29. 9. 2015

«Recenze» Armagedon ve slevě

Máte rádi silné ženy, které si umí vždy se vším poradit? Takové, jež mají pro strach uděláno a jsou po zuby ozbrojené? A to až takovým způsobem, že se jeden nestačí divit, kde všechno to železo měly ukryté? Přesně taková je Verity Priceová, nová hrdinka ve světě urban fantasy.


Seanan McGuire – Armagedon ve slevě


Originální název: Discount Armageddon
Série: InCryptid
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Fantom Print
Počet stran: 240
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: O příslušnících rodiny Priceových by se dalo říct mnohé, rozhodně ale ne to, že jsou obyčejní. Již celé generace studují monstra tohoto světa, takzvané kryptidy, a snaží se mezi nimi a nic netušící lidskou populací zachovávat mír a rovnováhu. Verity Priceová ví, jakou zodpovědnost s sebou rodinné řemeslo nese, přesto by se však místo nahánění strašidel, ghúlů a démonů věnovala raději tancování. Proto se také přestěhovala do New Yorku, aby si mohla splnit sen a dosáhnout kariéry v profesionálním tanci dřív, než se bude muset nadobro ponořit do profese kryptozooložky a samozvané ochránkyně kryptidů. Možná by se jí to i podařilo, kdyby se zároveň nemusela potýkat s kolonií mluvících myší, geniální telepatickou sestřenkou, ohnivzdornými modelkami a profesionálním zabijákem, kterého do New Yorku vyslala Úmluva svatého Jiří, organizace, která její rodinu pronásleduje desítky let. A aby toho nebylo málo, místní kryptidi se začnou podezřele ztrácet, v kanálech se prohánějí zmutovaní lidoještěři a kolují zvěsti o tom, že v podzemí spí drak. Na tohle léto Verity nejspíš nikdy nezapomene…



Verity Priceová je na první pohled úplně obyčejná dívka. Ovšem zdání klame. Má totiž dvojí identitu, kdy se pod jedním jménem věnuje své vášni - tanci. Ale teprve pod jejím pravým jménem ji zná polovina města, tedy aspoň ta nadpřirozená. Její rodina měla vždy spojený svůj osud s kryptidy, nadpřirozenými bytostmi jako jsou například mluvící myši, dračí princezny, gorgony nebo dokonce strašidla. 

Dříve Priceovi patřili mezi členy Úmluvy svatého Jiří, jenže ti kryptidy bez milosti vraždili. Ale podle Priceových má každý právo na život, tedy aspoň v případě, pokud se bude chovat slušně a vynechá lidské bytosti ze svého jídelníčku. Naštěstí si Úmluva myslí, že rod Priceů již vymřel. Nebo si to aspoň mysleli do doby, než Verity narazila na jejich zástupce Dominica de Lucu. A právě v té stejné době začnou v jejím městě záhadně mizet i kryptidi…

„Vy jste ho zabil,“ řekla jsem ohromeně. „Vy jste zabil ahúla.“ „Vy… vy znáte tuhle potvoru?“ Zpomalil a opět zaujal trochu obezřetný postoj. „Ptala jste se, co tady dělám. Možná bych se vás měl zeptat na totéž.“ „Vy jste ho zabil. Byl to jen ahúl, který se choval tak, jak je to pro něj přirozené, a vy jste ho zabil! Jasně, chci říct, že jeho přirozenost je i kousat lidi, a pak by se musel buď přemístit, nebo zahubit, ale nemusel jste ho přece zabít hned! Ani jste se neobtěžoval ho nějak prozkoumat a ujistit se, jestli nemá nějaké hejno kamarádů, kteří se na nás slétnou a oba nás sežerou?!“                                                                  ~Armagedon ve slevě, str. 43~

Seanan McGuire má na svém kontě již jednu sérii - October Dave, ale ta u nás zatím bohužel nevyšla. Armagedon ve slevě je prvním dílem její druhé série InCryptid. I když je hned zpočátku na čtenáře navalena spousta pojmů a vysvětlení, i přesto se kniha čte velmi lehce. Jistě je to způsobeno i tím, že je plná humorných scén, o něž díky potrhlé a velmi zvláštní hlavní hrdince není nouze. I přesto, že kniha přímo srší vtipem, je příběh plný akce a napětí. Nečekají na vás žádné ošizené bojové scény a najdou se dokonce i situace, kdy vás z detailního popisu až zamrazí. I když hlavní hrdinka není stavěná na romantické vztahy, rozhodně to neznamená, že by se nenašel nikdo, kdo by ji nezaujal. Dámy, nebojte se, o romantickou část rozhodně ochuzeny nebudete.

Postavy jsou velmi různorodé. Sama rodina Priceových je složena hned z několika členů, kdy je každý z nich odborníkem na něco jiného. Ale všichni se společně snaží o to, aby mezi lidmi a nadpřirozenými bytostmi panovala rovnováha. Pokud nějaký kryptid ohrožuje lidské bytosti, dostane výtku a pokud ani to nezabere, je zabit. Priceovi již od narození prochází výcvikem, učí se, jak zacházet se zbraněmi, umí několik druhů bojových umění a i nevinnou hru na schovávanou pojali po svém. Verity navíc miluje improvizaci a její doprava zahrnuje výhradně střechy, do taxíku by vlezla jedině se zlámanýma nohama a rukama. Oproti tomu je Dominic de Luca jejím pravým opakem. Má rád všechno podrobně naplánované a navíc, jelikož byl vychován Úmluvou, nesnáší kryptidy. Ovšem Verity je již od první chvíle fascinován.

Dalšími postavami jsou převážně kryptidi. Verity si totiž přivydělává v pánském klubu, který vlastní strašidlo, a tak jsou jejími kolegyněmi hlavně nadpřirozené bytosti. Chvílemi vám ze všech těch názvů může jít až hlava kolem, ale již brzy si zvyknete a budete schopni si veškeré pojmy správně přiřadit. Bylo pár scének, kdy mi kniha připomněla film Muži v černém, a to i díky kolonii chytromyší, která žije ve Veritině bytě. Tyto myši jsou schopné z čehokoliv udělat církevní svátek, který trvá i několik dní, během nichž myši nadělají spousty nepořádku a jsou opravdu velmi hlučné.

Armagedon ve slevě je velmi poutavým a zábavným čtením, které vám zpříjemní nejeden večer. Ačkoliv je bojových scén dostatek, i přesto je tato kniha vhodnější spíše pro dámy. A po jejím dočtení už vám nezbývá než doufat, že nakladatelství Fantom Print nebude s vydáním dalšího dílu dlouho otálet. I když je totiž konec uzavřený, mít další díl po ruce by rozhodně nebylo na škodu.


Hodnocení obálka 4/5   příběh 3/5


Katka


Recenze napsaná pro nakladatelství Fantom Print.

Knihu si můžete zakoupit ZDE.


Zdroj
Anotace, obálka: fantomprint.cz
Obrázky: telisworld.blogspot.com, cryptid-man.deviantart.com, pinterest.com, posercontent.com

Žádné komentáře:

Okomentovat