25. 8. 2015

«Recenze» Cress

Marissa Meyerová psát rozhodně umí. Kdo z čtenářů fantasy by také neznal sérii Měsíční kroniky, jež se odehrává v postapokalyptickém světě a v níž jsou zakomponovány klasické pohádky, které jsou okořeněny o mimozemšťany, jimž vládne zlá královna snažící se si podmanit celou Zemi i vesmír. A jak pokračuje boj kyborgské dívky Cinder proti zákeřné Levaně, o tom se dočtete v již třetím díle, jenž vyšel u nakladatelství Egmont pod názvem Cress.

Marissa Meyerová – Cress

Originální název: Cress
Série: Měsíční kroniky
Díl v sérii: 3
Nakladatelství: Egmont
Počet stran: 616
Rok vydání v Čr: 2014

Anotace: Cress od dětství vyrůstala sama uvězněná v umělém satelitu. Jedinou společnost jí zde dělají počítačové obrazovky. Díky času strávenému s počítači se Cress vypracuje ve špičkovou hackerku. Naneštěstí je však přinucena pracovat pro královnu Levanu a právě dostala rozkazy vystopovat Cinder a jejího pohledného průvodce. Cinder a kapitán Thorne jsou na útěku. Společně se Scarlet a Vlkem plánují svrhnout královnu Levanu a zabránit její armádě v invazi na Zemi. Právě Cress může Cinder a jejím společníkům pomoct. Odvážný pokus zachránit ji se však nezdaří a celá skupina se rozdělí. Cress má konečně svou svobodu, ale musí za ni zaplatit vyšší cenu, než si dovedla představit. A královna Levana nehodlá připustit, aby se někdo postavil do cesty její svatbě s císařem Kaiem. I když se Cress, Scarlet ani Cinder necítí být povolány k záchraně světa, zdá se, že jsou jedinou nadějí, kterou svět má.




Skořápky, to jsou obyvatelé Měsíce, kteří nemají žádnou kouzelnou moc, ale ani ji na ně nelze použít, nedají se ovládat. Tyto skořápky mají být již po narození zabity pro dobro všech. Jenže nikdo neví, že Levana tyto děti nejen že nezabíjí, ale pěkně si je schovává a využívá je. Tento osud potkal i Crescent „Cress“, kterou už sedm let drží odříznutou od všech v družici. Cress je totiž skvělá „hackerka“ a dokáže vypátrat vše, co si zamane, jak na Zemi, tak na Měsíci. Jenže Cress si umanula, že už nebude dále sloužit Levaně, už nebude škodit Zemi a naopak pomůže Linh Cinder v její snaze o svržení Levany. Ale znáte to, může-li se něco pokazit, pokazí se to a ze záchranné mise se rázem stává boj o život. Zvládne nakonec Cinder zabránit svatbě jejího milovaného Kaie s Levanou? A co na to bude říkat sama Měsíční královna?

16 000 mrtvých pozemšťanů. Zemi to zastihlo nepřipravenou, a to všechno jen proto, že Cress neměla odvahu vzepřít se požadavkům své paní. Dělala jen svou práci a ke všemu ostatnímu byla slepá. Odvrátila pohled od fotek plných smrti a krvavých jatek a soustředila pozornost na jiné zprávy, které zvěstovaly další hrůzy, jež je čekají. ~Cress, str. 11~

Marissa Meyerová má na svém kontě novelu „The Phantom of Linkshire Manor,“ která vyšla ve sborníku gotických romancí Bound in Skin (Cats Curious Press, 2007), a je členkou asociace Amerických romantických spisovatelů. Pod jménem Alicia Blade napsala přes čtyřicet fanfikcí, což jí získalo vlastní fanouškovskou základnu. Má dva vysokoškolské tituly z oboru publikování a kreativního psaní, s důrazem na dětskou literaturu.

Cress se čtenáři opět dočkají příběhu, jenž se skládá z klasické pohádky, do níž jsou zakomponovány fantasy prvky. Tentokrát jde o pohádku, kterou jistě většina z vás zná pod názvem Locika. Jde o krásnou dívku s velmi dlouhými vlasy a nádherným hlasem, kterou uvěznila zlá čarodějnice ve věži. Ovšem v podání Marissy Meyerové je z Lociky mimozemšťanka Cress, která má nadání na vyhledávání všeho možného v počítačových sítích. Ráda poslouchá operu a nejraději se noří do svých představ, v nichž předstírá, že je někým jiným – skautkou nebo třeba známou zpěvačkou.

Ovšem ti, kdo si oblíbili hrdinky z předchozích knih, opět nebudou zklamáni. Všechny příběhy se totiž prolínají a s každým dalším dílem děj nejen že ještě více graduje, ale každá další kniha je ještě poutavější a ačkoliv je Cress celkem objemná, těch 616 stran přečtete jako nic. I tentokrát se tedy setkáte hned s několika pohledy, jež se doplňují a utvářejí jeden celek nabitý akcí, nečekanými zvraty a originální zápletkou s nepředvídatelným zakončením. Knih Marissy Meyerové se prostě nelze nabažit.

Jak už jste zvyklí, postavy jsou opět výborně psychologicky vykresleny, každá je jiná a svým způsobem originální. Každou si oblíbíte kvůli něčemu jinému. A tentokrát autorka konečně ukázala nedočkavým čtenářům i něco málo z Měsíce. Mohu k tomu říci jediné – v dalším díle je rozhodně na co se těšit, Marissa Meyerová se totiž nebojí ani děsivých scén, jež má vymyšlené a popsané tak, že i ve čtyřiceti stupňovém vedru vás z toho bude mrazit.


Cress je tedy opět výborným pokračováním série, která vám v knihovně nesmí chybět. Ačkoliv jde totiž o knihy v žánru young adult, nadšení z nich budou jistě i mnohem starší čtenáři, kteří se rádi ponoří do zajímavého fantasy světa, v němž narazí na kyborgskou princeznu, bláznivého a namyšleného kapitána, ale i zuřivého vlkodlaka, který se po boku své Červené Karkulky, ehm Scarlet, mění na beránka, jenž by mouše neublížil. No není to skvělá kombinace?


Hodnocení   obálka 5/5   příběh 5/5


Katka



Recenze napsaná pro Fantasyknihy.eu.


Zdroj
Anotace, obálka: egmont.cz
Obrázky: goodreads.com, dum.rvp.cz, prozeny.blesk.cz

2 komentáře:

  1. Nalákala jsi mě =D už dlouho o Měsíčních kronikách uvažuju...
    http://fantasyalatriel.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, je to vážně úžasná série :-)

      Vymazat