1. 6. 2014

Yoli - projekt - Jak to vidím já - Cena nevinnosti

Název: Cena nevinnosti
Původní název: Sweet Damage
Autor: Rebecca James
Počet stran: 328
Nakladatelství: Yoli
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Tim je obyčejný australský kluk. Pracuje jako kuchař v otcově restauraci, každý den si zasurfuje a dá si pivo. Je se svým životem navýsost spokojený – tedy až do chvíle, kdy ho jeho přítelkyně Lilla vyhodí z bytu s tím, že by měl konečně dospět. Řízením osudu se Tim stává podnájemníkem v obrovském starodávném a trochu strašidelném domě, který vlastní uzavřená a plachá Anna, dívka s traumatickou minulostí, jež už půl roky nevyšla z domu, neboť trpí agorafóbií (strach z otevřeného prostoru) a záchvaty paniky. Bezstarostný Tim se rozhodne, že si Anninu psychickou nemoc nebude připouštět, ale když se v domě začnou dít podivné věci, zalekne se, že Anna už ztrácí rozum docela a že by mohla být nebezpečná – jenomže to už se mezi oběma spolubydlícími, kteří snad nemohou být rozdílnější, rodí křehké, ale silné pouto…

Rebecca James spolu s nakladatelstvím Yoli si pro nás připravili další lahůdku a to v podobě knihy „Cena nevinnosti.“ Spisovatelčino první dílo Krásné zlo mám již nějaký pátek přečtené, a proto vím, že další její dílo nemůže být nic jiného než znovu skvělé. Pomyslnou korunku tomu nasazuje samotné vydavatelství Yoli, které jiné než dobré knihy prostě nevydává. Nebyl tedy žádný důvod po knize neskočit hned, jak byla příležitost.


Děj: Jak je psáno v anotaci, obyčejný kluk jménem Tim, pro kterého je smyslem života přežívat, nebo proplouvat mořskými vlnami na surfovacím prkně se díky kamarádce a shodou okolností i bývalé přítelkyni Lille, ocitá bez domova. Doporučí mu, že není vhodné, aby nadále bydlel s ní a jejím žárlivým přítelem. Proto bere do ruky noviny a ihned nalézá výhodný podnájem, jenže až moc výhodný… 
Dům obývá mladá a plachá dívka Anna. V obrovském, starém a velmi nádherném domě se Timovi ihned zalíbí a žádná pomatená dívka mu to nemůže pokazit. Jaké je překvapení, když zjistí, že v noci, když dům který vypadá jako menší zámek ponořený ve tmě, není takový, jakým se zprvu zdálo...   
Na klidu Timovi nedodává ani prazvláštní Anna a ještě zvláštnější úkazy, které se v domě začínají dít. Jak se se vším Tim vypořádá? Zvládne strach z nebezpečí vyměnit za Annu, dívku, která se mu líbí čím dál více, přesto, že ji zahaluje jedno, možná i více záhadných tajemství? Dokáže traumatizované dívce pomoci, aniž by sám padl na samé dno? A dovolí mu to Anna vůbec? A hlavně, jak do toho zapadá Lilla, Timova bývalá přítelkyně a dívka s ostrými lokty a jazykem, který je ostřejší než nabroušený nůž? To vše a věřte, že i mnoho dalšího se dozvíte v tomto příběhu.

Celkové shrnutí: Nelze nezmínit spisovatelky první dílo a to Krásné zlo. Kniha, která mě ohromila nejen svým příběhem… nakonec, o tom ale jindy, chtěla jsem jen zmínit, že tuto spisovatelku znám a byla jsem zvědavá na její další knihu. Proto se není čemu divit, když jsem jméno Rebecca James zahlédla na další připravované knize od nakladatelství Yoli, radostí jsem nadskakovala a těšila se, až se mi kniha dostane do ruky. Možná právě to i vysoké hodnocení na světové databázi knih (Goodreads) mě lehce odrazovalo a i když jsem se velmi těšila a do čtení se pouštěla s obrovským nadšením, tak i také lehkým přesvědčením, že to možná bude zklamání. Opak byl ale pravdou a já z knihy nadšeně skáču i po dočtení. I přes nádherně psychopatickou obálku a děsivou anotaci, jsem očekávala přesládlý a naivní příběh svým způsobem o ničem. Do knihy jsem se ovšem začetla okamžitě a na mé dřívější obavy jsem úplně zapomněla. Jaké bylo překvapení a hlavně obrovský šok, když se v příběhu začínaly dít věci, které jsem vůbec neočekávala. Běhal mi mráz po zádech a někde hluboko uvnitř mě se děly příšerné věci. Příběh skáče z jedné linie do druhé a nikdy nevíte, kdy ze sladkého příběhu na Vás nevyskočí nějaké nemilé překvapení.

Děj v sobě ukrývá výborně propracovanou zápletku, do tři čtvrtě knihy, vůbec netušíte, jak by to mohlo dopadnout. I přes konečnou lehčí předvídatelnost, která se této knize vůbec nemůže vytýkat, protože ty kladné stránky převládají, přestanete dýchat až po samotné přečtení a to ještě možná ani to ne. Budete totálně emočně vymáčknutí a zůstanete na poslední větu zírat s otevřenou pusou. Při čtení jste napnutí jak struna a čekáte, kdy se přetrhnete, protože nic jiného Vám v tu chvíli nepřipadá v úvahu. Tato kniha je pro mě zásah přímo do srdce a tak jak rychle tlouklo při čtení tohoto příběhu, tak se střídaly pocity, které jsem u toho měla. Knihu doporučuji vážně všem, protože každý si z příběhu vezme, co potřebuje. Na konec snad jen už to, že mé pravidlo stále platí: dokonalá obálka – dokonalý příběh.
To je kniha „Cena nevinnosti.

Obálka 5/5
Doporučení 5/5


A jako třešinku na dortu, nám Yoli poskytlo úžasnou ukázku z knihy, která Vám o knize řekne vše co potřebujete vědět. Najdete ji zde. Věřím, že se bude líbit.


Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Yoli.
Knihu si můžete zakoupit zde.

Mája




Zdroj: obrázek+anotace zde
obrázky zdezde
obálky zde

7 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze, povedla se, nevím, jestli by kniha byla přímo pro mě, možná se k ní někdy dostanu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, vážně to zkus. Je moc pěkná. Šíleně o ní básním, ale vážně to není nic sladkého, naopak. Vážně mě strašně nadchla.
      Děkuji ti moc. :-)

      Vymazat
  2. Kniha vypadá fakt zajímavě. Myslím, že jsem o ní už někde slyšela,a le po tvý recenzi se po ni podívám. Píšeš tak, že by i hrozná knížka mohla být v tvém podání dobrá. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééé, normálně jsem se málem rozplakala. Strašně moc ti děkuji!!! Ale nemůžu si nechat veškeré zásluhy, protože ta kniha je vážně skvělá. :-)
      Děkuji moc!

      Vymazat