáři podívaly s Annou a Étiennem do romantické Paříže. V dílu druhém je s Lolou a Cricketem čekaly typické americké zvyky v netradičním podání. Ovšem tentokrát se autorka rozhodla rozjet ještě více a skloubila hned několik zajímavých míst najednou. V knize Isla a šťastné konce se tedy můžete těšit na New York, Paříž, ale i na Barcelonu.

Isla a šťastné konce je opět velmi milým čtením, které se náramně hodí na zpříjemnění již teď ne moc teplých podzimních večerů. Na čtenáře opět čeká příběh s pohádkovým koncem, nebo to alespoň slibuje již samotný název knihy. Ale jak se k němu hlavní hrdinové dopracují? No jak jinak než přes spousty překážek v podobě přísného školního systému a nepřístupných rodičů. Isla je totiž premiantka třídy, která kvůli absenci většího počtu kamarádů má spousty času na učení. Naopak Josh je veden jako flákač a nikoho jeho osobnost nezajímá. Jediná Isla v něm vidí víc než jeho okolí. Ví, že Josh je chytřejší, než jak se tváří. Na jednu stranu by se tento pár mohl skvěle doplňovat, mírná Isla a melancholický Josh. Jenže je tu i druhá strana mince, Isla se pořád nedokáže rozhodnout, co si počne po zkouškách. Na jakou školu půjde? Naopak Josh v tom má jasno…

Ovšem nejde jen o nejistou budoucnost. Hlavní postavy také řeší problémy s rodiči, se sourozenci a s kamarády. Isla neví, čemu má věřit a zda jí Josh nelže, jelikož se nedokáže přenést přes Joshovu bývalou, o níž si myslí, že byla pro Joshe lepší přítelkyní. Najde se dokonce i několik rozhodnutí, která postavám budete vyčítat. Obzvlášť pokud se vám nepodaří se zcela sžít s umírněnou povahou Isly. Ovšem pak nastanou chvíle, kdy naopak tu plachou dívku hledáte, jelikož se z Isly stane doslova dračice. Jak vidíte, Stephanie Perkinsová s postavami opravdu pracovat umí. Jsou dokonalé, vyvíjejí se a prostě si je nelze neoblíbit. Také mám dobrou zprávu pro ty, co si zamilovali i hrdiny z předchozích dílů, čeká na vás totiž velké překvapení.

Navíc musím před autorkou smeknout, já osobně se v umění nevyznám, ale v jejím podání jsem byla uchvácena z každé budovy, obrazu i sochy. Vše dokáže popsat tak barvitě, až se vám tají dech. Stephanie Perkinsová je skvělá autorka a já si od ní do budoucna přečtu vše, i kdyby měla od teď psát jen kuchařky. A že kuchařky opravdu nečtu. 



Hodnocení   obálka 5/5   příběh 4/5



Katka


Recenze napsaná pro Databáze knih.


Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: goodreads.com, tumblr.com

4 komentáře:

  1. Krásná recenze! :)
    Já jsem od autorky nečetla ani jednu knihu,ale asi to brzo napravím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem ráda, že se líbí :-).. A knihy si rozhodně přečti, vážně za to stojí :-)

      Vymazat
  2. O téhle knize často slýchám u zahraničních youtuberů. Vypadá zajímavě :)
    http://czech-bookworm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat