24. 7. 2015

«Recenze» Otrávené štěstí

Mladá láska bývá rychlá jako blesk, je jako rána z čistého nebe. Dvě srdce pro sebe zahoří a pro nás ostatní je krásné, vidět dva mladé lidi, jak pro sebe znamenají vše nevidící ještě chyby jeden druhého. Protože ten druhý je v tu chvíli pro ně dokonalý. Ovšem co když ty chyby nakonec vyplují na povrch a jeden z milenců zjistí, že jsou tak velké, že s tím druhým už dále nedokáže žít? Pak na chybujícího čeká jen bolest a zklamání. O takovém jednom vztahu se dočtete v knize z pera německé autorky Irmy Kraussové. Tato kniha vyšla pod velmi příhodným názvem - Otrávené štěstí.

Irma Kraussová – Otrávené štěstí


Originální název: Glücksgift
Série: -
Nakladatelství: Yoli
Počet stran: 320
Rok vydání v Čr: 2015

Anotace: Láska dvou mladých lidí, která přichází jak blesk z čistého nebe, je prudká, divoká, krásná a radikální. Ale štěstí se plíživě mění v jed. Amanda je perfekcionistka posedlá dokonalostí. Pro ni existuje jen všechno, nebo nic, nezná střední cestu. Od Brava očekává nemožné, a tak se jejich vztah brzy mění v prokletí. Když se k tomu přidá zlomyslná zrada, Amanda už najednou nemůže couvnout. Stejně pečlivě jako předtím lásku nyní inscenuje smrt.



Dvaadvacetiletá Amanda Flori je velmi hezká a inteligentní dívka, má jen jednu vadu, je nemocná. Celý její život je o počítání cukrů v jídle a o injekcích, je totiž diabetička. Otec je perfekcionista a pokaždé ji napomíná, že se o sebe řádně nestará. Matce je to jedno, hlavně že může pomlouvat otce a nejdůležitější pro ní je vzhled její dcery. Ale vše se teď změnilo, Amanda už nechce tolik vzdorovat otci, jelikož poznala Brava. Do toho skejťáka se zamilovala již na první pohled a ani ona mu není lhostejná. Ihned se k sobě přestěhují. Jenže spolu jsou jako voda a oheň. Co si teď mají počít, když stále po sobě touží, ale musí překonat jak své rozdílné povahy, tak i velkou zradu jednoho z nich?

Dívka vzhlédne a ihned vyhledá jeho oči, které opatrně čekaly. Její pohled, ten pohled sráží Brava do kolen. Nasává jej, pije jej a už v něm nezbývá místo na nic jiného. Takhle nějak to nejspíš vypadá, když člověk láskou zapomene dýchat a pak zemře, aniž si to uvědomil… Políbíme se… Jestli ještě budu naživu… „Přestaň zadržovat dech,“ zašeptá Amanda. „Děsíš mě!“                   ~Otrávené štěstí, str. 26~

Německá autorka
Irma Kraussová se narodila roku 1949. Po studiu pedagogiky pracovala nejdříve jako učitelka na základní škole. Když její tři děti dospěly, začala psát. Od té doby vydala řadu knih pro děti a mládež. V roce 1998 byla Irma Kraussová vyznamenána cenou Petera Härtlinga za literaturu pro děti a mládež. V nakladatelství cbj vydala román Pokoj v oblacích, který tisk označuje jako „bravurní“ a „mistrovský“.

Láska nebo nenávist?
Otrávené štěstí je psychothriller, jenž začíná koncem. Abyste mě chápali, tak hned zpočátku je objeveno tělo mrtvé ženy. Policejní vyšetřování vás provází začátkem každé kapitoly. A doplňuje tak příběh mladého páru Amandy a Brava, jenž vypráví o jejich seznámení, zamilovanosti, ale i o hádkách a usmířeních a také o neodpustitelných chybách. Jejich vztah je totiž jako na houpačce, je to chvílemi láska hraničící s posedlostí, jindy spalující nenávist. Ale stále se nabízí otázka, kdo je tou mrtvou dívkou? A i když máte tušení, pořád čekáte, kdy se vše rozuzlí a dumáte nad tím, proč to vše muselo skončit zrovna takhle.

Ach ty hlavní hrdinky…
Postavy jsou skvěle psychologicky vykresleny. Autorka totiž rozepsala nejen pocity Amandy, ale i Brava. Díky tomu se do nich můžete lépe vcítit a cítit s nimi jak spalující vášeň, tak i frustraci a beznaděj. Bravo je velmi zamilovaný a po většinu času je na Amandu pyšný, ale jsou jisté její kvality, které on ocenit nedokáže. Na druhou stranu je Amanda perfekcionistka po svém otci a ona sama si tyto povahové rysy ani neuvědomuje. Do všeho se vrhá po hlavě, je totiž velmi impulzivní, a až později vše domýšlí do nejmenších detailů. Jenže díky tomu přivede Brava na mizinu a tím začínají všechny hádky. Ovšem i přesto jsou oba stále zamilovaní. Tedy až do toho dne, kdy jeden druhého zradí velkou a neodpustitelnou chybou.

A jaký je závěr?
Otrávené štěstí je psáno velmi poutavě a knihu rozhodně neodložíte, dokud se vše konečně nevysvětlí. Samotný konec je velmi matoucí a čtenář může mít pocit, že vůbec neví, co si o něm myslet. Není neuzavřený, je prostě zvláštní. Možná z něj dokonce také budete frustrovaní a promítnou se do vás všechny negativní pocity, které zakoušel mladý pár během celého příběhu.


Hodnocení    obálka 4/5     příběh 3/5


Katka


Recenze napsaná pro Informuji.cz.


Zdroj
Anotace, obálka: bux.cz
Obrázky: blackdenik.blog.cz, ordinace.cz, digineff.cz

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :)))
    kdyby jsi měla chvilku, byla bych ráda, kdyby si se podívala na můj blog a stala se třeba i jeho pravidelnou čtenářkou :))
    http://thevalerine.blogspot.cz/


    OdpovědětVymazat
  2. Zatím jsem na tuhle knížku četla samé rozpolcené názory, někomu se líbila někomu ne a tak netuším, jestli se do ní později pustit a nebo ne. Asi si na to nakonec budu muset udělat obrázek sama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to jedna z knih, která ne každému sedne. Takže nejlepší je ji zkusit a podle toho se rozhodnout, do jakého tábora se zařadit :-)

      Vymazat
  3. Kniha má překrásnou obálkou a ani podle anotace nevypadá zle :-). Třeba se k ní někdy dostanu :). Děkuji za recenzi! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obálka mě zaujala jako první :-).. Není zač, já děkuji za přečtení recenze ;-)

      Vymazat