2. 8. 2014

Moderní dystopie...


JÁ A DYSTOPIE


Dystopie jde často ruku v ruce s apokalypsou, která zachvátila svět. Přeživší se snaží po apokalypse vytvořit si co nejlepší podmínky pro život a vždycky se najde nějaký vůdce, který si brzy kolem sebe shromáždí další pomocníky a vzniká systém. Jenže tento systém nikdy není zrovna moc demokratický, a i když třeba prvotní impulz je míněn v dobrém, tak se dále vždy něco zvrtne a tato antiutopie se začne hroutit. Vždycky se totiž najde někdo, kdo využívá moc ve svůj prospěch a tím začíná kolotoč omezování osobní svobody, které někdy vyústí až v totalitní režim

Tento žánr je v dnešní době hodně diskutovaný, protože doba jako je tato, kdy jsou země sužovány živelnými pohromami, valí se na nás informace o globálním oteplování a stále se vedou války, nás nutí, se nad tím vším zamyslet. Některé státy disponují velmi nebezpečnými zbraněmi, kterými se ostatní snaží držet v šachu, ale co když to jednou někdo přežene? Anebo už je příroda v takovém stavu, že už jí nelze pomoci a zničí nás sama? 

Každá dystopie má svůj originální příběh a ten se dále odvíjí podle toho, jak dlouhá doba uběhla od katastrofy, která lidstvo postihla. Někdy je příběh fiktivní společnosti vyprávěn z doby krátce po dopadu katastrofy, kdy je nový systém teprve v začátcích a lidstvo musí ještě stále bojovat o své přežití. Jindy od katastrofy uběhlo již spoustu let, ale lidé se musí stále podřizovat, protože jejich vůdci jim lžou, aby si zachovali své postavení. 

V nedávno vydané knize Čistý od spisovatelky Julianny Baggottové, je země zničena atomovými bombami. Ve známé knize Dech od spisovatelky Sarah Crossan lidé tak dlouho káceli stromy a znečišťovali oceány, až na planetě došel kyslík a oni jsou nyní donuceni žít v kapsuli, kde za každé nadechnutí platí nemalou částku peněz. Dalším příkladem je kniha Delirium od spisovatelky Lauren Oliver, kdy vědci vymysleli prášky, po kterých lidé přestanou cítit lásku. Přes počítač je jim vybrán partner pro celý život. Aby se všichni bez odporu podřídili, vtloukají všem už od školky informace o tom, jak se dřív vedli války, a lidstvo drancovalo zemi. 

Dystopie je žánr, který sklízí velký úspěch a rozhodně ani do budoucna o něj zájem čtenářů jistě neklesne. Stále nám má co nabídnout a čtenáři ho budou stále číst a přemítat nad tím, kdy že zase má být konec světa a jestli to může probíhat tak jako v této knize, kterou právě dočetli.




Katka


Je to pouze můj subjektivní názor a je vyvozen z knih, které jsem v poslední době četla. Tímto se omlouvám klasikům Orwellovi, Čapkovi, Dickovi a spol.

Zdroj obrázků: babelio.com, wilhelm-wagenfeld-schule.de, pessimismus.org, lire-en-live.skyrock.com

11 komentářů:

  1. pekny clanek :) a porad cekam na ten slibeny o fantasy ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O fantasy jsem psala já a na blogu bude až za delší dobu, jelikož jsem ho psala pro jistý webmagazín. :-)

      Vymazat
  2. Moc pěkný článek. :) Já čtu moc ráda takové klasičtější dystopie, ne young adult, protože jsou v mnoha věcech zajímavější, třeba Dívka na klíček od Paola Bacigalupiho byla vážně skvělá. Teď od něho čtu Prachožrouty a taky jsou boží. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Na toho se také moc těším, mám v plánu si od něj přečíst Potopená města, tak jsem zvědavá, jak mi sedne jeho styl psaní :-)

      Vymazat
  3. Pěkný ;) Já teda na dystopiích a post-apo ujíždím snad odjakživa. Ale poslední dobou, mám pocit, že vedou jen ty Ya... Tento žánr pro dospělé s dospělými končí v LK -např. Trilogie pandémie. A nějak mi už ty náctiletí hrdinové lezou krkrem :(Chtělo by to víc dospěláků :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem zvědavá na ta Potopená města, ale jinak YA je mi hodně blízké :-)

      Vymazat
  4. Já začínám mít dojem, že je poslední dobou nějak předystopiováno a všechny ty knížky pak ztrácejí na originalitě. Ale i když se nad nimi snažím zanevřít, vždycky mě nějaká zaujme a pořád je čtu. :D Líbí se mi námět Dechu (který jsem nečetla), řekla bych, že ze všech těch katastrof nám hrozí nejblíž. Moc nemusím dystopie typu zkažená společnost a úžasná hrdinka, která ji zachraňuje. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, už nejsou in upíři, ale dystopie :-D.. Dech je moc pěkná kniha, určitě si ji přečti :-).. No jo, zase ty hrdinky :-D, také s tím mám problém, když je z hlavní hrdinky super hrdinka.. Naštěstí se poslední dobou autoři snaží o to, aby knihy působili co nejrealističtějším dojmem :-)

      Vymazat
  5. Také si poslední dobou všímám rozmachu dystopií, ale ráda je čtu a zřejmě budu i nadále :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsou dobré, proč ne :-).. Líbí se mi jejich originalita, jak se každý autor snaží vymyslet něco úplně nového..

      Vymazat