25. 2. 2014

Jak to vidím já - Hrej hráčem



Název : Hrej hráčem
Původní název: The Love Game
Autor: Emma Hart
Série : The Game
Díl v sérii: 1. díl
Počet stran: 248
Nakladatelství: Galatea
Datum vydání v ČR: 12/2013






"Taky mě nenapadlo, že se dožiju dne, kdy půjdu na nějaké debilní rande."


Anotace: Jaký je plán hry? Maddie v tom má jasno: Arogantní a egoistický playboy Braden z kalifornské univerzity představuje pro ni vše, co se jí na klucích hnusí. Připomíná jí totiž jejího bratra, který dokáže myslet jen na sebe a ničí životy všem v okolí. Maddie spolu s kamarádkami vymyslí plán, jak tomu namachrovanému Bradenovi za všechna příkoří udělit lekci. Hlavní aktérkou plánu je právě Maddie, která do měsíce Bradena svede, omotá si ho kolem prstu a pak ho surově odkopne. Operace Hrej hráčem může začít. Žádná ze zasvěcených holek ovšem nemá zdání, že podobný plán má i Braden se svými přáteli. A jakou hru hraje on? Plán je přimět tu paličatou a nedostupnou „královnu univerzity“, aby se do něj zamilovala, svést ji, a pak ji srazit na kolena. Ani jeden z obou aktérů netuší, že život může změnit pravidla hry… Možná oba zjistí, že nejde člověka soudit podle prvního dojmu…


Obálka: Pěkná, romantická.
Není na první pohled známo, o čem je v příběhu řeč, ale vyznačený chtíč, v příběhu také své místo má.

                                       "Stejně mě bude respektovat, ne jako ty ostatní."

Hlavní postava:  Máme tu další příběh z pohledu dvou hrdinů. Tady by to ani jinak nešlo. Hra právě začala a nás zajímá, jak moc Maddie taktizuje a zda ji to Braden baští. Kdyby jen věděli…

Maddie: Milovnice čokoládového frappucina a borůvkových muffinů. Dívka, která si prošla mnohým, takže by vás napadlo, že už nějaký ten rozum pobrala. Bohužel, sama často neví, co chce a nechá se snadno zmanipulovat. Neustále si protiřečí a bojuje sama se sebou. Zda je to dobře, si musíte zjistit už samy. Ano, jsem zaujatá…

Braden: Neodolatelný hřebec, který to o sobě moc dobře ví. Odhodíme triko a hned máme pozornost zpátky.
Postavy se během příběhu postupně vyvíjí a já myslím, že budete příjemně překvapeni.

"Kdo se zamiluje první, prohrává."


Negativa: Do této kategorie bych mohla zařadit samotné hlavní hrdiny, ale jak jsem psala, vše není, jak se z prvního pohledu zdá. Lehce naivní děj, není vůbec na škodu, ovšem spisovatelka sršela vtipem a vzápětí nás napínala, jak to vlastně s tím Brooklynem je. Páté přes deváté, které v celku nezní špatně, ovšem, kdo na to není zvyklý, mohl by být zmatený.

Pozitiva: Určitě musím vychválit vedlejší postavy. Vytvářejí hlavní jádro samotné hry, bez nich by to prostě nešlo. Kluci se předhánějí před zrcadlem a děvčata u baru. Ne, vážně, neotočila jsem to, je to napsané správně…
Dále vtipnost a spád děje. Lehké napětí a nečekané zvraty samotných hrdinů. 

       "Zoufalá doba, vyžaduje zoufalé činy, kamaráde. Vždycky dostanu to, co chci."

Celkové shrnutí:  Jak už víme z anotace, Maddie spolu se svými kamarádkami z kampusu, se pouští do operace: Hrej hráčem. Co ale netuší je, že do podobné šlamastyky se nechal zatáhnout i Braden.
V příběhu můžeme zjišťovat, komu se daří lépe a díky střídavým pohledům, hned zjišťujeme, jestli nás jeden z nich netahá za nos. Držíme jim palce – Bradene do toho! – a vzápětí si ťukáme na čelo, nad některými výroky, nebo činy.
Lapálie samotných hrdinů, peprnější slovník a přátelé za všechny peníze – zkrátka, příběh hoden běžného života.
Po první kapitole se začtete a nepřestanete, dokud nebudete na konci. Stránky vám ubíhají, ani nevíte jak.
Smích i dojemné chvilky vás příběhem provází a vy se těšíte společně s postavami. Přesně tak, to u správného příběhu má být. Hra může začít a vy si říkáte, že přesně víte, jak to dopadne. Ano, to máte možná pravdu, ovšem cesta je dlouhá a mnohdy i trnitá.
Než se dostanete na samotný konec, tak se zasmějete, začervenáte a v některých chvílích i rozčílíte.
Oč tu běží? Nenávist, přátelství, ješitnost, nebo snad láska? To zjistíte přečtením této vtipem nabité knihy. Já se příjemně bavila a věřím, že si své obdivovatele ještě najde.





Obálka: 9/10
Emoční vypětí: 6/10
Celkový děj: 7/10
Doporučení: 9/10

Velmi děkuji nakladatelství Galatea, za poskytnutí recenzního výtisku.


4 komentáře:

  1. Tuhle knihu jsem si strašně moc oblíbila a to jsem od toho ze začátku moc nečekala :).

    OdpovědětVymazat
  2. o tejto knihe počujem prvýkrát, ale vďaka tejto recenzii ma naozaj zaujala a dúfam, že si ju niekedy budem môcť prečítať :) už teraz sa teším :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za krásný komentář. Kniha je vážně pěkná a stoji za přečtení. :-)

      Vymazat