3. 9. 2014

Jak to vidím já...

Může najednou a beze stop zmizet pět členů jedné rodiny? O Velikonocích roku 1974 zmizela z ostrova Valö poblíž Fjällbacky rodina Elvanderových. V jídelně bylo prostřeno ke svátečnímu obědu, ale u stolu našli jen roční dceru Ebbu. V knize Andělíčkářka od Camilly Läckberg zjišťujeme, že někdy je potřeba jít pro odpovědi daleko do minulosti. Čeká nás již osmý případ Eriky Falckové a Patrika Hedströma.

Camilla Läckeberg - Andělíčkářka


Originální název: Änglamakerskan
Série: Erika Falcková & Patrik Hedström
Díl v sérii: 8
Nakladatelství: Motto
Počet stran: 424
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Osmý případ Eriky Falckové a Patrika Hedströma O Velikonocích roku 1974 zmizela z ostrova Valö poblíž Fjällbacky rodina Elvanderových. V jídelně bylo prostřeno ke svátečnímu obědu, ale u stolu našli jen roční dceru Ebbu. O mnoho let později se Ebba do téhož domu vrací s manželem. Rozhodli se, že dům zrekonstruují, sotva však s opravami začnou, pokusí se někdo jejich dům podpálit. A když Ebba a Marten odstraní podlahu v jídelně, najdou pod prkny zaschlou krev. Zdá se, jako by jim zlo z minulosti bylo stále v patách. Při vyšetřování žhářského útoku Patrik Hedström a jeho kolegové neustále narážejí na starý, nevysvětlitelný případ zmizení. Ten velmi zajímá i Patrikovu ženu Eriku, která o záhadě chce napsat knihu. Nezbývá než se společně pustit do náročného pátrání. Dočká se letitá záhada konečně svého rozuzlení?


Ebba se po tragické smrti svého syna Viktora spolu s manželem vrací na rodný ostrov Valö, kde během chvíle přišla o celou rodinu. Ani po této době se nepodařilo zjistit, kam se členové její rodiny poděli. Ovšem hned poté, co začnou s rekonstrukcí bývalého chlapeckého internátu, stanou se oběťmi žhářského útoku. Naštěstí se nikomu nic nestane, ale tím to nekončí. Při rozebírání podlahy najdou zaschlou krev, a poté se pokusí někdo na Ebbu vystřelit. Souvisí to nějak se zmizením její rodiny? A co vše se v domě ještě může ukrývat?


Na okamžik se jí zatmělo před očima a v duchu se jí míhaly výjevy z minulosti. Děti, které hodili do kádě s vodou a zatížili, dokud se nepřestaly hýbat. Policie, jež vtrhla do domu a odvedla matku i otce. Malé mrtvolky pohřbené ve sklepě.  
– Andělíčkářka, str. 84 -


Andělíčkářka je severské krimi, které se ve svém žánru jistě neztratí. Příběh je výborně propracovaný a je zde hned několik dějových linií. Sledujeme všechny členy, kteří se podílejí na vyšetřování, ale již od začátku máme i několik pohledů, které nám zpočátku nedávají smysl, proč zde jsou? Ovšem s postupem případu zjišťujeme, že zde nejsou nesmyslně a vše nám začne do sebe zapadat.

Eriku si hned oblíbíte. O to víc, pokud jste čtenářky a matky, protože situace, které zažívá se svými dětmi a tchýní, jsou velmi úsměvné a spousta žen se v nich jistě pozná. Její manžel Patrik to s ní opravdu nemá jednoduché a nejednou se přistihnete, že s ním soucítíte, Erika je velmi mazaná. I další postavy jsou výborně vykreslené a vy s nimi prožíváte jejich radosti i strasti z osobního života. V této knize jde především o ty strasti, nad ztrátou dítěte nebo nad hrozící ztrátou svého životního partnera.

V knize se zabýváme i historií, jako je doba druhé světové války a nakoukneme i do doby před ní. Do doby kdy začíná příběh jedné holčičky, která byla dcerou andělíčkářky, ženy, jež se měla starat o odložené děti, ale místo toho je topila a pohřbívala ve sklepě. Jak sama autorka zmiňuje, většina historických faktů, je založena na skutečných událostech, které pak dotvořila pomocí své fantazie. Ovšem přímo andělíčkářka je postavou smyšlenou, i když by zde byla jistá podobnost s jinou jistou vražedkyní.

Jean Edith Camilla Läckberg je oblíbenou švédskou autorkou detektivek, jednou z nejmladších a zároveň nejnověji objevených pro mezinárodní literární scénu. Začínala jako ekonomka, avšak kurz tvůrčího psaní ji navedl novým směrem a nyní okupuje přední příčky skandinávských bestsellerů. Hlavními hrdiny doposud osmidílné série detektivek jsou spisovatelka Erica Falcková a detektiv Patrik Hedström. Všechny díly se odehrávají v přímořském městečku, autorčině rodné Fjällbacce.

Knihu určitě doporučuji všem milovníkům severských detektivek, ale také ji doporučuji i těm, kteří se žánrem detektivek teprve začínají. A ještě malá rada na závěr, pokud jste předchozí díly nečetli, tímto dílem nezačínejte. Knihy na sebe navazují a díky tomu byste se mohli ztrácet v postavách.



Hodnocení               obálka 5/5              příběh 4/5



Katka


Knihu můžete zakoupit na arara.cz.

Recenze napsaná pro WebmagazinRozhledna.


Zdroj
Anotace, obálka: albatrosmedia.cz
Obrázek: dagbladet.no

8 komentářů:

  1. Já od autorky četla jen Vražda s vůní mandlí a to bylo tedy docela nudné, tohle zní lépe :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tahle kniha rozhodně nudná není, je tam hodně pohledů a návraty do minulosti, takže se pořád něco děje.. jen jsem ji četla jako první, a tak jsem měla ze začátku trochu problémy s postavami.. Ale teď už na mě čeká Kazatel, tak jsem na něj zvědavá :-)

      Vymazat
  2. Na Camillu Läckeberg se už hodně dlouho chystám, a zrovna tohle mám v plánu si hodně brzy přečíst, jen ještě musím přelouskat Poslední na řadě od Gerritsenové. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě přečti, píše vážně dobře :-).. Poslední na řadě vypadá také dobře, ta obálka je vážně děsivá :-).. víc mě děsí obálka s panenkou, než mrtvola :-D

      Vymazat
    2. Fajn, odpovídám po dvou měsících :D
      Na Gerritsenovou se určitě vrhni, píše úžasně, garantuju ti, že zrovna od Poslední na řadě nebo od Závěje se nebudeš moct odtrhnout - ale nezačínej s Poslední na řadě. Je to taky součástí jedné série, která začíná knihou Chirurg, a jestli začneš s Poslední na řadě, tak by sis předtím měla přečíst minimálně Závěje a Mefisto, protože na tyhle dvě knížky je tam často odkazované, a měla bys v tom zmatek. :)
      Mimochodem, už jsem začala číst Camillu Läckberg. Zatím sice jenom Ledovou princeznu, ale brousím si zuby na další. :)

      Vymazat
    3. Super, děkuji za varování, určitě si ji přečtu.. By měli dávat označení, jestli série navazuje nebo jestli je to volné pokračování.. Zrovna u toho krimi to spíš bývá volné a pak bývám překvapená, když tápu nebo mi naopak vykecají minulý díl.. Na mě čeká Kazatel :-)

      Vymazat
    4. Ona to v podstatě jsou volná pokračování, jediné, co tam přímo navazovalo na předchozí díl, byl Učedník - který navazoval na Chirurga. Tady jde spíš o to, že se tam objevují postavy z těch dvou dílů (i když se zápletkou to nemá souvislost), a jsou docela důležité, odkazuje se tam na události z těch dvou knih - a Závěje jsem četla třikrát (strašně se mi to líbilo), takže to si pamatuju, ale Mefista jsem četla jednou a ve spěchu, takže jsem při čtení vzpomínala, jak to bylo. Potom jsem to půjčila mamce, která před Poslední na řadě nečetla od Gerritsenové nic, a ta z toho byla docela zmatená, a musela jsem jí to vysvětlovat. Samozřejmě, nejlepší je číst celou sérii od začátku.

      Vymazat
    5. Aha, já právě co jsem četla ještě jiné Prach jsi a v prach se obrátíš, Nevěsta ve sněhu atd. tak ty nenavazovaly skoro vůbec, takže problém nebyl.. ale je dobré to vědět, zrovna andělíčkářka navazovala hodně..

      Vymazat