20. 5. 2015

«Recenze» Vlak naděje

Název: Vlak naděje
Původní název: Orphan Train
Autor: Christin Baker Kline
Počet stran: 264
Nakladatelství: Plus
Rok vydání v ČR: 2015

Anotace: V jednom z posledních vlaků naděje, které od poloviny devatenáctého století v Americe odvážely sirotky z přelidněného New Yorku k náhradním rodinám na Středozápadě, sedí i devítiletá Niamh. Píše se rok 1929 a Niamh, která přišla o rodinu po velkém požáru na newyorské periferii, cestuje díky organizaci Pomoc dětem vstříc nejisté budoucnosti. Co ji v ní čeká? Najde přes řadu bolestných ztrát své štěstí?  Podobná otázka zní v hlavě i sedmnáctileté Molly v roce 2011. Po smrti milovaného tatínka střídá jednu pěstounskou rodinu za druhou a jde z průšvihu do průšvihu. Za ten poslední musí na veřejně prospěšné práce: bude uklízet v podkroví devadesátileté paní. Protnou se osudy těchto dvou žen? A dostanou odpovědi na své otázky? 

----------------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------

Celosvětově úspěšná kniha autorky Christiny Baker Kline, se dostala i na české pulty. Zda je titul vážně tak ohromující, jak se tváří, se dozvíte po přečtení  Vlaku naděje.


Molly dnešní doby, konkrétně z roku 2011 putuje od jedněch pěstounů ke druhým. Když konečně najde rodinu, která ji neubližuje psychicky ani fyzicky, brzy narazí na problém a to na paní domu. Zastání v náhradním otci sice má, ale ne takové, aby Molly mohla v klidu a beze strachu žít. S ní samou, to také není jednoduché a proto není divu, že se dostala do situace, kdy musí provádět veřejně prospěšné práce. Mollynin přítel a veliká opora v jednom, navrhne, že by mohla uklízet u jedné starší dámy, kde pracuje také jeho maminka.

Když se Molly dostane do honosného domu jednadevadesátileté Vivian, brzy na to se spolu vzájemně spřátelí. Úklid půdy se zdá nekonečný a Molly nedokáže pochopit, proč si stařenka takovou veteš v domě nechává. Nechápe to alespoň do té doby, než se stařenka rozmluví.


Náhle se ocitáme na konci třicátých let a malá Niamh za příšerné situace přijde o rodiče i sourozence. Její poslední šance je Vlak naděje, který nabírá malé sirotky a rozdává je ve větších i menších městech. Niamh se dostane do několika rodin, díky kterým musí ve svých devíti letech dospět. Zda se děvčátko dočká šťastného konce a jak moc se obě dvě dívky z různých dob, ale s podobným osudem podobají, se dozvědí oni samy, i čtenáři v knize Vlak naděje.

Nemálo šokových scén a hlavní hrdinové s příšerným osudem dokážou, že čtenář si čtení přesto užije, ačkoli taková témata jsou povětšinou nepříjemná. Husí kůže, úšklebky, ale také rozhořčení a slzy beznaděje, to vše čtenáře čeká, právě při otevření této veleúspěšné knihy.


Autorka do svého příběhu zasadila nemálo skutečného, kdy čerpala ze světových dějin. Vlak naděje vážně kdysi existoval a právě spisovatelka Christina Baker Kline, nám ho přiblížila. Můžeme teda číst o osudech, které se dějí dnes a denně, jen děláme, že o nich nevíme. O přátelství až za hrob a lásce, která hory přenáší. Na druhé straně, ale čtenář i pozná zášť, beznaděj a nenávist.

Na takové náročné téma plné smutku se kniha čte velmi lehce a utíká před očima. Autorčin slovník není složitý, tudíž čtenář není rušen absolutně ničím a může se ponořit do textu, jenž mu bude ještě dlouho setrvávat v mysli.

Vlak naděje je pln nejen sirotků různých věkových skupin, ale i emocí, jenž se díky autorce přenesou i na čtenáře. Knihu hodnotím velmi kladně, poněvadž i přes smutné téma se i světlé chvilky v životě najdou a právě tento titul na to poukazuje.

Doporučení 5/5
Obálka 4/5

Recenze psána pro Databazeknih.cz
Knihu můžete objednávat v e-shopu Arara.cz.




2 komentáře:

  1. Musí to být opravdu silná kniha a hádám že nejspíš nebude pro každého. Já si ji každopádně přečtu, protože tyto knihy dokážou člověka přinutit přemýšlet nad tím, co má a co ostatní nemají. Skvělá recenze :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně úžasná a k přečtení rozhodně doporučuji. :-)

      Vymazat