28. 2. 2014

Jak to vidím já - Blbá sázka o fajn kluka

Název: Blbá sázka o fajn kluka
Původní název: The Boyfriend
Autor: Shanna Norris
Počet stran: 232
Nakladatelství: Alpress
Datum vydání v ČR: 2012




Anotace: Kniha Blbá sázka o fajn kluka vypráví příběh dívky Avery, která šetří každou korunku, aby si splnila sen a mohla studovat medicínu. Proto souhlasí s podivnou sázkou – má své kamarádce přebrat kluka jménem Zac. Pokud se jí to podaří, dostane od ní šek na pět set dolarů. Zac je ovšem úplně jiný, než Avery čekala: až příliš bezprostřední, nadto takový zmatkař, že vnese Avery do života nejen chaos, ale i něco víc… Román nejen pro dívky, ale i pro chlapce v nakladatelství Alpress.



„Před tím naším projektem jsi se mnou vlastně nikdy nemluvila.“



Obálka: Není ošklivá, ale k příběhu se moc nehodí. Dávám veliké plus té originální a škoda, že nezůstala i nám.


Hlavní postava: Šestnáctiletá Avery - totální sebestředný spratek. Lezla mi na nervy už od první chvíle a i přes její "osvícení" si mé sympatie nezískala. Já, já, já...



„Člověk přece nemá hned odcházet, když se něco pokazí“




Negativa: Avery a její chování. Znáte doktora Monka a pyšnou princeznu? Tak Avery je spojení těchto dvou lidí.

Pozitiva: Lehké čtení, které máte zhltnuté za pár hodin. Velmi se mi líbilo, že příběhu dávají šmrnc hlavně další postavy.


„Moje city, moje myšlenky, to je pro tebe jen pitomá práce? Jen způsob, jak si vydělat pár babek navíc, abys mohla odjet na nějaký výlet a cítila se lepší než ostatní?“


Celkové shrnutí: Mladá Avery, která musela ze dne na den dospět a postarat se o svého otce i bratra. Život bohužel nemá jednoduchý. Člověk by ji politoval, ovšem, však si za to může sama...
Bez přátel a přes veškeré trable které prožívá, si chce splnit sen a dostat se na letní stáž. Postupem času, ale zjišťujeme, že vše není jak se zdálo a ani tak na samotné práci nezáleží. Ehm, ehm...
Vydělává si co to dá, ale stále má málo. Ke všem těm nesnázím v rodině, kdy musí řešit otcovi zálety a mladšího bratra, se ještě přidává kluk jménem Zac. Tento hoch je úplný opak, než samotná Avery. Ona sama, se horko-těžko snaží vyhýbat jeho poblázněnému vlivu a stále se snaží hrát, na svém písečku. Na řadu přichází již zmiňovaná sázka a sebestředná Avery, ani na chvilku nezaváhá. Jak taková sázka může dopadnout jistě víme všichni...
Do příběhu se ovšem proplétá i kamarádka Molly, vztah otce s novou přítelkyní Trish a věčný boj s bývalou kamarádkou Hannah. Jedno veliké tajemství propletené všemi postavami, se postupem čtení pomaloučku rozplétá.
Děj je lehce naivní a hodně předvídatelný, ovšem na kvalitě neztrácí. Musíme tu přihlédnout k věku samotných hrdinů. Říkala jsem si, že nemůžu očekávat víc, od dívky která má tak mladý věk, jenže postupem času se Avery zdála chytrá, cílevědomá a utrápená minulostí. Na některé věci měla názor jako dospělí člověk, ovšem převažovalo dětinské chování.
Shrnu to tak, že se mi kniha líbila, neměla bych problém si ji přečíst zas, bohužel - dobrou knihu, kazí špatná postava.
Emoční stránka je totálně na nule. Nebýt chlapce jménem Zac, kniha by byla studená jak psí čumák. Větší část děje koulíte nad Avery očima a díky neschopnosti si s touto dívko utvořit nějaký vztah, ji nedokážete litovat. To máš za to!  

Musíte si udělat obrázek samy. Byla bych ráda, kdyby jste si knihu přečetli a pak mi pod komentář řekli, zda jsem se mýlila, nebo máme názor stejný.

Když přivřu obě oči nad samotnou hrdinkou, hodnocení bude vypadat takhle.


Obálka: 5/10
Emoční vypětí 3/10
Celkový děj 6/10
Doporučení: 6/10



                     Vaše - dnes za zlou - Mája

2 komentáře:

  1. Na túto knihu sa už strašne dlho chystám, veľmi ma zaujala téma, určite by sa mi to lúbilo 8P Ale zase postavy fakt veľa urobia, takže ak je Avery naozaj taká, tak neviem či mi to nepokazí dojem z knihy. Uvidím, keď sa k nej dostanem 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě napiš, jsem zvědavá, jak se jeví tobě. :-)

      Vymazat