27. 11. 2014

Jak to vidím já - Jednou ano, dvakrát ne

Název: Jednou ano, dvakrát ne
Originální název: Blink Once
Autor: Cylin Busby
Počet stran: 248
Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: West je úspěšný středoškolák a má vše, co si jen může přát. Avšak jednoho dne se probudí po nehodě v nemocnici – ochrnutý a bez možnosti mluvit. Jediné, co ho udržuje při smyslech, jsou návštěvy Olivie, pacientky z vedlejšího pokoje. Co se stane, jestli se West vyléčí? Uvidí se ještě někdy? A můžou se oba ještě někdy vrátit do normálního života?





----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------

“Už jsem se mi dostalo cenné lekce. Budu dávat větší pozor na kole a nebudu se před nikým vytahovat - ani před Mikem ne. 
A pak tohle všechno zmizí. 
Tohle není skutečné. 
Tohle není skutečné. 
Tohle není skutečné."
Strana 16
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


West je obyčejný kluk, který chodí na střední školu, má nejlepšího přítele, úspěch u holek a jeho osoba popularitou na škole netrpí. I když se jeho rodiče rozvedli, má celkem spokojený život. Ovšem jen do té doby, než se mu začnou zdát podivné sny.  Ze snů se stane bdění a West postupně zjistí, že jeho noční můra je zčásti skutečnost. Leží přivázaný na nemocničním lůžku, nemůže mluvit, sám dýchat ani hýbat tělem. Jediné co mu zbývá, je sledovat, jak se u něj střídají návštěvy, sestřičky a lékaři. Do chvíle než pozná dívku Olivii, která leží na druhé straně zdi jeho pokoje. Olivie je divoká dívka s černým smyslem pro humor, ale je krásná a vymyslí trik, jak se s Westem dorozumí. Mrkni jednou ano, dvakrát ne

West a Olivia se spřátelí a užívají si chvíle, kdy můžou být spolu. Olivia mu vypráví co slyšela, viděla a naopak West nezvládne říct nic, přesto oba vědí, co k sobě cítí. Když West dostane šanci znovu normálně žít, stojí před velikým rozhodnutím. Opustit Olivii a jít na operaci, díky které by mohl znovu žít, tak jako dřív, nebo se svou novou láskou zůstat? Rozhodnutí to je těžké, protože existuje i možnost, že slib věnovaný Olivii nedodrží, už se pro ni nikdy nevrátí...


Když nakladatelství CooBoo světu ukázalo tuto krásnou obálku, ihned jsem si řekla, že knihu musím mít. Slibně vypadající anotace a hlavně kubulínská záštita slibuje parádní čtení. Nebylo tomu jinak a opět čtenář nebude zklamán.

Na autorku Cylin Busby jsem byla více než zvědavá, jelikož to je redaktorka převážně knih pro děti a také je několika z nich autorkou. Píše články i povídky a zdá se, že své práci vážně rozumí. Po prvotních stránkách jsem se obávala, jak si čtenář může užít tolik stran, když příběh vypráví kluk, který je v „kómatu“. Obávala jsem se zbytečně, poněvadž právě tato vzácnost knize dodává tu správnou dávku napětí.

A právě napětí nutí čtenáře knihu neodložit, i přesto že budou chvíle, kdy budete nutit sami sebe vzít knihu znovu do ruky, ihned po přečtení prvních vět, budete mít problém se od ní odtrhnout. Příběh je totiž napětím přímo prosycený a čtenář čte s pocitem neúplnosti a nedá si pokoj, dokud nebudete vědět úplně všechno.

Ačkoli se jedná o žánr Young adult, tak zcela výjimečně v tomto titulu předvídatelnost nemá místo. Čtenář do poslední chvíle netuší, oč v příběhu vlastně běží a konečné rozuzlení je více než překvapivé. Přes různé dedukce, které nám kniha v hlavně vyvolá, to stejně neuhádnete.

Hlavní protagonista West je velmi zajímavá osobnost, a to hlavně z důvodu své vyspělosti i myšlenek, které po svém úrazu zažívá. Chválím vykreslení zdravotního ústavu a jeho práci. Pokud tuto knihu bude číst čtenář alespoň nějaké operace, či pobytu v nemocnici znalý, jistě rozpozná, že právě situace z ošetřování Westa jsou profesionálně podány.


Titul Jednou ano, dvakrát ne je plný různých emocí, můžeme zde nalézt rodinné problémy, které se nakonec v dobré obrátí, lásku, co hory přenáší a přátelství na život i na smrt…


Doporučení 4,5/5
Obálka 5/5


Recenze psaná pro LaCultura.cz.
Knihu můžete objednávat zde.






10 komentářů:

  1. Na knížku jsem se těšila od první chvíle, kdy vyšla a tvá úžasná recenze mě přiměla si jí co nejdříve přečíst. Vypadá to fakt skvěle!

    OdpovědětVymazat
  2. Tuto knihu bych si chtěla konečně někdy přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Už se nemůžu dočkat, až se ke knížce dostanu :) Z toho konce mi běhá mráz po zádech, čekám něco hustého... :D

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se tato kniha taky hodně líbila, jak píšeš, není předvidatelná jako ostatní, dobře se čte a ten konec... hodně mě to překvapilo. :) Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji. Jsem vždy velmi ráda, když se recenze nejen líbí, ale hlavně s ní souhlasíte. Je to takové zadostučinění. :-)

      Vymazat
  5. Hm, nevypadá to vůbec špatně. Asi si knihu přečtu :)
    Pěkná recenze! :)

    OdpovědětVymazat