6. 1. 2015

«Film podle knižní předlohy» Sedmý syn

Sedmý syn a pomstychtivá čarodějnice

Fantasy série knih “Poslední učeň” z pera Josepha Delaneyho se stala celosvětovým fenoménem. Delaney totiž vytvořil úžasný svět, jenž doplnil zajímavým a originálním příběhem. Ovšem dokázal si s tak velkým soustem poradit ruský režisér Sergej Bodrov, známý svými epickými filmy, jako je Nomád nebo Mongol – Čingischán? Dokázal Bodrov ze Sedmého syna učinit něco, co předčí ostatní filmy v témže žánru?

V časech kouzel, kdy se legendy střetávají s magií, se poslední bojovník vydává na cestu určenou mystickým proroctvím a hledá hrdinu, který se podle této předpovědi měl narodit obdařen neuvěřitelnou silou. Posledním bojovníkem proti temnotě je rytíř John Gregory (Jeff Bridges), stárnoucí lovec duchů, který je nelítostný a v boji nenajde nikoho sobě rovného. Ovšem i on byl kdysi mladý a udělal tu chybu, že se zamiloval do čarodějnice, a to ne jen tak do ledajaké, jeho láskou byla sama Královna čarodějnic Malkin (Julianne Moore). Místo aby ji zabil, ji jen uvěznil a ona teď díky narůstajícímu červenému měsíci zesílila a z vězení uprchla.


Gregory se tak vydává hledat sedmého syna, jímž je Tom Ward (Ben Barnes), ten by mu měl být schopen pomoci Malkin s jejími posluhovači porazit. Jenže Gregory nečekal, že Tom je vše ostatní, jen ne bojovník. Vrhat nože neumí a dokonce ani v boji se dřevem se moc nepředvedl. Ale přeci jen něco na něm je, je to přeci bájný sedmý syn a kuráž mu také rozhodně nechybí. Dokážou spolu Gregory s Tomem Malkin porazit, anebo jejich svět bude navždy zničen?

Čekání se vyplatilo
Již od začátku natáčení Sedmého syna provázela smůla. I když se na filmovém zpracování začalo pracovat již před několika lety, plánovaná premiéra se pořád odkládala. Ale veškeré smůle je konec a Sedmý syn se tak dočká své premiéry v českých kinech 8. 1. 2015.

Výborní herci i prostředí
I když se původní příběh odehrává v Anglii, Sergej Bodrov pojal příběh mezinárodně. Chtěl, abySedmý syn zaujal diváky z celého světa, a tak vyjmul příběh z této části Evropy a umístil ho do mezinárodní středověké vesnice. I štáb si vybíral ze všech koutů světa. Bylo na čase sehnat talent, který byl podle Bodrova a producentů potřeba k tomu, aby opodstatnil a plně vystihl filmovou verzi příběhu.

Sedmý syn je vysokorozpočtový snímek, jenž láká diváky nejen na původní knižní zpracování, ale i na výborné herecké obsazení. Ještě herce ani nemusíte vidět v jejich rolích a už víte, že Jeff Bridges jako stárnoucí a zapšklý rytíř je skvělou volbou. Naproti tomu Ben Barnes je jeho protiklad a spolu tvoří vtipný a nesourodý pár. Julianne Moore je jako chameleon, jde o silnou ženu, která se dokáže do každé role dokonale vžít a jako pomstychtivá čarodějnice je dokonalá, je vážně děsivá. Ale i ostatní herci jsou výborně vybráni a do svých rolí skvěle zapadnou.
Efekty a zvuková kulisa
Ačkoliv je film místy lehce předvídatelný, tento fakt dorovnávají výborně provedené efekty a skvěle zvolená zvuková kulisa, která diváka provází celým filmem. I proto se vyplatí investovat do 3D promítání, protože Sedmý syn je nejen dobrodružný fantasy film, ale navíc je napěchovaný akcí s místy až hororovými, jejž diváka díky skvěle provedeným efektům po závěrečných titulkách zanechají zcela v údivu. Ve 3D promítání všechny příšery opravdu ožívají a vám během promítání nezbývá nic jiného, než v sedadlech uhýbat a nadskakovat.

Na závěr
I když Sedmý syn místy připomíná spíš lidové pohádky bratří Grimmů, na své si přijde divák každého věku. Film vás strhne již od první minuty a neubráníte se ani zamyšlení nad ponaučením. Ne každá čarodějnice musí nutně být zlá a naopak i dobrý člověk v sobě nosí temnotu, s níž se musí neustále potýkat. Věřím, že i Joseph Delaney je s filmovým zpracováním své knihy naprosto spokojený. Já tedy jsem.
Režie: Sergej Bodrov
Hrají: Jeff Bridges, Sam Claflin, Julianne Moore, Alicia Vikander, Ben Barnes, Kit Harington,Olivia Williams, Djimon Hounsou, Antje Traue, Gerard Plunkett, Timothy Webber, Isabelle Landry,Thai-Hoa Le

Recenze napsaná pro informuji.cz.


Katka

8 komentářů:

  1. Tak na to se někdy ráda podívám, i když jsem knihu nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já četla třetí díl kdysi, ale přemýšlím teď, že bych si to dala od prvního dílu :-).. Každopádně film za shlédnutí vážně stojí :-)..

      Vymazat
  2. aaa teraz si ma navnadila! 8D knihu som nečítala, no Ben Barnes a Sam Claflin?...to si nenechám ujsť 8P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně moc povedené.. S Májou nám ukápla slza, protože kdyby byl Ben v té Vampírské akademii, byl by dokonalý <3 ..

      Vymazat
  3. Na tento film se hodně těším, sice jsem nečetla knihu, ale podle trileru to vypadá dobře. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě už nedávno film zaujala doufám, že se mi bude líbit. Tvoje informace se mi hodně hodí a myslím, že se mi to nakonec i líbit bude.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi našla vše, co potřebuješ a věřím, že se film líbit bude :-)

      Vymazat