5. 12. 2014

Jak to vidím já...

Jedna věc je, naučit se správně dělat pukrle a něco docela jiného je, umět přitom vrhat nožem. Vítejte v Penzionátu mademoiselle Geraldiny, určenému ke kvalitní přípravě mladých dívek.


Gail Carrigerová - Etiketa a špionáž 


Originální název: Etiquette & Espionage
Série: Trochu jiný penzionát
Díl v sérii: 1
Nakladatelství: CooBoo
Počet stran: 288
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Čtrnáctiletá Sofronie dává svojí mamince pořádně zabrat. Víc než správné vychování ji zajímá rozebírání hodinek a šplhání po stromech a její rodina nemůže než doufat, že nikdy nikdo neuvidí, jak dělá pukrle. Paní Temminicková zoufale touží, aby se z její dcery stala pravá dáma. Proto Sofronii zapíše do Penzionátu mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek. Ale Sofronie si brzy uvědomí, že to není tak docela škola, v kterou by její matka doufala. Tenhle penzionát je… tak trochu jiný. Dívky se tu sice učí tanci, jak se správně šatit a etiketě povšechně, ale zároveň i jak se vypořádat se smrtí, jak rozptýlit a odvést pozornost, a hlavně té opravdové špionáži – samozřejmě při zachování nejvybranějších mravů. Sofronii a její přítelkyně čeká vskutku strhující první rok!




Sofronie Angelina Temminnicková se nikdy nechovala jako pravá dáma. Lépe než pukrle jí vždycky šlo lezení po stromech a rozebírání a zkoumání různých strojů. Třeba kuchyňský výtah, panečku, to je stroj. Navíc starší sourozenci teprve čtrnáctiletou Sofronii velmi dobře vyškolili, pokud mezi nimi chtěla uspět, musela být velmi vynalézavá. A právě kvůli svým společenským přešlapům se Sofronie dostala do Penzionátu mademoiselle Geraldiny. Z Penzionátu by měla vyjít nejen jako zasnoubená dívka, ale hlavně jako pravá dáma.

Sofronie ale již brzy zjišťuje, že Penzionát zase není tak obyčejný, jak se zdá. Nejen že sídlí v obrovské vzducholodi, jež se pohybuje nad blaty. Ale ze země ji hlídá vlkodlak. A jeden z učitelů je upír. Sofronie už tuší, že ji tady rozhodně nečeká jen výuka tance, kreslení, hudby a oblékání. Kdyby jen předem věděla, jak velké dobrodružství ji čeká. Nejen že si užije spousty srandy, ale také musí odhalit jedno velké spiknutí plné Pístů, Piklounů, vzducholapků a kotelníků.


„Kdo si myslíš, že jsi? Bezvýznamný nováček. Nejsi ničím výjimečná. Nejsi nijak dobrá. Jsi na sebe, a na to, že jsi zachránila kočár, pyšná? No, já jsem se o tvou pomoc neprosila! Já jsem nejlepší studentka a tohle je moje absolventská mise. Dali mi za úkol přivést tři hloupá děcka.“     Str.38


Gail Carrigerová je pseudonym americké spisovatelky a archeoložky zaměřené na podžánr sci-fi a fantasy literatury steampunk. Skutečné jméno autorky je Tofa Borregaard. Trochu jiný penzionát není první sérií úspěšné autorky, několik knih již na svém kontě má a všechny je spojuje právě steampunk - žánr zaměřený na technologii a páru, jenž se odehrává v alternativní historii, sci-fi realitě nebo budoucnosti. A jeho vliv se promítá nejen do strojů, ale i do módy.

Série Trochu jiný penzionát se odehrává v alternativní historii a připomíná nám nejvíce přelom 19. století, kdy ženy nosily objemné róby se spoustou spodniček. Velký důraz se klade na etiketu, ženy musí být poslušné, ovšem pro získání špionské praxe se v dívkách podporuje i lhaní, vykrucování a vynalézavost. Díky tomu se Sofronie setkává s výukou typu - jak omdlít a přitom si nepomačkat sukně. Jediné čeho se Sofronie děsí, je vražda. Bojí se, že nezvládne někoho zabít. Ale jinak je učiteli vychvalována – umí být velmi vynalézavá - je vidět, že dosavadní školení od sourozenců dostala pořádné. Navíc jako hlavní hrdinku si ji rychle oblíbíte. I ostatní postavy vám více či méně přirostou k srdci. Každá z dívek je jiná a originální a i mezi učiteli se brzy skvěle orientujete, a tak nehrozí, že byste se v ději ztráceli.

Pára a technologie jsou tady zastoupeny v dopravních prostředcích, jako jsou vzducholodě. Pomocí nich se nepřepravuje jen Penzionát, ale i vzducholapkové – vzdušní zloději. Dále se v příběhu setkáváme s mechanickými pomocníky - stroji, které si můžete představit jako roboty, jenž jezdí po kolejích zabudovaných v zemi a na živu je udržuje uhlí, které konzumují, spalují v kotli a vylučují z těla pomocí páry a popela.


Mlha se rozestoupila a poslední paprsky slunce ozářily Penzionát mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek. Ne, škola se nepohybovala po blatech na stovkách malých nožiček. V celé své majestátnosti se vznášela nad nimi.    Str. 44



Etiketa a špionáž je velmi povedeným prvním dílem série, jež čtenáře vtipně seznamuje se žánrem steampunk. Mladé čtenáře jistě nadchne spousta dobrodružství, které Sofronie se svými přáteli zažije, ale i ti starší si v knize přijdou na své. Gail Carrigerová píše velmi poutavým stylem, a tak je možné, že po dočtení zjistíte, že jste pročetli celou noc a chcete ihned další díl, jenž vyšel pod názvem Úklony a úklady.



Hodnocení      obálka 5/5      příběh 5/5




Katka




Recenze napsaná pro Webmagazin Rozhledna.



Zdroj

Anotace, obálka:
albatrosmedia.cz

Obrázky: viona-art.com

8 komentářů:

  1. OH PANE BOŽE! Tohle musím číst do konce prosince, prostě musím! :D
    Nikdy jsem nečetla nic ze Steampunk literatury, ale je to vážně úžasný námět. Trochu mi připomněl příběhy o Enole Holmesové. Taky v 19. století (i když tvá recenze je z alternativní historie), taky mladá rebelantka, která se nechce podřídit ovčímu chování své přeslušnělé matky,... nakonec uteče a řeší nějaký detektivní případ... prostě super kniha. :D Doporučuji ti ji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsem Tě recenzí inspirovala :-).. Knihu si určitě přečti co nejdříve :-).. O Enole jsem nic neslyšela, určitě se po ní kouknu, děkuji za tip :-)..

      Vymazat
  2. Opravdu povedé! :O Hodně čtu ale o této knížce jsem taky ještě neslyšela :D .. To prostě musím sehnat :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. A knihu určitě doporučuji, je škoda, že se o ní tak málo ví..

      Vymazat
  3. Vždy ma odraďoval vek hlavnej postavy, no asi po nej nakoniec siahnem. :) Vyzerá super-

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem se ze začátku bála, ale není čeho, věk nehraje roli :-).. Určitě knihu zkus :-)

      Vymazat
  4. Když kniha vycházela, tak jsem si myslela, že to bude jen nějaká pohádka, bohužel jsem se spletla a teď mě celkem kniha zaujala. Myslím, že si ji budu muset přece jen dokoupit, protože ji hodně lidí chválím.. Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já poslední dobou se snažím dívat na knihy bez předsudků, také jsem se již kolikrát zmýlila a pak mě to mrzelo.. Rozhodně knihu zkus, je vážně moc pěkná :-)

      Vymazat