24. 1. 2015

«Recenze» Čtyřka: Divergentní povídky

Název: Čtyřka: Divergentní povídky
Původní název: Four: A Divergent Story Collection
Autor: Veronica Roth
Série: Povstalecká trilogie
Díl v sérii: 0,1 - 0,4.
Počet stran: 192
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Dva roky předtím, než Beatrice Priorová podstoupila Obřad volby, to samé učinil i Tobias. Po svém překvapivém rozhodnutí se ocitá mezi Neohroženými – zde konečně může zapomenout na svého tyranského otce, přestat být tím ustrašeným klukem schovávajícím se v koutě a žít šťastný život, nebo si to alespoň myslí. Už jako Čtyřka přichází na to, že ani nová frakce není bez problémů – nejen že pro získání postavení jsou Neohrožení ochotni jít přes mrtvoly, ale zároveň skrývají tajemství, které by mohlo rozvrátit celý systém frakcí. O dva roky později Čtyřka cítí, že by měl něco udělat, ale stále netuší co. Teprve dívka, která jako první nováček skáče ze střechy do záchranné sítě, může vše změnit. S ní dokáže napravit celý svět. S ní by Čtyřka opět mohl být Tobiasem.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
„Už nejsem, a nikdy nebudu, Tobias Eaton.
Jsem Neohrožený.“
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Mezi jednu z nejznámějších dystopických knih jistojistě patří trilogie Divergence z pera Veroniky Roth. Fanoušci po celém světě šílí, a proto není divu, že si pro ně autorka připravila překvapení v podobě Divergentních povídek z pohledu všemi milovaného Tobiase Eatona alias Čtyřky.


Série Divergence se odehrává ve zpustošeném Chicagu a tamní svět je rozdělen na několik frakcí. Upřímnost, Mírumilovnost, Sečtělost, Odevzdanost a Neohroženost. Každý lid z určitých frakcí má na starosti věci jim určené a jediná možnost, jak se z ní vyprostit, je v dospívajícím věku, kdy se jde k takzvanému rituálu. Jedinec, jemuž mu bylo vpíchnuto sérum, díky kterému se ocitne ve zkoušce, musí projít úkoly a na základě chování v simulaci se rozhodne, pro jakou frakci má předpoklady. Ovšem najdou se i tací, kteří přejdou, aniž by se k tomu hodili, odchází především z osobních důvodů a mezi nimi je právě Tobias Eaton a Beatris Priorová.

Příběh pokračuje v dalších dvou knihách, kdy frakce začínají bojovat mezi sebou a nahání divergentní osoby, které se dokážou vzepřít séru, jenž z nich má udělat poskoky bez duše. Jak se Tobias do nové frakce dostal a hlavně z jakých důvodů, čtenáři této série vědí, ostatně i to, jak se zamiloval do Beatris, jaké nosí tetování a celkově celý příběh je všeobecně znám, jenže nikdo neví, jak k tomu dospěl a proč se tak rozhodl. A právě tyto povídky nám napoví, jak ono to s Tobiasem vlastně celé bylo a čtenář nebude ochuzen ani o chvilky strávené s Beatris.

Autorčin čtivý styl psaní se nezapře ani v případě této knihy a právě díky němu a krátkým povídkám, jenž Čtyřka představuje, čtenář titul zhltne během odpoledne. Tobiasův příběh je zajisté zajímavý a fanoušci této série si mohou o něm i ostatních postavách udělat svůj vlastní obrázek.

Čtyřka je logicky z pohledu Tobiase a vyjma posledního dílu Aliance, to je poprvé, kdy se čtenář může pohroužit do mysli tohoto protagonisty a zjistit, zda je stejný, jako jsme si ho vysnili. Jelikož předchozí knihy jsou psané z pohledu Tris, nebylo pro toto odhalení moc prostoru. A právě já, jakožto milovník této série, i samotného Tobiase, jsem krapet zklamána. Jelikož Tobias se mi v této novele nepozdává, tak jako v předchozích částech. Přikládám to za vinu autorce Veronice Roth, přeci jen psát z mužského pohledu je pro ženu složitější. Ale snad za to může i fakt, že můj neohrožený princ na železném vlaku, byl taky jednou slabý a neznalý, a toto poznání nebylo to, co jsem chtěla zjistit.

Kniha v sobě skrývá pět povídek, čtyři z toho jsou výhradně o Tobiasovi - jak vyrůstal, jeho volbu i začátky v nové frakci. Sem tam se mihne i Beatrice, ovšem v poslední povídce, která je rozdělena na tři části, je čtenář vhozen zpět do minulosti a čte scény, které zná a tímto zamilovaným párem se to jen hemží.

Titul Čtyřka doporučuji především čtenářům, kteří o Divergenci mají přehled, jelikož člověk této série neznalý, vůbec nebude tušit, oč se v knize jedná a také skoky v časové ose, které v knize jsou, ho budou mást. Novelu hodnotím jako kousek, který milovníkům Divergence jistě nesmí v knihovničce chybět, ale také jako knihu, bez které bychom se klidně obešli. Nic moc nového jsme se nedozvěděli a konečný pohled na věc a hlavně na Tobiase, nám to přeci jen změní. Zda k horšímu, nebo lepšímu, to už je na samotném čtenáři…

Doporučení 2,5/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro LaCultura.cz
Knihu můžete zakoupit na stránkách Arara.



10 komentářů:

  1. Mně přijde, že je to už jenom ždímání suchýho hadru. Pro mě měla Divergence sestupnou tendenci a na Čtyřku už se asi ani nechystám. ALe teď jsem viděla i Divergenci 2.5, což už mi přijde fakt směšný :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já celkově tyhle "půlky" déíů nemám ráda, ale občas se zadaří a já jsem nadšená. Bohužel Čtyřka do toho nepatří a to jsem se velice těšila.

      Vymazat
  2. Hezká recenze! Docela i souhlasím s hodnocením, i přes to, že já sama knížku ohodnotila třemi a půl hvězdičkami. Ovšem je pravda, že z velké části to bylo jen kvůli tomu, že Čtyřku miluju a líbí se mi autorčin styl psaní...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc. :-)

      Já jsem byla také nahnutá, ale s přihlednutím k ostatním knihám, by to bylo zkrátka nefér. :-)

      Vymazat
  3. To hodnocení mě celkem překvapilo. Zatím jsem četla jen samé pozitivní recenze, které knihu vychvalovaly. Já bych si ji chtěla koupit, ale to jen proto, že mám Čtyřku hodně ráda a dozvědět se aspoň o něco málo víc by určitě neuškodilo. Krásná recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :)

      Těším se, až si přečtu hodnocení u tebe. :)

      Vymazat
  4. Já jako milovník Divergence mám samozřejmě Čtyřku v knihovně, ale musím souhlasit s tvým tvrzením, že bychom se bez ní klidně obešli. Když jsem ji konečně dočetla nijak zvlášť nadšená jsem z ní nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na jednu stranu mě to mrzí, na tu druhou, díky za tebe! Už jsem se bála, že jsem nějaká moc zlá. :-D

      Vymazat
  5. Pekná recenzia, ja som zatiaľ ostala len pri Divergencii, ak ma zaujmú posledné dve tak si prečítam aj toto :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíš, že až přečteš poslední dvě, budeš si chtít přečíst i tuto. Ale Divergence je ze všech dílů nejlepší, tak neměj příliš veliká očekávání. :)

      Vymazat