7. 3. 2014

Když je špatná kniha...


Jůů, nová kniha. Prosím kde najdu knihu xxx. Zaplatím, doma pohodlně usedám a začíná koloběh, který mě nikdy neomrzí. Prohlédnu si obálku, lehce rozevřu, aby se ještě kniha neponičila. Přivoním, pak ještě jednou a pro jistotu znovu. Je čas knihu otevřít úplně. Lehce to loupne. Děkováním se nezatěžuji, to až na konec. Okamžitě vyhledávám prolog, nebo první kapitolu. Kávu už mám na stole a pohodlněji se usadím. Začnu číst. Jsem tam moc natěšená na nový příběh, že až po několika stránkách mi dochází, že mě to vůbec nebaví. Co teď s tím?

Poznáváte se v tom? Pak tedy je tento článek přímo pro vás.


Máme tu knihy, které můžeme číst stále dokola - Srdíčkové. Pak je tu kategorie Jednorázovek - to jsou knihy, které se nám líbí, ale znovu by jsme je asi nečetli. A nakonec tu jsou Odpady- kniha, která vás nudí od samého začátku. A těm, bych se ráda v tomto článku věnovala.

Já mám bohužel ten problém - nebo spíš zatvrzelost, že kniha ač je jakákoliv, vždy ji musím dočíst do konce. Trpím, skučím a přeji si abych četla rychleji. 
Kdy se mi to stává nejvíce? Zkusím sepsat menší seznam nešvarů, které u mě nemají šanci a pokud ano, musí být ve zbytku pořádná pecka.

  1. Zdlouhavé popisky. Jak čtu třetí stranu popisování jednoho domu, kniha u mě klesá. K čemu mi je, že mám v ruce čtyřistastránkovou  knihu, když z toho je polovina pouhé popisování věcí.
  2. Žádná akce. Můj žánr je fantasy, každopádně i když mám v ruce "obyčejný" román, tak od děje očekávám nějakou akci. Pokud se jednu celou kapitolu bude hrdinka převlékat, sprchovat a psát úkoly, okamžitě zakoulím očima a knihu na nějaký čas odkládám.
  3. Časté myšlenky. Ano, jsou v příběhu důležité, velmi důležité. Ale tam kde se vše odehrává v hlavě hrdiny a je častá absence dialogů, knihu rovněž odkládám.
To je asi takový ten základ. Je toho samozřejmě více, ale toto mi v knihách vadí nejvíce. A co se vlastně stane v tu chvíli? Knihu odložím, pouze na nějaký čas. Jak jsem psala, má tvrdohlavost mi nedovolí knihu nedočíst. Nikdy nepřeskakuji a ať je to sebevíc mučicí, vždy na konec příběhu poctivě dojdu. Bohužel, pokud je kniha vážně tak moc nudná, dostávám čtecí blok. A to milý čtenáři, je nejhorší co se mi může stát. Někdy se za tři dny oklepu a někdy to trvá podstatně déle. Můj rekord je čtyři měsíce. To byla muka...
Tak moc jsem chtěla číst, ale nedokázala jsem se na to soustředit. Myšlenky jsem měla úplně někde jinde a když jsem se přistihla, že jsem o dvacet stran dále, ale vůbec netuším jejich obsah, byla jsem nešťastná. Naštěstí to nebylo tak často a já vždy narazila na knihu, která mě do toho koloběhu čtení hodila bezpečně zpět. 
Jedinou výhodu kterou knižní blok má, že poté mi přijde každá kniha výborná. Jo a taky to, že je doma nějak víc čisto, ale to už odbočuji.

Takže se ptám, máte to taky tak? Dostavil se čtecí blok někdy i  vám?



Vaše - momentálně bez knižního bloku - Mája








Zdroj: zdezde

8 komentářů:

  1. Mě už taky jednou takhle chytil a měla jsem ho několik měsíců, ale naštěstí jsem se tohle léto zase k "aktivnímu čtení" vrátila. Jinak, dřív jsem musela dočíst úplně všechno, nehledě na kvalitu, ale pak jsem měla takové bloky a trvalo mi dlouho špatnou knihu dočíst. Teď už je prostě odložím, ale nestává se to často, protože když se rozhodnu něco číst, většinou je to dobré. =)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže koukám, že jsme na tom podobně. :-)
      Já mám zatrvzelost i v tom, že nečtu anotace. :-) Takže každá kniha je pro mě překvápko. :-)
      M.

      Vymazat
  2. Když mě kniha nebaví, prostě ji nedočtu - pokud jsem na ni tedy neslíbila recenzi, to je pak průšvih :D Je tolik skvělých knížek, které bych si chtěla přečíst, že mi přijde zbytečné plýtvat časem na něco, co vlastně číst ani nechci. Naposledy jsem se takhle překonávala u nudné knihy v létě a od té doby si knížky hodně pečlivě vybírám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se máš. Já musím dočíst bohužel vše. Určitě za to má svou část viny i GDR a databáze. :-)

      Vymazat
  3. Čtecí blok jsem měla celý minulý týden :) :D, a když jsem si konečně chtěl tomu zas vrátit tak jsem byla nemocná a to se už vůbec nechtělo číst :). Tenhle týden se konečně zas vracím k normálu :)).

    OdpovědětVymazat
  4. Čtecí blok mám vždy, když se podívám na noční stolek a vidím tam knihu Sex v Praze.. :D :) Recenze už měla být napsaná, kniha je tenká, ale já to prostě nedokážu přečíst.. :D Čtu a mám to jako ty.. přečtu 15 stránek stejně nevím o čem byly.. myšlenky utíkají kdo ví kam.. odkládám knihu a jdu číst raději něco jiného.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je asi největší problém. Dostat blok u recenzáku. Přeji pevné nervy a ať brzy dočteš. :-)

      Vymazat