7. 11. 2014

Jak to vidím já - Tím všechno začíná

Název: Tím všechno začíná
Původní název: The Beginning of Everything
Autor: Robyn Schneiderová
Počet stran: 308
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Ezra Faulkner, tenisová hvězda a všeobecný školní mazánek, je přesvědčený, že na každého v životě čeká nějaký průšvih. Je jedno, jak obyčejným životem člověk žije, někde za rohem na něj číhá menší nebo větší tragédie, která mu obrátí svět naruby a kterou teprve všechno začíná. V Ezrově případě je tou tragédií bouračka, která mu sice vzala veškeré vyhlídky na kariéru v tenise, ale zato mu otevřela úplně nové dveře a Ezra se nestačí divit, co všechno ho může potkat na debatních turnajích nebo jak je svět malý a jak krutě někdy osud zaplétá lidské příběhy. Palčivě vtipná kniha o tom, že ze samého středu na úplný kraj je to někdy jen krůček, a naopak. A přesto se zpátky nechce…

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
“Vyklouzla z mojí bundy a přehodila mi ji přes rameno. Sledoval jsem ji, aniž bych plně chápal, co dělá. Pak odstoupila a vzlykla, jako by se snažila být statečná. Cítil jsem, že mezi námi visí sbohem, těžké a konečné...."
Strana 302
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------

Sedmnáctiletý Ezra Faulkner kdysi býval tenisovou hvězdou, a jak tomu na středních školách bývá, tak i místním populárním králem. Parta zvrhlých přátel a dívky v mini šatičkách - to byl svět Ezry Faulknera. Ovšem to se mění po jednom večírku, našel totiž svou rádoby přítelkyni s jiným klukem. Poté usedl do auta a odjel pryč. A ačkoliv se alkoholu nedotkl, dostal se do situace, kdy mu jde o život. Jeho auto srazilo černé SUV, jež se ani neráčilo zastavit. Ezra zůstal raněný uvnitř i venku a hlavně naprosto sám. Právě v té chvíli mu dochází, že i přes vysokou popularitu na světě nikoho nemá.


Po několika týdnech se vrací do své staré školy a obavy jak ho přátelé a ostatní spolužáci přijmou, ho přímo užírají. Má zranění do konce života, a to co z něj dělalo hvězdu, už nikdy nezažije. Už si nikdy nezaběhá na kurtu v tenisovém úboru a s raketou v ruce. Jak se na to bude tvářit nevěrná dívka, přátelé z okruhu sportovního týmu? Ezra je přesvědčen, že na každého z nás někde číhá jeho vlastní tragédie, která mu změní život. Zda je jeho osobní tragédií právě autonehoda, kterou prožil, zjistíte v této napínavé knize…

Vyprávění mladičkého Ezry a každodennosti školních trápení dokázali to, že kniha je lehce čtivá a ubíhá před očima. Autorka Robyn Schneider si bravurně pohrála s textem a slovními hříčkami. Dokážeme jí uvěřit i vyprávění dospívajícího muže v první osobě. Hlavního aktéra Ezru si oblíbíte od počátku a vedlejší, přesto důležité postavy taktéž. I přes nesympatie k určitým protagonistům po čase zjistíte, že i oni mají v tomto příběhu své místo.

Příběh je milý, vlídný, přesto v sobě skrývá trpké odhalení tajů dospívání.  Problémy s rodiči, odcizení od přátel a nacházení nových, a to v tomto věku nejdůležitější, lásku. Hlavního hrdinu čtenář uvidí jako vyspělého muže s hlubokými myšlenkami, který se ovšem dokáže i pořádně zabavit. V životě hledá nejen každodennosti, které si dříve popíral, ale hledá i něco důležitějšího a to sám sebe.

Přesto že má příběh jednu dějovou linii, čtenář čte s pocitem něčeho v pozadí a v tomto příběhu to je právě láska. Natěšení na rozlousknutí toho velkého objevu nutí fanoušky knihy číst o něco rychleji a věřím, že budou velmi překvapeni, jak si s ním autorka pohrála. Možná jí to budou mít za zlé, ale v konečné fázi zjistí, že v životě to prostě takhle chodí.

Titul Tím všechno začíná se tváří jako obyčejný příběh pro náctileté, ale přesto že je v tomto duchu napsán, dokáže čtenář číst mezi řádky a v příběhu najít větší smysluplnost, než se na první pohled nabízí.

Ačkoli titulek na velmi povedené obálce prodává palčivě vtipnou knihu, musím říci, že i přes občasné mihnutí úsměvu na rtech, si knihu zařadíte spíše k těm smutnějším, kdy Vám ale emoce nepokroutí vnitřnosti. Naopak budete smutní, takovým tím milým způsobem. Něco přeci končí a něco začíná...

Doporučení 4/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro Kultura21.
Knihu můžete objednávat zde.





2 komentáře:

  1. Mě se tahle kniha hodně líbila a ten konec mě celkem dost překvapil... Čekala jsem od této knihy něco jiného, ale bylo to příjemné, čtivé a skvěle napsané, zvlášť, když je to psané z klukovského pohledu. Skvěle napsané recenze, v zásadě s tebou souhlasím, jen se mi asi kniha líbila o trochu víc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. :-)
      Mě se kniha také dost líbila, jen má veliké konkurenty a s ohledem k nim, jsou 4 hvězdy akorát. :-)
      Každopádně děkuji za názor, jsem za něj moc ráda. :-)

      Vymazat