25. 2. 2014

Jak to vidím já...

Peter V. Brett - Válka za bílého dne 


Autor: Peter V. Brett
Originální název: The Daylight War
Série: Démonský cyklus
Díl série: 3
Nakladatelství: Triton
Počet stran: 664
Rok vydání v Čr: 2013

Anotace knihy:
Válka za bílého dne, dychtivě očekávaný třetí díl Brettova mezinárodního bestselleru Démonského cyklu, je pokračováním příběhu o poslední vzpouře lidstva proti démonským hordám, které noc co noc vycházejí na povrch a požírají jej. Zejména za novoluní povstávají démoni v plné síle a jejich kýženou kořistí jsou dva lidé. Každý jeden z těch dvou má šanci stát se legendárním Osvoboditelem, mužem, jenž má podle proroctví sjednotit rozprášené zbytky lidstva ke konečnému tažení a zničit démonské plemeno jednou provždy. Arlen Sedlák býval obyčejným člověkem, ale nyní je z něj něco víc – Tetovaný, posetý tajuplnými chranami tak mocnými, že z něj dělají rovnocenného soupeře pro jakéhokoli démona. Ahmann Jardir již sjednotil bojechtivé krasijské pouštní kmeny do velkého vojska a prohlásil se Šar’damou Ka, Osvoboditelem. Jeho vzestup zařídila jeho první manželka Inevera, chytrá a mocná kněžka, ovládající hrozivou magii démonských kostí, která jí umožňuje nahlížet do budoucnosti. Kdysi si byli Arlen s Jardirem blízcí jako bratři. Nyní jsou z nich úhlavní sokové. A zatímco nepřátelé lidstva sílí, jediné dva muže, schopné je porazit, znepřátelí ti nejvražednější a nejzáludnější ze všech démonů – ti, kteří číhají v lidských srdcích. 







Jak to vidím já:

Třetí díl Démonského cyklu nám opět přiblížil další hlavní postavu. Tou tentokrát byla Inevera, Dama´ting (léčitelka, věštkyně) a Dživa Ka (první manželka) Ahmanna asu Hoškamina am´Jardira am´Kadžiho . Inevera mi v předchozích dílech zrovna k srdci nepřirostla, ale po bližším seznámení s její minulostí, ji dokážu pochopit. Peter V. Brett nám postavu Inevery popsal od jejích začátků, kde vyrůstala a žila, tak jako předchozí hlavní postavy. Inevera vyrůstala v chudých podmínkách, měla milující matku a bratra, ale otec byl opilec, zbabělec a Inevery si nevšímal. Všechny dívky v devíti letech nastoupí před damu´ting, která jim vrhne kostky a tím určí jejich osud. Inevera je kostkami povolána do učení na damu´ting. Ostatní k ní chovají velkou zášť, ale tvrdý výcvik se vyplatí a kostky jí navedou až ke slibnému Jardirovi, z kterého jednou možná bude Osvoboditel. Stane se jeho první manželkou a pomocí kostek ho navádí, co má vykonat, aby se stal Osvoboditelem a zvítězil v šaraku ka (velká válka s démony).                          Dále se pak vracíme k Arlenovi a jeho snoubence Renně, kteří se vrací do Osvoboditelovi Kotliny. Arlen kotliňany připravuje na další novoluní, kdy očekává opětovné povstání jadrnských princů z Jádra. Podobně se také připravuje i Jardir a snaží se zabezpečit Everamovu štědrotu (bývalý Rizon). Rojer v tomto díle vypiluje s manželkami mocnou píseň Ubývání, která nejen spolehlivě působí na démony, ale snaží se tajně varovat ostatní před Jardirem. Leesha má pro nás v tomto díle velké překvapení, jsem zvědavá, jak to vyřeší. Jinak se tady ukáže jako velmi rozporuplná osoba, která sama neví, co vlastně chce. Původně jsem si myslela, že bitvou za novoluní Brett tento díl ukončí. A že bylo o čem číst, ale na konec si pro nás připravil ještě jeden boj. Na jednu stranu se to dalo očekávat, ale na druhou stranu si čtenáři takový konec nezaslouží. Víte, kdo je pravý osvoboditel? 




Doporučení: Válku za bílého dne jsem musela začít číst ihned po Pouštním kopí. Byla jsem na pokračování opravdu natěšená a opět mě autor nezklamal. Kniha je velmi kvalitně napsaná. Řekla bych, že se mi četla o trochu hůř, než předchozí dva díly, neměla tolik zvratů a děj spíš jen plynul, bylo méně bojových scén. To ale neznamená, že by byla nějak výrazně horší než předchozí díly. Až tedy na ten konec, to jsem dočetla opravdu s „otevřenou pusou“. Na další straně jsem hledala, jestli tam není pokračování. Ušetřím vám námahu a rovnou prozradím, že tam opravdu není. Musíte si počkat na další díl. 




Obálka: Je krásná a tematická jako u předchozích dílů. U téhle série se obálkám pravdu nedá nic vytknout. 




Hodnocení:                obálka 5/5               příběh 3/5 


                                                                                                                     

 Katka




Zdroj 
Anotace: www.kosmas.cz
Obrázky: www.kosmas.cz, www.tetovany.cz, dominikbroniek.deviantart.com

Žádné komentáře:

Okomentovat