18. 11. 2014

Jak to vidím já...

Kdo z mladých čtenářů, pohybujících se v žánru fantasy, by neznal autorku Vampýrské akademie Richelle Mead. Její série jsou velmi úspěšné, a to nejen mezi cílovou skupinou, knihy si mnohdy rádi přečtou i starší čtenáři. Tentokrát autorka ovšem zabrousila do pro ni zcela neznámých vod. Jak se s novým námětem vyrovnala? To se dozvíme v knize Věk X: Šachovnice bohů.

Richelle Mead – Věk X: Šachovnice bohů

Originální název: Gameboard of Gods
Nakladatelství: Domino
Série: Věk X
Díl v sérii: 1
Počet stran: 544
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Když vyženeme bohy z našeho světa, jednou se stejně vrátí. A pomsta bude krutá. V blíže neurčené budoucnosti se vinou náboženských extrémistů svět dostal nebezpečně blízko k samotné hranici zkázy. Následný vývoj událostí připravil velkou chvíli pro Justina Marche, detektiva se specializací na náboženské skupiny, který byl ovšem po zásadním profesním selhání poslán do exilu. Sám je překvapen, že dostává druhou šanci, a v doprovodu Mae Koskinenové se vrací do Republiky spojené severní Ameriky, aby tam splnil nejvýznamnější misi svého života.




Jsme v blíže neurčené budoucnosti, kde svět už není takový, jaký býval. Vinou náboženských extremistů došlo k Úpadku, ale naštěstí se ještě stihlo zabránit úplnému zničení lidstva. Ovšem za cenu toho, že všechna náboženství jsou zcela potlačována, věřit ve fiktivní bytost je zakázáno, dovoluje se jen víra v Republiku. Lidé se dělí na plebejce - míšence, kteří jsou odolnější, a na patricije, ti pochází z bohaté vrstvy a zachovávají si čisté geny, ale jsou postiženi nemocí, kvůli které musí prodělávat různé plastiky a často trpí astmatem. Jejich vzájemné míšení se nepodporuje.

Nejvyšší bezpečnostní složkou jsou pretoriáni, lidé s bojovým výcvikem, kteří v sobě nosí implantovaný čip. Tento čip dokáže na základě emocí vyhodnotit situaci a podle potřeby do těla pumpuje chemikálie a hormony. Pretorián je takřka nezastavitelný. Mezi takové patří i Mae, která stejně jako ostatní jejího druhu miluje boj na všechny způsoby. Jenže teď je potrestána a má doprovázet z exilu doktora Justina Marche. Ten s její pomocí má vyřešit záhadné vraždy ve vyšších kruzích, je totiž odborníkem na náboženské skupiny a vraždy se velmi podobají rituálům.

Jejich vyšetřování má ale i své limity, musí najít vraha do čtyř týdnů, než dojde k další vraždě. A pak je tu také ta druhá věc, je možné, že se všichni mýlí? Co když přeci jen nějaké tajemné síly existují? Takové síly, které se vymykají všemu, čemu doposud věřili.


„Jsi ráda paní situace,“ tipnul si. „A bojíš se mě – nebo takových, jako jsem já -, protože se mnou najednou ztrácíš kontrolu. Bojíš se, že uvidím tvé skutečné emoce. Že ti uvidím do duše.“ Usmála se ještě víc. „Ty věříš na duši?“
Str. 59


Jak jsem již zmínila, Richelle Mead je již známou a úspěšnou autorkou. Tentokrát se ale odklonila od upírů, sukub a podobných potvor a přesedla na téma bohů. A to ne jen tak ledajakých, kromě řecké mytologie se nebojí zavítat ani dále na sever, a to je v tomto směru velkým oživením. Uznejte sami, s tématem řeckých bohů dnes přichází kdekdo, ale ty severské v příbězích zase tak často nevídáme. Oproti předchozí autorčině tvorbě, která se pohybovala spíš v žánru Young adult, na vás ze série Věk X bude dýchat dospělost. Šachovnice bohů je psána úplně jiným stylem než zmíněná Vampýrská akademie. Čtení je složitější, celková zápletka je komplikovanější a vztahy jsou mnohem vyspělejší.

Čtenář je do příběhu vržen přímo po hlavě a většího vysvětlení se dočká až postupně, během čtení. A že je co vysvětlovat. Richelle Mead si se světem opravdu vyhrála a vše servíruje po částech. Nacházíme se v Americe, která je rozčleněna na části. Jednou částí je bedlivě kontrolované obyvatelstvo, které má limit dokonce i na počet narozených dětí. Za „plotem“ jsou chudší skupiny lidí, kteří se mnohdy ještě stále modlí k bohům, mohou mít dětí, kolik chtějí a obyvatelé Republiky si o nich myslí, že jsou to zvířata bez studu a vychování.


Kromě zajímavého světa a dobře vykreslených postav určitě ještě stojí za zmínku výborné zakomponování božského tématu do příběhu. Díky tomu v Šachovnici bohů narazíme na kouzla, tajemné bytosti, ale i souboj dobra se zlem. Tedy pokud se vám podaří přijít na to, kdo je opravdu zlý. Protože tento díl, ačkoliv je relativně zakončený, stejně v nás zanechává ještě spoustu nezodpovězených pojmů a otázek. Naštěstí druhý díl Věk X2: Nesmrtelná koruna již v nakladatelství Domino vyšel, a tak hned můžeme zjistit, jestli se v dalším dílu svých odpovědí konečně dočkáme.



Hodnocení    obálka 5/5          příběh 5/5



Katka



Recenze napsaná pro Vaše literatura.



Zdroj
Anotace, obálka: dominoknihy.cz
Obrázky: prokrestany.cz

4 komentáře:

  1. Knížka vypadá fakt super! Moc pěkná recenze!
    A označila jsem tě do TAG, který jsem na českých blozích ještě neviděla - EMOJI book tag. Kdyby ses chtěla zapojit, budu ráda. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, mě osobně kniha mile překvapila, čekala jsem něco úplně jiného :-).. Děkuji za nominaci :-)

      Vymazat
  2. Autorku mám hodně ráda, ale hlavně kvůli její známější sérii VA. Trochu si nedokážu představit číst něco tak odlišného, ale může to být super, soudě podle recenze, která je mimochodem skvěle napsaná. Doufám, že se ke knize taky jednou dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem nadšený čtenář VA a také jsem netušila, jestli se mi něco takového bude líbit, kort když Sukuba mě zrovna moc nenadchla.. Ale bojíš se zbytečně, je to vážně moc pěkné a děkuji :-)

      Vymazat