4. 1. 2015

«RECENZE» Švéd

Robert Karjel je povoláním důstojník švédského letectva. Prošel výcvikem u amerických mariňáků a jako pilot vrtulníku se účastnil mírových misí v Afghánistánu a zasahoval proti somálským pirátům. Švéd je jeho prvotina, jež v roce 2013 vyvolala na Frankfurtském knižním veletrhu senzaci. A jaký tedy je thriller ze zákulisí tajných služeb?


Robert Karjel – Švéd

Originální název: De redan döda
Série: -
Nakladatelství: Plus
Počet stran: 304
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Jak spolu souvisí thajská vlna tsunami, střílení v americké Topece a mezinárodní boj proti terorismu? Román Švéd přináší napínavé čtení, které se na pozadí rychlé akce dotýká i zásadních mravních otázek naší doby, jako třeba: Jak v globálním světě zachovat bezpečí? Kam až lze ve snaze ubránit se možným hrozbám zajít? Je obhajitelný zločin ve jménu záchrany jiného lidského života? Děj se odehrává na různých místech naší planety, od Thajska přes New York či Kansan až po malý ostrůvek v Indickém oceánu, kde v rozpálené cele v tajném vězení leží zmučená lidská troska.




Sedmatřicetiletý Ernst Grip měl již spoustu totožností. Nyní se píše rok 2008 a on pracuje jako tělesný strážce u královské rodiny, ale občas se pro něj naskytne i nějaký úkol pro švédskou tajnou službu. Ovšem to neznamená, že on sám je bez poskvrnky, i když se nikdy nechtěl žádných zločinů přímo účastnit, naléhavá situace, jež panuje kolem jeho přítele Bena, ho donutí, své stanovisko přehodnotit. Díky tomu se nakonec ocitá ve světě zločinu a pod přezdívkou „Švéd“ se účastní loupeží s cennými předměty. Doteď se mu jeho pravou identitu dařilo utajit, nebo se snad mýlí? Bývalým šéfem od tajné policie je vyslán do Ameriky, prý si Ernsta vyžádali tamní tajné služby. Proč by ale měli zájem jen a přímo o něj?

Na druhé straně se vracíme o pár let zpět do roku 2005. Po úderu thajské vlny tsunami sledujeme tajemného muže, jenž si říká N. a který si nic z minulosti nepamatuje. Jediné, co si trochu vybavuje, jsou jeho dvě holčičky a žena, jež při vlně zemřely. On se uklidí do ústraní a brzy se seznamuje s tlupou dalších lidí. Při večerních rozmluvách se shodnou na tom, že pastor Charles-Ray Turnbull by potřeboval dostat za vyučenou. Káže o tom, že oběti vlny si svůj osud zasloužily a že jich mělo zemřít ještě více. To hraje nejvíce na city N., který si vždycky vzpomene na své dcerky. Všichni souhlasí, že do akce půjdou, teď už jen vymyslet, co na pastora hodit

„Švéd,“ pronesl Grip dutě sám k sobě. Pak před sebou podržel jednu z fotografií a ukázal na ni. „Jak mám sakra podle vás identifikovat takhle zmláceného chlapa? Kdo ho tak zřídil?“ Obrátil se znovu k Friedmanové. „Nebo se mám vzhledem ke zjevným skutečnostem zeptat, jak to, že jste ho mučili?“ Str. 60—61

U knihy Švéd jistě nejvíce oceníte podání od povolaného člověka, který opravdu rozumí tomu, co píše. Zacházení s vězni je za hranicí veškeré lidskosti, a to je v dnešní době velmi pobuřující. Machinace tajných služeb jsou v rozporu se zákonem a je jen na čtenáři, aby se zamyslel nad tím, do jaké míry jejich činy bude schvalovat. Konec knihy je naprosto šokující, zmizení jedince pro nás není nic nového, vždyť i programy na ochranu svědků dokážou skrýt i celou rodinu před zbytkem světa, ale že se mezi členy tajné služby mohou skrývat zločinci, aniž by o tom vedení mělo potuchy, to je již na pováženou.

Charaktery osob jsou velmi rozmanité a skvěle propracované, Celý příběh působí velmi reálně, jak vystřižený přímo ze života. Kdyby Robert Karjel prohlásil, že to vše sám zažil, věřili byste mu. Kniha je složená ze tří časových os, jež čtenáři zpočátku moc nedávají význam. Ale s postupujícím příběhem do sebe vše pomalu zapadne jako kostičky z lega a vy vše pochopíte. Kromě časové linie s N. a Ernstovy současnosti, je příběh doplněn i o Ernstovu minulost, která je pro děj také velmi důležitá.


Švéd je pobuřující dílo napsané velmi poutavým stylem, knihu prostě nelze odložit, dokud nezjistíte, jak to vše dopadlo, a i poté si ji ještě dlouhou dobu nosíte s sebou v hlavě a dumáte nad ní. Robert Karjel ťal do živého. Pro moderní zhýčkanou společnost je nepředstavitelné, že by zacházení s vězni bylo takto zpátečnické a „barbarské“. Vždyť jen trest smrti a povolení eutanazie vyvolalo řadu debat a hlavně nevole, a poté si přijde Robert Karjel a předhodí světu Švéda. Jsou to fakta nebo fikce?



Hodnocení   obálka 5/5     příběh 5/5



Katka


Recenze napsaná pro La Cultura.


Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázky: albatrosmedia.cz, goodreads.com

2 komentáře:

  1. Moc knížek s podobnou tématikou jsem nečetla, ale tahle mě fakt zaujala. Díky za super recenzi!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se recenze líbí a zaujala, tato kniha si to vážně zaslouží :-)..

      Vymazat