26. 8. 2015

«Projekt» Vražedně romantické léto s Jotou (6)


Vášnivý svůdník je za námi a další část projektu s nakladatelstvím Jota se bude věnovat knize Dívka, která se třpytila. Mě osobně kniha zaujala již před svým vydáním, a co si o ní myslíte vy?



PRVNÍ ČÁST


Atorka knihy – Lauren Beukesová


Píše romány, filmové i televizní scénáře, věnuje se tvorbě dokumentů, komiksů a dětských televizních pořadů. Podílela se na vzniku The Adventures of Pax Africa, prvního animovaného seriálu v Jihoafrické republice. Příležitostně publikuje v časopisech jako je The Sunday Times, The Hollywood Reporter nebo Marie Claire. Za svůj román Zoo City získala cenu Arthur C. Clark Award a v současné době pracuje na scénáři podle této knihy. Získala titul v oboru tvůrčí psaní na univerzitě v Kapském Městě, ale za opravdovou školu života považuje své dvanáctileté působení coby novinářka na volné noze. Baví ji pole dance a seskoky padákem. S manželem a dcerou žije v jihoafrickém Kapském Městě.


O knize Dívka, která se třpytila

Harper získá v roce 1931 klíč od domu, který mu umožní cestovat časem. Nachází zde pokoj plný trofejí z vražd, které jednou spáchá – protože už je vlastně spáchal. Putuje časem od světové hospodářské krize třicátých let minulého století až po léta devadesátá a pronásleduje „zářící dívky“, mladé inteligentní a nadějné ženy „s potenciálem“. Pod dohledem je má od jejich dětství a zabíjí je až jako dospělé ženy. Vyprávění klouže dekádami tam a zpět. Vrah vedle těl zanechává obyčejné, ale přece zvláštní předměty a jiné trofeje si zase odnáší. Kirby měla to štěstí, že Harperovo napadení přežila. Ví, že kromě toho, že se jedná o násilníka a psychopata, je na útočníkovi ještě něco zvláštního. Začne hledat další dívky, které však tolik štěstí neměly a podobná napadení nepřežily. S pomocí novinových výstřižků a rodin obětí pátrá po spojitostech s útočníkem a po jeho totožnosti. Jediného spojence nachází v novináři Danu Velasquezovi, který se jejím případem před léty zabýval. Kirby k němu přichází do redakce na stáž a jejich původně pracovní vztah se postupně začíná měnit v cosi osobnějšího. Důkaz – Dům a jeho tajemství –, který Kirby nachází, se zdá neuvěřitelný. Ale pro dívku, která přežila vlastní smrt, není nic nemožné. Situace se mění v neprospěch Harpera, protože teď začne ona pronásledovat jeho. Tak dlouho dokud celou věc nedovede až do konce.



Trailer




Žádné komentáře:

Okomentovat