6. 7. 2014

Fortuna Libri: Jamie McGuire - Červený vrch (4)

Další částí projektu s nakladatelstvím Fortuna Libri a jeho knihou Červený vrch, je recenze na tuto opravdu velmi povedenou knihu. Zombie pro nás nejsou žádnou novinkou, bylo napsáno již spousty knih a natočeno spousty filmů na toto téma. Proč by se měla věnovat zvláštní pozornost zrovna knize Červený vrch? Protože si to ta kniha opravdu zaslouží. Zaručuji Vám, že se při čtení rozhodně nudit nebudete.


ČTVRTÁ ČÁST



Jamie McGuire – Červený vrch 

Originální název: Red Hill
Série:
Nakladatelství: Fortuna Libri 
Počet stran: 328 
Rok vydání v Čr: 2014 


Anotace: JAK SE ZACHOVAT, KDYŽ TEN, PRO KOHO BYSTE POLOŽILI ŽIVOT, VÁM O NĚJ ZAČNE USILOVAT?

Scarlet je rozvedená, pětatřicetiletá matka dvou dcer a pracuje jako rentgenová laborantka. Je pátek odpoledne a má službu v nemocnici, dcery poslala na víkend za otcem. Na příjem přivážejí umírající, ošklivě pokousanou a vyhublou dívku, a její rentgenový snímek prozrazuje to, o čem se v lékařských kruzích s hrůzou již pár dnů hovoří. Z Evropy se šíří záhadný virus a svět je zachvácen pandemií, která postupuje neuvěřitelně rychle. Projevuje se nesnesitelnou bolestí břicha a bleskovým úbytkem váhy, a pak už je jen smrt. Mrtví však nenacházejí klid, ale mění se v šouravé zombie, a hledají, čím by ukojili svůj neutišitelný hlad. Vábí je lidské maso a lačně se na ně vrhají. Jedinou obranou živých je rychlost a zásah do mozku zombie. Scarlet se upne k tomu, aby zachránila své dcery za každou cenu. Musí je odvézt na jediné bezpečné místo k přežití, které zná. Na ranč Červený vrch. 


Nevěděla jsem, co mám očekávat, ale městečko vypadalo opuštěně. Žádní Šourači, žádní živí lidé. Žádní prchající, žádný křik – dávalo mi to naději, že nějak, jakýmsi způsobem, se pandemie zastavila. Projeli jsme městem bez úhony, ale působilo to až příliš snadně. Něco nebylo v pořádku.                           –Červený vrch, str. 52 – 

Jamie McGuire se narodila v Tulse ve státě Oklahoma. Navštěvovala Northern Oklahoma College, University of Central Oklahoma a Autry Technology Center, kde promovala s titulem v oboru Radiografie. Napsal známé série jako je například Prozřetelnost a Beautiful. 

Bezpečné útočiště Červený vrch 
Po vyhlášení pandemie všude zavládne chaos. Lidé se snaží dostat ke svým blízkým, ale virus už se rozšířil všude a mezi prchajícím lidským davem mají mrtví hostinu. V tom davu je i Scarlet, která se snaží uprchnout z nemocnice a jediná věc, která ji pohání, jsou její dvě dcery. Musí je najít a zachránit. Ve stejnou dobu se Nathan snaží ochránit svoji dceru Zoey. Poté co zjistí, že ho žena opustila, snaží se s dcerkou dostat mimo město a tím i dál od lidí. Podobným směrem k venkovu za svým otcem míří i dvě vysokoškolačky se svými partnery. Kdo z nich má větší šanci na přežití? 

Červený vrch je dystopie s prvky sci-fi a některé části jsou přímo hororové. Od Jamie McGuire jsem četla knihu Krásná katastrofa a tak jsem byla zvědavá, jak se vypořádá s takovou změnou žánru. Mohu říct, že nejen že mě Jamie nezklamala, ale naopak jsem byla velmi mile překvapena. Čtení jsem si totiž opravdu velmi užila. Kniha je přímo nabitá napětím už od prvních stránek a tak nehrozí, že ji odložíte nedočtenou. Autorka totiž vynechala zbytečné popisky a místo po nich zaplnila napínavými scénkami. Navíc dokáže čtenáře natolik zmást, že i při zcela neškodném poukázání na nějaký detail, rovnou čekáte, že se něco stane, i když se nakonec vůbec nic nestane. Moc se mi líbilo spojení viru s očkováním proti chřipce, protože i když si na jednu stranu říkáme, že zombie přece nemůžou nikdy existovat, tak na druhou stranu je toto očkování velmi diskutovaným tématem a to ne zrovna v moc pozitivním směru. 

Dále musím pochválit výborně propracované postavy i děj. Měli jsme možnost, poznat hlavní postavy blíže díky třem různým pohledům, které se v knize pravidelně střídaly. Postavy nám vyprávěly o své minulosti, o tom koho ztratily, ale hlavně jsme poznali jejich dokonale propracovaný charakter, který byl u každé postavy jiný. Jamie McGuire dokázala výborně vystihnout chování postav jak ve vypjatých situacích, tak i v době kdy daná postava byla opravdu na dně. Nedělal jí problém ani popis chování malých dětí a to ani v případě, kdy dítě bylo jiné a potřebovalo zvláštní zacházení. Děj byl také skvěle propracovaný, moc se mi líbilo několik situací, kdy se hlavní postavy někde potkaly a ani o tom nevěděly, čtenář měl možnost toto setkání vytušit, ale až ke konci knihy se dozvěděl, zda bylo jeho tušení správné. 

Knihu určitě moc doporučuji. Je to ten typ příběhu, který budete číst klidně do rána a poté půjdete rovnou do práce, protože se od něj opravdu nedá odtrhnout. Během čtení ve Vás víří emoce a Vy nevíte, zda se máte bát, plakat nebo cítit beznaděj. Ovšem i v tomto příběhu se také karty obrací a narazíme zde na přátelství, lásku a najde se místo i pro novou naději. 



Hodnocení                obálka 5/5               příběh 5/5 



Katka 


Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fortuna Libri


Četli jste:
První část - Seznámení s knihou a autorkou


Zdroj 
Anotace, obálka: fortunalibri.cz
Obrázky: silverstone-ranch.eu, joe.ie

12 komentářů:

  1. Páni, úžasná recenze ! :) !
    Zezačátku, když jsem se dozvěděla o knize, že bude vyzázet, tak jsem ji nějak nevěnovala pozornost. Ale, jak jsem ji výce poznala - díky vašemu projektu, tak jsem si řekla, že ta kniha by mohla být fakt dobrá. No a jestli ji u Vás nevyhraju, tak po přečtení Tvé recenze mi je jasný, že knihu opravdu musím mít. Takže, jestli se na mně štěstí neusměje ( já doufám, že jo ), tak si knihu v nejbližší době koupím. SKVĚLÁ RECENZE!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc, jsem ráda, že má projekt úspěch :-) a recenze na takovou knihu se mi psala úplně sama :-) jinak přeji hodně štěstí, pokud nevyhraješ za aktivitu, tak na zítra už mám připravenou soutěž o dvě knihy, která bude trvat zase do neděle :-)

      Vymazat
  2. Na túto recenziu som sa tešila neskutočne dlho ! :) Úžasná.
    Kniha vyzerá vážne super a ako vidím, autorka ukázala znova svoj talent.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-).. ano, vážně se to Jamie povedlo, kniha je super :-)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze.. Opravdu mě navnadila a to jsem ještě žádnou knihu s touto tématikou nečetla, ale po knížce se určitě poohlédnu a zkusím ji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) určitě doporučuji, moc pěkně napsané :-)

      Vymazat
  4. Úžasná recenze. Knihu mám vyhlídnutou už dlouho a recenze mě na knihu ještě více nalákala. Fakt super! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) tato kniha si ani horší recenzi nezaslouží, je opravdu dobrá :-)

      Vymazat
  5. Recenzia ma ozaj navnadila... akurát teraz tuho premýšľam, či si ju zadovážiť hneď teraz v slovenčine, ale si počkám na svoju výhru v češtine :D :D :D (si teraz fandím, čo? :) ). Ale nie, vážne, je to zaujímavý príbeh, určite si ho plánujem v blízkej budúcnosti prečítať! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. První místa jsou zatím pořád nejistá :-D.. Ale určitě přečti, je skvělá :-)

      Vymazat
  6. Pěkná recenze holky a super projekt! :) Snad se k ní také někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme :-).. Pokud si najdeš trochu volného času, určitě knihu zkus, je opravdu velmi čtivá :-)

      Vymazat