20. 11. 2014

Film podle knižní předlohy

Hunger Games: Síla vzdoru 1.část: Převálcuje filmová novinka svoji knižní předlohu?

Série natočená podle knižní předlohy Suzanne Collins si již stihla vytvořit zástupy fanoušků po celém světě. A tak není divu, že všichni napjatě čekají, jak se již podruhé zhostí role režiséra Francis Lawrence, který nejen že režíroval i předchozí díl Hunger Games: Vražedná pomsta, ale také si jeho jméno spojíme s filmy, jako je Voda pro slony, Constantine a Já, legenda.


Děj nás zavádí o kousek dál, než skončil předchozí díl. Ocitáme se opět v zemi Panem, kde dvanácti krajům vládne hlavní město Kapitol, vedené krutým prezidentem Snowem (Donald Sutherland). Ale tento systém se pomalu hroutí. Ovšem k jeho úplnému zničení je zapotřebí symbolu vzpoury - Reprodrozda. Jenže Katniss Everdeenová (Jennifer Lawrence), přežívající již dvoje Hladové hry a nacházející se nyní ve třináctém kraji, který by neměl existovat, se této role ujmout odmítá. Po boku své matky, sestry a Hurikána (Liam Hemsworth) se snaží vzpamatovat ze ztráty svého druha z Hladových her Peeta Mellarka (Josh Hutcherson), jehož drží jako vězně právě v Kapitolu. Nakonec se ale Katniss přeci jen dostane do situace, kdy si bude muset zvolit. Přidá se ke vzpouře vedenou třináctým krajem, jehož prezidentkou je Alma Coin (Julianne Moore), a zažehne jiskru, anebo se bude dál utápět v beznaději a sebelítosti? 



Útok na vaše emoce

Již od prvních minut na diváka dopadá rozpoložení Katniss, kdy truchlí pro Peetu a ostatní uvězněné splátce. Ovšem nic z toho se nevyrovná pohledu na zničený dvanáctý kraj. A v tomto smyslu se nese celý film. Bez skrupulí nám ukazuje nejen oběti vzpoury a zničené kraje, ale i důsledek zažehnutí jiskry Reprodrozdem. Z některých scén, kdy se lidé obrací proti útlaku a jdou na jistou smrt, vás bude opravdu mrazit. Jediní, kdo trochu přijdou zkrátka, jsou romantici. Romantická linka je tentokrát spíš v pozadí děje a na řadu přišla akce a boj, který k hnutí odporu patří.

Co dělat, když kniha neohromila

I přes spekulace kvůli předčasné smrti stihl Philip Seymour Hoffman svou roli Plutarcha Heavensbeeho dotočit a Hunger Games: Síla vzdoru 1. část má předpoklad stát se letos nejvýdělečnějším filmem roku. Ovšem pokud stále ještě nejste přesvědčeni, jestli film stojí za zhlédnutí, určitě ho neporovnávejte s předchozími díly. Tentokrát se totiž jede na válečné vlně a podobnost mezi nimi je minimální. A jestli váháte kvůli knižní předloze, jež vám nesedla, určitě se nebojte na film zajít, možná ho nakonec shledáte ještě lepším, než je samotná kniha.

Režie: Francis Lawrence
Hrají: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Julianne Moore, Philip Seymour Hoffman


Recenze napsaná pro informuji.cz.

Katka

10 komentářů:

  1. Já se tak stašně těšíííím! :) Super recenze, díky!

    OdpovědětVymazat
  2. Už se těším až se na to budu koukat. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Dneska už druhá pozitivní recenze na film, já na něj opravdu budu muset jít a to jsem původně vůbec nechtěla, protože se mi předešlé díly vůbec nelíbí. Ale po těchto skvělých recenzí tam budu muset jít! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No teda, kdo mě předběhl?? :-D
      Určitě jdi, vážně je moc povedený, mě osobně zase moc nesedla tato část knihy, ale poradili si s tím vážně dobře :-)

      Vymazat
  4. Viděla jsem včera a musím pochválit recenzi, ale chci se zeptat, nevadil ti trochu vzhled Katniss? :D Zajímalo by mě, jestli jsem sama, koho rušila ta tmavá paruka s dokonalými vlnami a dobře živený obličej a postava navzdory hladovění a jiným útrapám... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Abych řekla pravdu, já se zarazila spíš nad záběry vznášedla z dálky, tam trochu efekty pokulhávaly, ale byly to jen asi dva záběry naštěstí :-D.. Jinak nad Katniss jsem se nepozastavila, to co se dělo okolo ní, bylo tak strhující, že mi to dochází až teď, když jsi její vzhled zmínila.. Ale tak zase v knize řešili, že dvanáctý kraj se vlastně tak špatně nemá díky pytláctví, takže to asi mysleli tak, že má dobrý základ :-D

      Vymazat