18. 6. 2014

Jak to vidím já...

Joshilyn Jacksonová - Smolný rok 


Celou knihou nás provází jedno téma, a to je předčasné těhotenství, i v dnešní době prevence, kdy se snažíme s dětmi včas mluvit a na vše je připravit, ve škole mají sexuální výchovu, i přes to se najdou pořád mladé matky, které otěhotněly neplánovaně. Je jen na nás, na jejich okolí - rodině, jak se k tomu postavíme, zda jim pomůžeme anebo se k nim obrátíme zády, i když jsou ještě samy dětmi.

Originální název: A Grown-Up Kind of Pretty 
Série:
Nakladatelství: Ikar 
Počet stran: 304 
Rok vydání v Čr: 2014 


Anotace: Pětačtyřicetiletá Ginny je přesvědčená, že je její rodina každých patnáct let stižena kletbou. Ona sama v patnácti otěhotněla a porodila dceru Lizu, jež ve svých patnácti udělala totéž. Teď uplynulo dalších patnáct let a obě svobodné matky, Ginny i Liza, s hrůzou čekají, kdy dospívající Mosey zopakuje stejný scénář. Tentokrát však kletba na rodinu dopadá nečekaným způsobem… Mrazivý román o matkách, které byly samy ještě dětmi, když rodily, dívčích přátelstvích, dávno ztracených i znovu nalezených láskách, zradě, zneužití a zklamání, nenávisti a žárlivosti. A především o rodině a pevných poutech, která vytváří.

Vím, že si někteří myslí, že Liza byla tak divoká a umíněná, protože neměla žádného pořádného tátu a její máma byla pitomá puberťačka. Možná i jo. Přiznávám, že se mnou mávala jak hadrem na holi, ale teď už jsem dospělá ženská a nikdo nemůže říct, že jsem špatně vychovala Mosey. Mosey byla úplné jehňátko, dokud nepřišel náš smolný rok.                            – Smolný rok, str. 9 – 

Joshilyn Jacksonová kromě Smolného roku napsala sedm úspěšných a kritikou oceňovaných románů a je zastoupena i v několika antologiích. Její prvotina Gods in Alabama (2005) získala v roce 2006 cenu SIBA pro nejlepší tzv. jižanský román roku.

Rodinná pouta
Virginia alias Ginny nebo je také nazývána Velká, to v životě neměla jednoduché, potom co se jí v patnácti letech narodila dcera Liza, byla nucena odejít od rodičů, pro které byla velkým zklamáním, a musela se postavit na vlastní nohy. A že Liza byla pěkné kvítko, to je vidět i z toho, že se jí také v patnácti letech narodila dcera Mosey. Teď je již Mosey čtrnáctiletá a Slocumbovým ženám začíná smolný rok, jak Ginny ráda připomíná. Liza zůstala po mozkové příhodě z části ochrnutá a právě v této nejméně vhodné době, se najdou na jejich zahradě ostatky malého dítěte. Ale jak je to možné? Kde by se tady vzalo další dítě? Dokáže Velká udržet rodinu pohromadě a přijít na to, co se stalo? 

Kniha Smolný rok mě nadchla již svou nádhernou obálkou, v obrázku je zakomponovaná symbolika, která přesně vystihuje téma knihy a i když to působí pochmurně, je to opravdu moc povedené a líbivé. Dále podle anotace, jsem si myslela, že mě čeká zajímavý příběh o třech generacích žen. Ale Smolný rok ještě předčil má očekávání. Kniha je psaná ve třetí osobě a střídají se v ní pohledy Velké, Lizy a Mosey. Velká alias Ginny by pro svou rodinu udělala cokoliv, neváhá ani na chvíli a klidně porušuje všechny možné zákony. Liza je živel a i přes její ochrnutí, jí zůstala stejná povaha. Její pohled mě překvapil, líbilo se mi, jak autorka dokázala popsat stav ochrnuté mysli, kdy si postižený člověk nedokáže vybavit slova ani písmena. Ovšem kvůli Mosey se Liza snaží, co to jde, aby se zase dostala z temné hlubiny své mysli zpět na hladinu a pomohla Ginny celou situaci kolem nalezených ostatků pochopit. Mosey je jako každá dívka v jejím věku, je drzá, tvrdohlavá a v pubertě, ale na rozdíl od ostatních děvčat, se musí navíc vypořádat s předsudky svého okolí. Naštěstí má svého dobrého kamaráda Rogera, který ji chápe a je ochoten jí se vším pomoci. 

Příběh ve Vás střídavě vyvolává různé emoce a Vy si brzy přijdete jak na houpačce. Chvilku je to jak oddechové čtení, které záhy vystřídá napětí, pak se zase smějete, abyste za další chvilku hlavní postavy litovali nebo jim drželi palce, ať to zvládnou. Děj Vás dokáže tak vtáhnout do sebe, že si pak připadáte jak další postava v příběhu. Někdy jsem přečetla velkou část knihy najednou, ale našlo se i pár kapitol, kde byly tak silné emoce, že jsem ji musela odložit a přečtený děj musela nejdříve strávit, než jsem mohla pokračovat ve čtení. 

Jak jsem již zmínila, v knize se hodně řeší předsudky okolí, kdy se celé město dívá na Slocumbovy ženy s opovržením a čekají, kdy Mosey také přijde do jiného stavu. Liza jako bývalá drogově závislá, na kterou se lepili všichni chlapi z okolí, k jejich dobré pověsti moc nepomohla. Ale také se v knize řeší i problémy každé z žen zvlášť a tady se mi moc líbil návrat do minulosti Ginny, kdy někoho poznala, ale bohužel to nevyšlo. Ovšem teď se pár věcí změnilo, ona dostává druhou šanci a uvědomuje si, že nikdy není pozdě na to, být šťastná. 

Smolný rok je sice kniha, která má ne příliš šťastný průběh děje, ale to neznamená, že ten rok nikdy neskončí. Každý má nárok na trochu toho štěstí a snad i naše hlavní hrdinky se ho dočkají. V knize se neobjevují jen negativní situace, ale také se tu setkáváme s láskou, která až hory přenáší, ať už je to ta rodinná nebo partnerská. A já hned po dočtení knihy musela obdivovat sílu, kterou v sobě všechny tři Slocumbovy ženy byly schopné najít. Zatím jsem podobnou knihu nečetla, ale Smolný rok se mi opravdu moc líbil a určitě knihu doporučuji k přečtení.



Hodnocení                obálka 5/5              příběh 4/5



Katka 


Knihu si můžete zakoupit ZDE

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji internetovému knihkupectví Bux.cz


Zdroj 
Anotace, obálka: bux.cz 
Obrázky: prozeny.blesk.cz, stromzivota.cz

14 komentářů:

  1. Pěkná recenze, kniha mě zaujala už předtím obálkou i obsah vypadá, že by mohl být pro mě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-).. Také myslím, že by se Ti určitě kniha líbila :-)

      Vymazat
  2. Když jsem o knize slyšela poprvé, nevzbudila ve mně nějaký valný zájem. Ani anotace mě nenadchla. Ale díky tvé recenzi se nad tím musím znovu zamyslet. :) Dám jí šanci, myslím, že by mě to nakonec bavit mohlo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tato kniha vážně dokáže překvapit ;-).. Jestli ještě váháš, tak včera jsem dala krátký úryvek z knihy na blog, můžeš se podívat http://fantasy-maka.blogspot.cz/2014/06/uryvkove-utery-18-smolny-rok.html

      Vymazat
  3. hmmm , Tak možná po ni sáhnu... Nějak si mi navnadila ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě knihu zkus, je to zajímavý náhled na jednu zapeklitou situaci ze třech různých pohledů - třech věkových skupin :-)

      Vymazat
  4. Moc pěkná recenze! Docela zajímavá knížka. :ú

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-).. To je, určitě stojí za přečtení :-)

      Vymazat
  5. Pekná recenzia a knižka vyzerá dobre :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem to dostala jako recenzák a taky mě to zaujalo :) Byla svým způsobem ta kniha taková jedinečná a já měla nejraději asi Lizy.
    Jinak ta obálka je eňo ňuňo, co?:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo originální příběh a i teď si na tu knihu sem tam vzpomenu.. Obálka úžasná :-)

      Vymazat
    2. jako takhle, určitě to nepatří mezi to nejlepší, co jsem kdy četla, ale fakt se mi líbil ten boj, co sváděla Liza :D jinak ale určitě zajímavý příběh a charaktery

      Vymazat
    3. Shrnula jsi to dobře.. je v tom určitý psychologický podtext a ten v nás zůstane, navíc je to milý příběh.. ale také jsem četla i lepší knihy, ovšem tato je velmi originální a charaktery jsou super, přesně jsem si vždycky vzpomněla, jak to vypadá, když se sejdu já, mamka a babička, také se pořád dohadujeme :-DD

      Vymazat