17. 2. 2014

Holky, budeme světový...


Nadešla chvíle, kdy se Mája potřebuje zase ventilovat. Tentokrát se podíváme na téma "světový bestseller". Co je to vlastně bestseller? Jak takovou knihu poznáme? Měla by to být kniha, která má velmi vysokou úspěšnost na trhu (10 tis. prodaných výtisků). Četla jsem článek, kde je přímo avizováno, že bestseller nemusí být kvalitní čtení, jen prostě a jednoduše, je lidmi chtěný. Stojíte za tímto názorem i vy?








Jako největší světový "besťák" je považovaná Bible - ano, souhlasím - ale třeba takový Harry Potter, Šarlotina pavučinka, nebo Deset malých černoušků. K tomu si přidejte 50 odstínů šedi, Barvy lásky, Temné kouty a vyjde vám z toho naprostý guláš. Knihy se stávají bestsellery a to ještě ani nebyli puštěny na trh, může si tak vůbec nějaká kniha, toto ocenění zasloužit? Podle všeho, ano. Kupuje je celý svět, tak proč ne?
České i světové vydavatelství hlásají nové a nové besťáky, vážně jich je tolik? Vážně jich tolik čteme? Jak jste na tom vy? Mě osobně, když z obálky křičí velké žluté kolečko, jak se právě dívám na ten nejúspěšnější besťák, odradí. Reklamy běží, knihomolové kupují, nakupují dokonce i ti, kteří nemají o ničem páru a prostě jen, chtějí udělat radost. Je to tak správně? Ano je. Protože právě proto, se ty knihy bestáky stávají. Bože, to má reklamu, tu knihu musím mít, to bude pecka!
Je mi fuk jestli žluté kolečko má dětská pohádka, erotický román, nebo psychologický horor, já to tam prostě nechci... už ne! Takže vážení vydavatelové - nekažte nám krásné obálky svými kolečky. Přes obrovské reklamy ten best, stejně nejde přehlédnout. Dokážete si představit toto kolečko na Bibli? Na našem besťáku - Žitkovské bohyni?





NE! Budu vkládat svůj nákup do tašky s reklamou na erotický román. Chci vidět billboardy, co hlásájí nově příchozí besťák, nechám si i skočit do napínavého filmu, reklamou na něco podobného, jen nám prosím nekažte obálky. Vy je prodáváte, ale mi kupujeme. My je máme v knihovně vystavené a proto si dovolujeme žádat - NEBERTE NÁM KRÁSNÉ OBÁLKY! Protože i hňup pochopí, že tato kniha je velký besťák...

2 komentáře: