26. 1. 2015

«Recenze» Svět poté

Název: Svět poté
Původní název: Angelfall
Autor: Susan Ee
Série: Penryn a konec dní
Díl v sérii: 2.díl
Počet stran: 320
Nakladatelství: Motto
Datum vydání v ČR: 2014

Anotace: V prvním dílu světového bestselleru Pád andělů jsme sledovali osud dívky Penryn a její rodiny poté, co na zem sestoupili andělé apokalypsy a uvrhli celý svět do chaosu. Pro všechny lidské bytosti nastal Svět poté. Nikomu se nedá věřit, každý musí spoléhat jen sám na sebe. To se týká jak Penryn, která pro ostatní jakoby vstala z mrtvých, tak i Paige, připomínající nyní oživlé monstrum. Po masakru přeživších lidí Paige zmizí a Penryn se vydává sestru hledat. Projíždí ulicemi San Franciska a nestačí se divit – kde všichni jsou? Pátrání ji zavede až do doupěte andělů, kde pronikne do jejich hrozivých plánů. Mezitím Raffe usilovně hledá svá křídla. Setkává se s Penryn a náhle stojí před otázkou – má zachránit svá křídla, nebo pomoci Penryn přežít?

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Běží se mnou k útesu. Dva kroky před ním se mu rozevřou křídla, protrhnou látku, která je schovává. Svoboda v podobě křídel démona.
Chce se mi zároveň smát a brečet.“
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nakladatelství Motto se po vzoru svých konkurentů vydalo do vod andělských sérií a českým čtenářům nabídlo sérii Penryn a konec dní, kdy mladá dívka bojuje o život svůj i svých blízkých. První část Pád andělů byla u čtenářů velmi úspěšná a teď je na řadě díl druhý s názvem Svět poté, který byl velmi očekávanou novinkou tohoto žánru.


Lidskou zem napadly božské bytosti a z obyčejného světa, jaké prožíváme i my, se stala děsivá apokalypsa. Lidé útočí proti sobě, nemají dostatek jídla, elektřina nefunguje. V takové situaci se ocitla i sedmnáctiletá Penryn se svou bláznivou matkou a nemocnou sestrou. V první části se seznámíme s anděly pro příběh důležitými, ale i jedním z těch nejdůležitější a to Raffem. Archanděl Raffael přišel o svá křídla a za doprovodu Penryn se vydal do Hnízda, kde zlomyslní andělé spřádají své plány. Raffe, chce svá křídla zpět a Penryn svou sestru, která byla jedním z mýtických bytostí unesena.

Ovšem nic nedopadlo tak, jak mělo a dvojice se za bolestivé situace rozdělí a tím první příběh končí, ale i ten druhý začíná. Penryn je v Odboji na celkem bezpečném místě, ale okolnosti napomohou k tomu, že svůj úkryt bude muset opustit a opět se vydat do zpustošeného světa, aby našla to, co naléhavě hledá. V tu chvíli pouze doufá, že Raffaela ještě někdy uvidí, ba co víc, doufá, že na živu. Den zúčtování se blíží nezvratným tempem a Penryn touží pouze po jediném – v bezpečí být se svou rodinou. Jenže k tomu vůbec nic nenasvědčuje.

Susan Ee je nejen spisovatelkou, ale také scénáristkou, režisérkou a bývalou právničkou. Nyní se soustředí převážně na psaní a to především děl, které v sobě skrývají alespoň špetku romantiky.

Jak jsem zmiňovala výše, druhá část série o Penryn začíná na stejném místě, jako první díl končí. Což je sice vzácné, ale já to velmi chválím a to hlavně z důvodu, že situace, za které byl příběh ukončen, byla velmi vypjatá. Navazujeme tedy přesně tam, kde jsme skončili a o nic nejsme ochuzeni.

Příběh apokalyptického světa, který mají na bedrech božské bytosti je velmi zdařilý nápad, a troufnu si říci, že i ojedinělý. Dopodrobna vylíčené hrůzy a tragédie, které se v tomto smyšleném světě dějí, svou reálností zapříčiní husí kůži na čtenářových rukách a znechucené úšklebky ve tváři.

Přesto, že si autorka libuje v romantice, kterou nám v prvním díle ukázala, v tomto případě zůstala při zemi a láskyplné city rozprostřela do menších dávek. Více se zaměřila na bojovnou část, což se Susan Ee velmi povedlo. Tím o nudu v příběhu nezakopnete, poněvadž se stále něco děje. Pár hluchých míst se zde také najde, to ale čtenář zjistí až po dočtení, jelikož napětí mu nedá ani na chvíli vydechnout.

 
Hlavní hrdinka Penryn je někdy až moc neohrožená, přesto jí to čtenář věří a hlavně drží palce. Rafael se v příběhu vyskytuje už méně, což může především zamilované čtenářky pobouřit, třebaže jeho absence příběhu dodává více napínavých částí, kdy se zatajeným dechem čekáte, až se objeví.

Chvilkové záchvěvy thrilleru, jenž se v příběhu vyskytují, autorka zručně nahradí vtipným textem v podobě dialogů hlavních postav. Strhující a lehce čtivý děj se stále řadí do kategorie čtení pro mládež, to ale pochopitelně neznamená, že ztrácí na kvalitě, poněvadž Svět poté své kvality nesporně má a každým dílem nám to svou láskou, vyměněnou za stupňovaný chaos dokazuje. Třebaže je titul lehko zařaditelný, svou výjimečnost zapřít nenechá.

Celá série o Penryn vylítla do výšin a světoznámým i oblíbeným andělským příběhům úspěšně konkuruje. Můžeme tedy doufat, že víru ve zdařilou třetí část nám autorka nevezme, nýbrž potvrdí.

Doporučení 4,5/5
Obálka 4,5


Recenze napsána pro Webmagazin Rozhledna.
Knihu si můžete zakoupit zde.




4 komentáře:

  1. Už sa neviem dočkať, keby sa do pokračovania pustím. Mne sa téma anjelskej apokalypsy dosť pozdávala. :)
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc.
      Mě právě taky, nápad to je suprácký. :D

      Vymazat
  2. Já už bych se opravdu do této série mohla pustit, vypadá to náramně lákavě a ty obálky jsou skvělé! Stejně jako recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, díky, díky. :)

      Určitě se do toho pusť, nebudeš litovat. :)

      Vymazat