7. 11. 2014

Knihomolství je nemoc nebo závislost?


Každou chvíli čtu různé typy na to, jak být knihomolem, jaké jsou zlozvyky knihomola nebo jak se knihomol pozná. Nevím jak Vy, ale já se celkem často v článcích poznávám. Dokonce se dá říct, že na mě sedí skoro vše. Ale napadlo mě, se k tématu také ještě vyjádřit. Je tedy knihomolství nemoc nebo závislost? Tady jsou mé příznaky...

1) V MHD se různě kroutím, abych zahlédla aspoň kousek obálky knihy spolucestujících. Nedokážu v klidu posedět, dokud nevím, co čtou.

2) Nedokážu pořádně koukat na Tv, dokud mě film nestrhne, mám tendenci sahat po knize. U seriálů čtu vždy.

3) Čtu u jídla. Proto nemám ráda paperbacky, špatně se drží. Ovšem celkem jsem si osvojila jistý grif, se kterým to lze zvládnout.

4) Knihu tahám všude s sebou. Když mě vidí manžel vstát s knihou v ruce, je mu jasné, že směřuji na WC.

5) Ráda jezdím dlouhé trasy autobusem, dá se toho při nich hodně načíst. Naopak nemám ráda časté přestupy ve městě.
6) Jako čtecí máma miluji léto s knihou na dece. Zima je také skvělá, brzy se stmívá. Díky tomu, že je brzy tma, můžu si číst doma a děti jsou v pokoji. Jaro a podzim jsou ke čtení nevhodné kvůli dlouhým procházkám.


7) Když vezmu knihu poprvé do ruky, než začnu číst, kouknu se na poslední stranu, snažím se nezahlédnout text, ale chci vědět, kolik má kniha přesně stran.

8) Lépe se vyznám v titulech, které další měsíc vyjdou, než v letáku se slevami mého oblíbeného obchodu.

9) Čtení je důležitější než domácí práce, ale pokud čtu knihu, která mě moc nebaví, máme doma perfektně uklizeno.

10) Děti se víc klepou strachy poté, co mi sáhly na knihu, než když rozlijí šťávu nebo tajně sní sušenku.

11) Jsem přelétavá, můj idol se mění podle toho, jakou knihu zrovna čtu.

12) A ještě poslední věc: Spánek vůbec není důležitý. Stačí i jen čtyři hodiny denně.



Také trpíte knihomolskou nemocí? Nebo jste závislí? Jak se u Vás knihomolství projevuje?



Katka

Zdroj obrázků: studentpoint.cz, easymagazine.cz, topzine.cz

20 komentářů:

  1. Teď mě úplně zarazila slova děti a manžel. Nevím, proč jsem si myslela, že patříš do kategorie vysokoškoláků. To samozřejmě nemyslím jako urážku. :) Každopádně desítka se mi hrozně líbí. Dokázala bych si takhle představit sama sebe. :D Víceméně se na mě stahuje vše až na dvojku. Já mám zkrátka chvilky, kdy se chci kouknout na film a když mě nezaujme, pustím si jiný. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, sme s Májou mladé maminky :-D.. Ale jinak ta vysoká škola sedí taky, jen si jí dodělávám dálkově :-).. Tak já jsem zvyklá, že mám Tv jako kulisu, takže čtu i koukám na film najednou..

      Vymazat
  2. Ja vsetko okrem 2,7 a 10 :-D ale este by som pridala ze citam v skole pod lavicou :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to jsem dříve taky dělala :-), ale teď u dálkového studia si to nedovolím, přeci jen těch pár hodin je lepší dávat pozor :-D

      Vymazat
  3. Kromě dvojky na mě sedí vše, ale film a knihu nebo seriál a knihu nemíchám, maximálně odejdu číst a ten gryf s tím jídlem chci naučit! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak on taky není seriál jako seriál a film jako film.. toto dělám u filmů, které jsem už viděla a mám je jako kulisu nebo seriály které mi stačí sledovat jen na půl, co dávají v Tv.. pak jsou tu takové na které se díváme na filmových večerech a u těch rozhodně nečtu :-D.. taky mi chvíli trvalo, než jsem vše dovedla k dokonalosti, teď už můžu číst takřka kdekoliv :-D

      Vymazat
  4. já kolikrát (jak zjišťuju v podobných článcích) asi nejsem ten úplně pravej knihomol :D jsem vyhraněnej :D miluju seriály, zábavu, lidi, ale i knihy, všechno tak dohromady. mnohdy jsou knihomolové naprosto asociální, což je vidět i v podobných článcích. a já se pak cejtím úplně taková odstrčená :D protože prostě ačkoliv knihy miluju, netvoří veškerou výplň mého života :D ale jinak se v několika bodech shodujeme

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono není úplně pravda, že je knihomol asociální, já na škole byla na internátě - přes den jsem se bavila a po večerce četla, když jsem nastoupila do práce, tak jsem četla při cestování a v práci (ne že to na mě někdo řeknete :-D ) a o volnu jezdila za kamarády a na akce.. teď jsem na rodičovské dovolené a čtu po nocích, teď izolovaná jsem, ale za to může momentální situace, což jednou sama jistě poznáš.. ale i tak to neznamená, že bych byla úplně odříznutá od zbytku světa.. stačí jen stíhat víc věcí najednou a zase si něco jiného odpustit, já zase dám přednost knize před Tv a před PC, to je pak času..

      Vymazat
  5. Super článok! :D Vidím sa v tom.
    http://booksmakesenseofmylife.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  6. Tak to je skvělý článek! Taky si v tom poznávám, až to není hezké :D Taky knihu tahám všude, všude čtu a nejlíp využitý čas ve škole je právě čtením. Jen u seriálů se na ně opravdu koukám, protože seriály mám hodně ráda, ale filmy skoro vůbec. Na ty koukám jen zřídka kdy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. No jo, člověk si to ani pořádně neuvědomí, dokud ho na to někdo jiný neupozorní :-D.. Přesně navíc, co kdyby se někdy stalo, že se naskytne nějaký volný čas a jeden by si pak akorát nadával, že nemá knihu po ruce :-D.. Jak jsem již psala výš, jde o to, co je to zrovna za seriál, třeba u Teen Wolfu nemám na knihu ani pomyšlení :-D ale pak koukám na seriály v Tv a u těch klidně čtu - Doktorka z Dixie, Laskavý dotek, Beverly hills (to nové) atd.

      Vymazat
  7. Pěkný článek.. Já jsem na tom podobně :DD Já si třeba čtu i ve škole v hodinách ... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. ano, ve škole jsem toho taky načetla spousty :-D.. co si budeme povídat, některé předměty jsou opravdu zbytečné ;-)

      Vymazat
  8. To je ako o mne. :) Až na to cestovanie (to zvládam len krátku a rovnú cestu MHD-čkou z práce).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že jsi se v článku našla :-).. a lituji Tě za krátké cestování :-D

      Vymazat
  9. Tyhle články mám hrozně ráda, taky jsem pár takových bodů sepsala, ale ještě nezveřejnila :) Je super, jak jsou všichni knihomolové (skoro) stejní :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně, nikdy jsem nad tím dřív ani nepomyslela, že stejné zvyky může mít dalších X tisíc lidí :-D.. Na Tvůj článek se pak moc ráda podívám, jsem zvědavá, co o sobě ještě nevím, nebo si to neuvědomuji :-D

      Vymazat
  10. A safra, spoustu bodů dělám úplně stejně :D Třeba to s tou poslední stranou, zajímá mě, kolik to má stránek, ale dávám si pozor, abych neviděla nic z textu :) A cestování mám vyloženě ráda, nejraději mám vlaky, tam se mi čte parádně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D přesně, nutně musím vědět, klik má kniha přesně stránek, ale hlavně nezahlédnout text, je to jako bojový úkol :-D.. ano, vlaky jsou na čtení skvělé - pohodlné, krásný výhled a nikdo neotravuje :-D

      Vymazat