3. 5. 2014

Jak to vidím já - Andělské rozmluvy

Název: Andělské rozmluvy
Původní název: Elision
Autor: Peter Allmend
Počet stran: 94
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání v ČR: 2014

Anotace: Neuvěřitelné a poetické vyprávění o setkání s laskavou andělskou bytostí, která s autorem mnohokrát rozprávěla. Není důležité, zda se to opravdu stalo, mnohem podstatnější je hlas hluboké, láskyplné moudrosti, který jasně a zářivě zaznívá z každého slova. Necháme-li jej na sebe působit a otevřeme mu svoje srdce, zřetelně pocítíme onen chvějivý dotek vyšších sfér, promlouvající ke každému z nás. Vyprávění plné něžné poetiky vnáší průzračné světlo do všech oblastí lidského života. Elision – ať už skutečná nebo ne – neburcuje a nekáže, nepřikazuje a neděsí, ačkoliv hovoří i o tak závažných tématech, jako je odpuštění či ztráta milovaných. Nejvyšším zákonem, prvotním pramenem, z něhož všechno vzešlo a kam se vše zase vrátí, je totiž už odnepaměti láska...




„Tradiční esoterická témata probíraná šťavnatě a s espritem, lahodné, a přitom úsporné věty, lyrická ambaláž s půvabem švýcarských hor. Autor, který se dá s chutí číst a překládat s odhodláním nesetřít z textu poetický pel...“

- Eduard Světlík, básník a překladatel


Andělské rozmluvy je kniha poutavá a velmi poučná. V dosti věcech jsem se přichytila, že přikyvuji, ale také v pár bodech i červenám studem. Elision, žena andělské podstaty vypráví svá moudra Peterovi, který  na odlehlé místo přišel čerpat z klidu aby mohl sepsat svou knihu. Peter poslušně poslouchá a zjišťuje, že se ztotožňuje se vším, co žena řekne. Když se najde část kde i Peter zaváhá, Elision vždy vše pěkně a chápavě vysvětlí.
Můžeme se dozvědět moudra o lásce, květinách, ale neřestech jako závist, pýše a v neposlední řadě se nevyhneme ani samotné smrti. Elision vše podává moudrým a poutavým vyprávěním, že i skeptik poslušně čte a nenechává se ničím rušit.

"Raduj se ze všeho, co ti Země nabízí. Užívej toho z rozvahou, ale neulpívej na tom. Všechny smyslové požitky jsou chvilkové a chtějí být vystřídány novými a jemnějšími - které jsou ovšem stejně pomíjivé."

Elision


Její jméno je Elision
Po první návštěvě Peter šplhal na Mittelberg častěji a především natěšeněji, než kdy dřív. Se záhadnou a moudrou ženou trávil čím dál více času a naslouchal vyprávění Elision na krásných místech, které jsou vážně skutečné. Kdo by tedy chtěl na podobném místě své štěstí zkusit, může se vydat na cestu a třeba i on sám, Elision potká. Kdo ví...

Poetické zpracování knihy se ke knize výborně hodí a při čtení máte chuť skládat básně. Nenásilně jsme upozorňováni na vážná témata. Nejsme učeni, Elision nám nekáže, pouze vypráví a při hlubším zamyšlení, se ženou musíte souhlasit. Ještě musím pochválit krásné zpracování. Kniha v sobě ukrývá tématické a překrásné obrázky, které na Vás dýchají to nejlepší, co Vám mohou dát.

"Největším štěstím ovšem je sama schopnost být šťastný. Mnozí lidé potkají štěstí, ale nedokážou je poznat, Jiní zase hledají na místech, kde se nikdy nezdržuje.
Štěstí tkví v prostých věcech!"
Elision

Autor se rozhodl zůstat v anonymitě a knihu sepsal pod pseudonymem. Menší nápovědu v odhalení spisovatele přesto dostáváme. Jedná se o známou osobnost současných dějin. Kdo to ovšem je, se nikde nedozvídáme a já jsem za "Petera" ráda. Elision patří jemu a já mu můžu jen závidět.
Příběh v sobě nenese bezvýznamné řeči, ale hloubku a zamyšlení. Proto knihu klasicky neohodnotím, ale udělám něco více. Vezmu si z ní nejedno poučení do dalších let mého života, protože přesně toto Vám kniha dává.


Mája

Velmi děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit zde.

Zdroj: Obálka + anotace zde
Obrázky zdezde

2 komentáře: