19. 3. 2015

«Recenze» Eden

Název: Eden
Originální název: After Eden
Autor: Helen Douglasová
Série: Eden
Díl v sérii: 1. díl
Počet stran: 256
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání v ČR: 2015

Anotace: Eden Anfieldová zbožňuje záhady, a když se na škole objeví tajemný nováček Ryan Westland, úplně ji to pohltí. Na první pohled vypadá jako obyčejný kluk, proč potom nezná pizzu? A jak to, že nikdy neslyšel o Hitlerovi? Ze všeho nejvíc ale Eden mate to, že o ni Ryan jeví zájem. Eden pozvolna propadá jeho kouzlu, zároveň ale rozkrývá i jeho tajemství. Zlom nastane jednoho deštivého odpoledne, když klopýtne o zdánlivě obyčejnou knihu v Ryanově pokoji - biografii jeho nejlepšího kamaráda, která je však datovaná o celých padesát let později. Když se svým objevem na Ryana vyrukuje, zjišťuje, že na ni čeká velmi důležitý úkol, a ona právě málem zničila jeho jedinou šanci na úspěch...


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Nevěděl nic o Hitlerovi, Gándhím, Mandelovi. Vyprávěl mi o průmyslové katastrofě, která zničila lesy kolem Wolfeboro. 
O katastrofě, která se nestala.
Zatím.
Všechny tyhle skutečnosti mohly mít jen jediné vysvětlení.
Ryan Westland přišel z budoucnosti.“
- úryvek ze strany 93 -
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Když nakladatelství Yoli na své facebookové stránce oznámilo, že se chystá vydat knihu Eden, strhla se mela, kdo knihu bude dříve vlastnit. Stala se velmi očekávanou novinkou roku 2015, avšak zda se autorce Helen Douglasové povede dostat mezi nejoblíbenější v žánru pro mládež, se dozvíte po přečtení této útlé knihy.


Představte si, že vám je šestnáct let, navštěvujete střední školu, kde máte spousty přátel a brzy zjistíte, že nový žák, který je mimochodem k sežrání, má veledůležitý úkol zabránit živelné pohromě. Budete se smát, ironicky se tvářit a myslet si, že ten hezoun Ryan je blázen. Budoucnost? Jasně...


Tak by to udělal každý. Jenže ne Eden, dívka která si Ryana zamilovala a věří mu každé slovo. Kdekdo by řekl, že se jedná o zaslepenost, ale co když důkazy hrají v Ryanovu pravdu? Má mu Eden i přesto věřit a zradit svého nejlepšího přítele, nebo si s pochybovačnou myšlenkou bude hledět svého?

Autorka tohoto díla Helen Douglasová, bydlela v několika velikých městech Ameriky, nakonec se opět vrátila tam, kde vyrůstala. Do deštivého městečka  Cornwell, jenž je velmi podobné smyšlenému Perranu z knihy Eden. A právě Eden je její prvotina vydaná u nás v České republice.

Ve světě i v českých vodách si Eden moc příznivců bohužel nenašel. Po internetu kolují ošklivé komentáře na adresu této knihy a i přes nevoli čtenářů, jsem si knihu nemohla nechat ujít. Myslím, že právě ten nezájem mi pomohl od knihy nic neočekávat a následně býti překvapená. 

Proč je tato kniha tak odsuzována? Ano, příběh je naivní, neuvěřitelný a s plno mezerami, jenže! Pokud sáhnete po titulu, kde hlavní roli mají šestnáctiletí výrostci, je všem jasné, že se bude jednat o romantickou knihu, jenž člověka pobaví, třebaže nenadchne. Pokud někdo kroutí očima nad tím, že jeden dalekohled zachrání svět, berte v potaz, že v jiných případech záchraně světa jednou jinou dívkou věříte, proč by to nešlo i v tomto případě?

Nebudu tu lobovat za knihu, která se mi líbila a jiným ne. Tak to zkrátka ve světě chodí. Bohužel mě mrzí, že ač má kniha potenciál, byla zhaněna hned v počátcích a přišla o šanci se zviditelnit. I přes nedostatky jaké kniha má, je příběh čtivý, strhující. Stále se něco děje a čtenář nemá čas si oddechnnout.

Hlavní hrdinka se stále červená, je až moc neohrožená a sladce naivní. Přesto jsem si Eden oblíbila, jelikož takové dívky v pubertě zkrátka jsou. Příběh je psaný z pohledu dospívajících dětí, nic víc, nic míň. Její zamilovanost jsem jí věřila a to mi stačilo. 

Titul Eden je odpočinková kniha na jedno odpoledne, kdy se nudit nebudete a i když občas frustrovaně vzdychnete nad celým příběhem nebo jen určité pasáži, ztráta času to není. Knihu doporučuji spíše mladším čtenářkám, kteří si ji užijí více. Jelikož krásný a záhadný Ryan je tahoun celé knihy.

Zakončení této knihy bylo na očekávání dostačující, což znamení nepřekvapující, ale končící happy endem, tak jak se to od podobných knih očekává. Jenomže čtenářům se do rukou dostane i druhá část, která bude snad více zaměřená na cestování v čase, než na hlavní dvojici. Pokud se tak stane, druhý díl zachrání celou sérii před zapomněním.

Eden ničím nepřekvapí, ale také neurazí. Dokážu si dokonce představit, že má romantická duše si ji přečte zas. Je mi přece jedno, zda dva puberťáci zachrání svět, mě jde o jejich vztah a lásku. Od knihy v Young Adult žánru jsem se naučila nic neočekávat, proto dokážu být překvapená a užívat si maličkostí, jako je třeba vzkvétající se láska.

Doporučení 3/5
Obálka 3,5/5

Recenze napsána pro web Fantasyknihy.eu

Knihu můžete zakoupit na stránkách Arara.




3 komentáře:

  1. Skvělá recenze! <3 Líbí se mi, jak je podána s citem. :-) Tleskám.

    OdpovědětVymazat
  2. kniha se cetla rychle a me strasne moc bavila a tesim se na další díli :) konec jsem necekala :) coz me prekvapilo kolikrat to cele predpovim jak vse dopadne :D hodne jsem cetla ze kniha zklamala a tak jsem toho moc necekala a byla velice mile prekvapena :) hodne mi ale kniha prisla ze ma americky nadech kdyby se tam nepsalo ze jsou anglicani a ne americani vubec bych to nerekla , hlavne to jezdeni na plaze mi prislo takove americke

    OdpovědětVymazat