17. 3. 2015

«Recenze» Oživovatel

Seth Patrick – Oživovatel

Originální název: Reviver
Série: Reviver
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: Knižní klub
Počet stran: 440
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Jsou s to oživit lidi, kteří nedávno zemřeli, a pak je nechat pronést svědectví o vlastním skonu… Říká se jim reviveři, oživovatelé. Zprvu vyvolávali nedůvěru, nakonec je však společnost akceptovala – výpovědi mrtvých byly povoleny v soudních síních a forenzní oživování se stalo součástí policejního vyšetřování. Reviver Jonah Miller je navzdory své strastiplné minulosti jedním z nejlepších oživovatelů. Během jednoho hovoru s obětí brutální vraždy však ucítí, jak ho něco pozoruje. Čeká. Pak je zabit Daniel Harker, první novinář, který na oživování upozornil veřejnost, a Jonah je záhy vržen do honby za odpověďmi. Společně s Harkerovou dcerou Annabel objeví dlouho skrývané a dávno zapomenuté pravdy, jež zpochybní vše, čím se Jonah doposud řídil…



Není tomu tak dávno, kdy světlo světa spatřila kniha o první oživovatelce. Pro veřejnost to byl šok a zpočátku se na oživovatele dívali s nedůvěrou, jako na vše neznámé. Oživovatelé měli možnost stát se členy Skupiny, v níž se zkoumala jejich schopnost - oživování mrtvých. Postupně byli rozděleni podle toho, jak silní byli. U každého jedince se totiž projevovala schopnost oživování v jiné míře a také byli rozděleni podle doby, za níž se dokázali zregenerovat a mohli znova provést úspěšné oživení. Oživovaný subjekt musí být mrtvý jistý čas, ale zase ne moc dlouho a oživení je možné jen na pět minut, to vše záleží na síle oživovatele. Úspěšné oživení je možné u každého subjektu provést jen jednou.

Jonah Miller patří mezi velmi silné oživovatele. Jako jediný dokáže přivést subjekt k životu již pár minut po jeho smrti. O svých schopnostech se dozvěděl při autonehodě, při níž zemřela jeho matka, a on ji dokázal na chvíli oživit. Byl členem Skupiny, ale po jejím rozpadu se zabývá forenzním vyšetřováním. Vede velmi osamělý život, ale jemu to tak vyhovuje. Ovšem to jen do té doby, než se při jednom oživování něco pokazí. Ústy jeho subjektu k němu promlouvá něco temného a zlého. Dělo se to jen v jeho hlavě, nebo se v temnotě něco skrývá? Něco, co doposud jen dřímalo a teď se to rozhodlo, najít si cestu na povrch do světa lidí… 
  
„Bylo příliš pozdě. Už jsem nemohl pracovat. Ale oni nevěřili tomu, co jsem jim říkal. Říkal jsem jim, že tam venku něco je, a oni tomu nevěnovali pozornost. Ale já jsem to přesto slyšel. Ano, pamatuju se na Ruby Flemingovou. Pamatuju si, jak na mě křičela o pomoc. Něco si pro ni šlo. Něco přicházelo a já jsem neudělal nic.“                                            Str. 273

Seth Patrick je rodák ze Severního Irska. Vystudoval matematiku na Oxfordu. Než se začal věnovat pouze psaní, pracoval třináct let jako programátor her ve světoznámé a oceňované sérii Total War. Žije v Anglii s manželkou a dvěma dětmi. Oživovatel je jeho prvním románem, a již se jedná o jeho možném zfilmování.

Oživovatel je směsicí thrilleru, hororu a detektivky. Děj má spád a oživovatelé i s jejich schopnostmi jsou skvěle propracovaní. Dokonce naleznete i pár motivů pro zamyšlení, a to konkrétně v oblasti lidských práv. Kam až je možné zajít v týrání lidí a oživených duší? Vždycky se totiž najde někdo ambiciózní, kdo v touze dosáhnout toho, co si usmyslel, jde doslova přes mrtvoly.

Postavy jsou výborně vykreslené. Každý čtenář si jistě ihned vytvoří pouto k Jonahu Millerovi, kterého si nelze neoblíbit. Ač je samotářský typ, umí být vtipný a je velmi inteligentní. Navíc scénky s jeho kolegou a přítelem Neverem opravdu stojí za to. Další hlavní postavou je Annabele, Harkerova dcera, která pátrá po vrazích svého otce. Je novinářka, která v tom opravdu umí chodit. Dokáže cokoliv, co si usmyslí a její styl získávání informací je obdivuhodný.

Oživovatele doporučuji nejen těm čtenářům, kteří se rádi bojí, ale i těm, kteří mají rádi napínavý příběh plný zvratů. A že je kniha místy opravdu děsivá, o tom svědčí i fakt, že Seth Patrick sám přiznal, že inspirací pro vznik Oživovatele byla tvorba Edgara Allana Poea



Hodnocení   obálka 5/5   příběh 5/5



Katka



Recenze napsaná pro Fantasyknihy.eu.


Zdroj
Anotace, obálka: bux.cz
Obrázky: bux.cz, goodreads.com

8 komentářů:

  1. Tuhle knížku teď doporučuje každý. Asi se nechám zviklat a taky si ji přečtu :D
    Skvělá recenze!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc a určitě knihu zkus, je vážně dobrá ;-)

      Vymazat
  2. Neuvěřitelně mi to připomíná jeden poměrně starší seriál. Jmenoval se "Řekni, kdo tě zabil" :D Má to podobnou pointu, ale oživovatel je tam jen jeden - Koláčník :D Ten seriál jsem milovala, každopádně knihy vypadá úžasně :O ještě se na ni jednou podívám.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, přesně o tom jsme se bavily i s Májou, že nám Oživovatel připomněl tento seriál, a pak ještě Volání mrtvých :-).. Knihu určitě doporučuji :-)

      Vymazat
  3. Knížka vypadá lákavě :-) Recenze je moc pěkně napsaná.

    Pokud budeš mít náladu a čas, budu ráda, když se podíváš i na můj blog :-)

    http://my-infinity8.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Na tomhle autorovi mě prostě fascinuje to, že vystudoval matematiku :-)
    Na knihu jsi mě opravdu nalákala :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že? Také jsem byla překvapená :-).. Je na co, vážně je povedená :-)

      Vymazat