15. 2. 2015

«Recenze» Hrej férově

Název: Hrej férově
Původní název: The Right Moves
Autor: Emma Hart
Série: The Game
Díl v sérii: 3. díl
Počet stran: 224
Nakladatelství: Galatea
Datum vydání v ČR: 2014

Anotace: Abbi Jenkinsová už ani nedoufala, že by někdy opustila zdi ústavu pro duševně choré, kde musela strávit celý poslední rok. Že se jí to povedlo, však neznamená, že by zapomněla, co všechno jí Pearce provedl. Moc dobře ví, že jedinou šancí, jak se vyrovnat s depresemi, které jí každý den ničí mysl, je balet, který je pro ni víc než jen pouhým koníčkem. Balet na prestižní umělecké škole Juilliard v New Yorku je tím jediným, co jí dává touhu žít. Něco, k čemu se může upnout. Blake Smith opustil Londýn z jednoho jediného důvodu, a to i přesto, že nikdy nechtěl utíkat před bolestnou minulostí. Po příjezdu do New Yorku je plně odhodlaný, že splní slib, který dal sestře a dostane se na Juilliard. Nikdy však nepředpokládal, že potká Abbi – dívku, jejíž oči jsou plné smutku a utrpení. Utrpení, jaké on sám dobře zná. Každá hodina, kterou spolu stráví, je sbližuje víc a víc…Čím více se dozvídají o své minulosti, tím více se musí ptát sami sebe, zda existuje ještě něco, co by je mohlo zachránit…

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Doktorka Hausenová se na mě podívá a mezi prsty si točí perem. "Stejně se musím zeptat... co se změnilo?"
Upřímně se usměju. "Přestala jsem existovat a začala žít."“
- úryvek ze strany 199 -
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Další v řadě úspěšné série The Game je již třetí díl s názvem Hrej férově. Samostatné příběhy na sebe příliš nenavazují, přesto určité protagonisty všichni známe. Tentokrát se autorka podívala do tajů deprese a vtipné chvilky vystřídala za emoce, jež nikdo z nás nechce zažít.

Abbi je zlomená, nešťastná a psychicky není v pořádku. Blake je veselý, krásný, ale jeho bolestivá minulost ho provází na každém kroku. Neznají se, avšak mají mnoho společného. Tím největším je sen o Julliardu, škole, která dokáže změnit životy oběma. 

Zda se dvojice do sebe zamiluje, zda zvládne těžké zkoušky na svou vysněnou školu a hlavně, zda dokáží zapomenout na minulost a stvořit si budoucnost k obrazu svému, se dozvíte v knize Hrej férově.

Autorka Emma Hart je velmi mladá a seč zvládla už porodit syna, duší je stále puberťačkou. Své sny a zkušenosti vkládá do knih, a ten kdo měl s díly této spisovatelky již čest, dá za pravdu, že Emma Hart vidí do duší mnoha dívek. A tím vznikají díla, která dobývají svět. Série The Game není výjimkou.

Třetí část Hrej férově se liší od dvou předešlých, a to tím, že sarkasmus a vtipné části jsou v této knize poskrovnu. Humor pro autorku typický a obyčejný život školáků, je nyní nahrazen emočnějšími tématy, jako týrání, deprese a sebevražda. Od autorky jsem to vůbec nečekala a velmi mě překvapilo, že dokáže něco podobného zachytit tak věrohodně.

Sem tam se i humor mihne, hlavně během dialogů mezi hlavními hrdiny, avšak převládá stále melancholická nálada a na to vtipné, se čtenář nebude moci naladit. V ději je zakomponován i balet, jenž Abbi s Blakem cvičí a příběh to krásně okoření, je poznat, že autorka o tanci mnoho ví.

Přestože v knize převládají smutné emoce a mnoho je tu vzhledem k předchozím dílům nové, na čtivosti to neztrácí. Knihu pokročilejší čtenář zvládne přečíst během odpoledne a svého činu jistě nebude litovat.


Procítěnější děj psaný více do hloubky měl nejen hlavu a patu, ale dokáže zaujmout čtenáře daleko více než předchozí díly. Nelze napsat, který díl je lepší, jelikož Hrej férově se svým dějem vymyká. Třebaže jsou příběhy jiné, autorky podpis je tu znatelný. Jak jsem již zmínila, je to právě čtivost, dále také vtipné hlášky, ale především střídající se kapitoly hlavních hrdinů. 

Tento titul má mnoho svých poprvé, ale jedno mě překvapilo snad nejvíce. Autorka tentokrát vynechala milostné scény a sexuální hrátky a dokázala tím, že ona bez toho psát umí a také, že čtenář to k pravému prožitku knihy nepotřebuje. Čtenář o ně nebude ochuzen úplně, ale také bude vděčný, že jich není přehršel. Emma Hart zkrátka ví, co se k ději skvěle hodí.

Doporučení 3,5/5
Obálka 5/5

Recenze napsána pro nakladatelství Galatea.
Knihu můžete zakoupit zde.



Zdroj: obálka + anotace, obr.1, obr.2, obr.3






2 komentáře:

  1. Já nečetla ani jeden díl, protože jsem slyšela samou kritiku, i když u tohoto třetího dílu už je mnohem více pozitiva. Ale tvoje recenze mě hodně nalákala - deprese, sebevražda a takové temnější zápletky mám radši, než nějaké milostné románky. Pokusím se podívat po prvním díle a uvidím jak mě to chytne. Ale opravdu povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, mám velikou radost.

      Jinak tuto sérii určitě zkus. Není to nic náročného a máš to přečtené během chviličky. :)

      Vymazat