9. 7. 2014

Jak to vidím já - Mafie po česku

Název: Mafie po česku
Autor: Zdena Frýbová
Série: Mafie
Díl v sérii: 1.díl
Počet stran: 448
Nakladatelství: Šulc - Švarc
Rok vydání v ČR: 2012

Anotace: Zpověď předlistopadového krále veksláků, zlodějů a šmelinářů odhaluje tragikomedii člověka propadajícího chorobné hrabivosti a velikášství. Do svého nelegálního podnikaní zapojil ředitele státních podniků, stranické funkcionáře a kariéristy, které dokázal ovládat a využívat pro své zájmy, a nakonec zůstal sám nad troskami svého pokřiveného světa.


----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------
Rosemary...Rosemary, převaloval zálibně na jazyku. Ta flundra, ta mi udělala. Ta mrcha mě zruinuje. Kochal se tímto pomyšlením v příjemné jistotě, že jeho vkladní knížky v různých končinách republiky prozíravě zakládané pod různými jmény jsou prakticky bezedné.
------------------------------------------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------------------------------------------------


Vracíme se o třicet let zpět a necháváme se unášet vyprávěním Bohuslava Panenky, neboli Baryho. Šmelinář, zlodějíček a jakýsi český mafián. Ocitáme se v době totalitního režimu a dozvídáme se, jak se z obyčejného, životem zkoušeného dítěte může stát na svou dobu, velmi bohatý muž. Milující rodiče, spřízněná duše v podobě bratra Karyho, bohatství a žen, co mu padají k nohám. Musel ale projít dlouho cestu, aby toto vše zaměnil za chudobu, vězení a smrt rodičů. Nejen Němci postávající na každém rohu, mu dají tvrdý start do života. Bohuslav Panenka zdědil po svém otci, úspěšném řezníkovi čich pro ten správný kšeft a po mamince krásu. Člověk by si řekl, že jeho život bude jednodušší...
Zvládnou se svým bratrem Karym cestu plnou klacků, kamenů a chamtivých lidí, aniž by minimálně jednou padl?
A, že Bary, padal dlouhým pádem...

Přesto se mu povedlo stát se jedním z vážených mužů, bohatýrem s konexemi na správných místech. Strávíme jeden jediný den v roli posluchače a dozvídáme se jak Bary vyrůstal, žil, přemýšlel a konal.

Mafie po česku je jistě kniha úspěšná, o čemž svědčí fakt, že se jedná už o třetí vydání. Na jednu stranu to je příběh zajímavý, na tu druhou strašně utahaný. Četl se mi velmi složitě, což pokládám za vinu spisovatelce, jelikož kniha je psaná složitým a táhlým stylem. Chybějící děj Vám ke čtení také moc nepomáhá. Minimum monologů, skoky v čase a nespočet jmen dopomáhá akorát k tomu, že jste zmatený.

Tento příběh mi vůbec nic nedal, pouze vzal a to spousty času. Snad vůbec poprvé jsem úplně záměrně vyhledávala reakce a pocity z této knihy a i když se výjimky našly, přesto jsem byla jedna z mála, které kniha nesedla. Možná na to nemám ten správný věk, třeba jednou dodatečně zjistím, že tak špatné to přeci jen nebylo, každopádně dnes vím, že knihu si znovu již nepřečtu. Tento titul mě znovu svedl na cestu hříšných myšlenek o českých spisovatelích. Toto shrnutí zavání subjektivitou, takže to raději shrňme. 

Kniha je táhla, nudná, postrádá smysl i dějovou linii. Dozvíme se spousty informací, přesto v nás nezanechává žádné emoce. Ani překvapivá poslední kapitola, nezachrání tuto knihu před mým záporným názorem... bohužel.
Dala jsem šanci, teď je řada na Vás...

Obálka 2/5
Doporučení 1,5/5


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum.
Knihu si můžete objednat zde.

Mája

Zdroj: obálkaobr.+ anotace

6 komentářů:

  1. Podle recenze bych si knihu asi nečetla, ale pokud by se ke mně dostala, nebránila bych se :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knížku máme doma, tedy babička ji má, a asi po dvaceti stránkách jsem to vzdala, protože je to jak píšeš nudné, zdlouhavé a zmatené. Téma je to ale hodně zajímavé, takže kdyby jí někdo přepsal, určitě bych si ji přečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Od paní autorky znám knihu Robin a v té to sršelo vtipem - tlámala jsem se od začátku do konce a litovala každého, kdo si jednou hodlá pořídit foxteriéra. :))

    Knihu "Mafie po česku" neznám, ani mě příliš neláká. :)

    Hnízdo zvrhlé Narcisky

    OdpovědětVymazat